27 ianuarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Poetul-martir care s-a jertfit pe altarul neamului românesc pentru limbă,credință, adevăr, baștină, tradiții...

17 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Cu ani în urmă regretatul publicist, ziaris și istoric Dumitru Covalciuc, care a fost unul dintre acei ce au scris mult despre Ilie Motrescu, cunoscându-l personal, m-a numit la o ceremonie „Cronicara familiei Motrescu”.

Suntem părtaşi la un măreţ eveniment istoric – La PUTNA nu se oficiază un parastas, ci CELEBRAREA UNEI NAŞTERI - Clopotul Buga îi uneşte din nou pe români în Ierusalimul Neamului Românesc, la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare

15 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Astăzi din nou trăim acele momente de înaltă vibraţie românească. Însă nu doar trecutul ne atrage aici, în Iersusalimul Neamului Românesc. Venim aici şi pentru viitorul nostru, pentru care năzuieşte orice suflet nobil, orice patriot român. Venim aici, la Putna lui Ştefan,cu pietate, cu credinţă într-un viitor comun, deşi nu suntem siguri ca în nordul istoric al Bucovinei să se mai găsească mulţi tineri patrioţi români care „şi-ar fi dat şi cămeşa de pe tine pentru năciune”…, care, „Cuprins de-un sacru dor, /Visai unirea Daciei /Cu-o turmă și-n păstor...”.

Un călduros „La mulţi ani!” dnei Eleonora Bizovi din Boian, Cernăuţi, îi urează din Ţara dragă Secretarul de Stat, dna Oana Ursache

14 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Aflând că cea mai mare patriotă din Bucovina istorică îşi sărbătoreşte ziua de naştere, doamna Secretar de Stat Oana Ursache, originară din sudul Bucovinei, care merită tot respectul şi admiraţia noastră pentru bogata-i şi fructuoasa-i activitate întru susţinerea şi sprijinirea românilor din comunităţile istorice şi diaspora pentru a-şi putea promova şi păstra identitatea , i-a adresat personal dnei Eleonora Bizovi un pios mesaj de felicitare

Secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat că MAE a acționat consecvent pe lângă partea ucraineană atunci când au fost semnalate evoluții cu impact negativ asupra drepturilor etnicilor români.

13 august 2021 | Categorie: Noutăţi

secretarul de stat MAE a arătat că în dialogul bilateral cu autoritățile ucrainene partea română a reiterat constant așteptarea ca Ucraina să ofere o soluție cuprinzătoare la problema dreptului la educație în limba maternă pentru etnicii români.

Consultări ale secretarului de stat Oana Ursache cu lideri ai minorității române din Ucraina:”Legătura mea cu Ucraina nu se limitează doar la rolul pe care mi l-am asumat aici, la DRP, ci este strâns marcată de faptul că sunt bucovineancă și lector universitar la Universitatea din Suceav

12 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Românii din comunitățile istorice din afara granițelor și susținerea educației în limba română au fost în centrul consultărilor cu delegația reprezentanților românilor din Ucraina, care a avut loc astăzi, 12 august 2021, la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

MOARTEA ASASINĂ A POETULUI ILIE MOTRESCU E ÎNVĂLUITĂ ÎNCĂ ÎN MISTERUL TAINEI (Comemorarea la Crasna a Eroului Naţional, omorât bestial de securitatea sovietică la doar 27 de ani)

11 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Am o moarte şi vreau s-o trăiesc” - de 52 de ani poetul martir Ilie Motrescu îşi trăieşte moartea, supravieţuind-o prin trăire, prin poezie. Ilie Motrescu a fost omorât de securitatea sovietică în pădurea Crasnei, transportat în portbagajul unui automobil şi aruncat în apele tulburi ale Prutului, pescuit apoi şi îngropat într-o ladă cu feţi avortaţi într-o groapă din Cimitirul din Cernăuţi…

Oana Ursache: "Una dintre prioritățile mandatului meu de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este cea de a mă asigura că banii alocați proiectelor care vin în serviciul românilor de pretutindeni sunt și vor fi folosiți în conformitate cu așteptările și necesitățile acestora".

10 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Analiza apărută în presă cu privire la articolele de pe stiripesurse.ro/diaspora, care a obținut punctaj favorabil pentru finanțare nerambursabilă, nu ne-a surprins, noi monitorizând toți foștii și actualii beneficiari din mass-media.

,,PE AICI NU SE TRECE ... 6 august 1917 - Bătălia de la Mărășești, o victorie marcantă a României în timpul Primului Război Mondial

6 august 2021 | Categorie: Noutăţi

6 august 1917 - Bătălia de la Mărășești O zi plină de semnificații, cu o puternică încărcătură emoțională. A fost ziua care a decis în mod covârșitor soarta României. Dragostea față de țară și credința că vor reuși i-au îndemnat pe militarii noștri să continue să lupte cu demnitate și să strige cu toată puterea ,,PE AICI NU SE TRECE”, oferind astfel o victorie marcantă României în timpul Primului Război Mondial.

România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO – Concurs de benzi desenate pentru elevii de liceu din România și de pretutindeni

4 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Comisia Națională a României (CNR) pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) invită toți liceenii români, atât din România, cât și din afara țării, să participe la Concursul de benzi desenate România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO, organizat în cadrul programului aniversar „România şi UNESCO, arc peste timp” cu ocazia celor 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Acasă-i România, Acasă-i Tricolorul, suntem una cu Ţara, căci noi suntem poporul - OMAGIEREA LUI IANCU FLONDOR- FĂURITORUL UNIRII BUCOVINEI CU REGATUL ROMÂNIEI - LA MORMÂNTUL LUI DIN STOROJINEŢ

3 august 2021 | Categorie: Noutăţi

...pentru a nu lăsa umbra uitării să împânzească trecutul nostru glorios, istoria noastră milenară, pentru a şterge praful uitării, a ne aminti de înaintaşii care s-au sacrificat la altarul neamului, care au împlinit visul de aur al românilor – Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, la împlinirea a 156 de ani de la naşterea artizanului Unirii, Iancu Flondor, cel care a luptat pentru unitatea românilor, la mormântul boierlui din Storojineţ, „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români din Cernăuţi a organizat o manifestare de comemorare sub oblăduirea Sfinţiei Sale, vrednicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, un exemplu de demnitate şi dăruire duhovnicească, care ştie să-şi cinstească înaintaşii, şi care, împreună cu preoţii Gheorghe Covalciuc, Silvestru Motrescu din Pătrăuţii de Sus, ajutaţi de Mina Covalciuc, fiul cel mai mic al protopopului Vasile Covalciuc, au oficiat o frumoasă şi înălţătoare slujbă de pomenire pentru toţi membrii familiei Flondor, dar şi pentru martirii crucificaţi de regimul totalitar sovietic pe crucea Golgotei Neamului Românesc, readuşi Acasă printr-un monument simbolic, instalat în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ, alături de mormântul lui Iancu Flondor.

Savantul Ilie Popescu și poetul martir Ilie Motrescu – sărbătoriți și omagiați la Pătrăuții de Jos

3 august 2021 | Categorie: Noutăţi

De ziua sfântului prooroc Ilie am avut o dublă manifestare culturală la căminul cultural din Pătrăuții de Jos Prima parte a ceremoniei în cauză a fost dedicată consăteanului nostru, savantului bucovinean cu renume mondial, președintelui Societății regionale GOLGOTA domnului Ilie Popescu, cetățean de Onoare al satului Pătrăuții de Jos.

IADUL DE LA DÂLGA—deportaţi în Bărăgan

2 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Mă gândesc cu groază că, dacă ar fi să fie dreptate pe pământ, pe toți cei care au condus Romania în ultimii 30 de ani, i-aș trimite la Dâlga. Nu i-aș spânzura, nu i-aș arde pe rug, nici măcar nu i-aș împușca. I-aș da jos din trenul de Ciulnița, acolo, în mijlocul Bărăganului și aș face cu ei exact ce au făcut comuniștii cu țăranii înstăriți din Banat în anii 50. ..Soldații au înconjurat un perimetru pe câmp și au început să măsoare terenul ce urma să ni-l dea. Băteau doi țăruși la un cap și alți doi la alt cap și aia era casa noastră. Nimeni nu plângea. Nici măcar copii…- O să ne facem case aici, nu avem de ales decât moartea.. Începem să facem chirpici din pământ și cu ei ne vom face casele.- Nu avem paie, a zis nevasta lui Geles. -O să folosim iarba de pe șanțuri, a strigat soțul Marthei. Unii să treacă la cosit alții la săpat și să începem. Peste nici două luni vine iarna și în Bărăganul ăsta crivățul bate cumplit când iarna vine de la ruși. - Până terminăm casele ar fi indicat să facem niște bordee, a venit cu ideea, Gelu lui Panconete. Măcar copii să aibă unde sta la căldura pământului ziua și noaptea, a zis el cu lacrimi în ochi.

Copiii românilor din Cernăuţi vor învăţa în noul Liceu nr.6 cu predare în română, „Alexandru cel Bun”

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din centrul municipiului, fosta Şcoală Medie nr.29, la crearea şi inaugurarea căreia şi-a adus aportul un român cu literă mare, fostul ei director, regretatul Mihai Jar, a devenit Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun”.

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

Oana Ursache : Punți de legătură între România și Albania sunt multe!

29 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Pe-al nostru steag e scris Unire”