03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„Cernăuţiul este un oraş înstrăinat…”

7 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

...spre fericire, există şi personalităţi care revarsă lumină şi fineţe în tot ceea ce făuresc. Un asemenea corifeu, care prin scrisul său, prin respiraţia şi lumina cuvântului din cărţile apărute, înnobilează cultura de elită a Ţinutului Herţa, dar şi a Bucovinei, a Basarabiei, e consângeanul nostru, scriitorul Gheorghe Calamanciuc, figură emblematică a scrisului şi culturii din istoricele provincii ale României, creaţia sa, „vorbitoare de suferinţele neamului”, fiind marcată de epoca dramatică a destinului bucovinean, adolescenţa îi aureşte „mereu în amintiri, orfană,/ Cu inima înjumătăţită – o parte-nstrăinată /Dincoace de Prut, cealaltă-n Ţara-mamă”, ofranda suferindă a visului fremătând în creaţia scriitorului cu duhul unificator întru perpetuarea valorilor identitare.

Adevarul despre activitatea Consiliului (Replica Alianţei Societăţilor Naţional-Culturale din Ucraina)

3 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Consiliul are peste 20 de Societăți- Fraților , Reprezentanță se face prin rezultate bune și nu prin număr ! Timpurile Sovietice , cu turma , au trecut ! Dar se pare că mulți nu conștientizează acest adevăr ...“Voi spune că nu atât autorităţile de aici sunt vinovate… În fapt – lor nu le aparţine această istorie. Noi, românii din România suntem vinovaţi. Eu, ca academician român şi ca istoric, mă simt ruşinat de felul în care se păstrează mormântul lui Dimitrie Onciul, al celor din neamul Hurmuzachi”. -Omul a zis diplomatic ! Iar noi , ce bucurie mare la auzul așa vorbe dulci !!! - Ia veniți români cu bănuții ! Nea Ion din Suceava cu coasa și Mătușa Maria din București cu mătura( și савокул :) ) și faceți curat la morminte !!!

S-au împlinit 40 de zile de când ne-a părăsit bucovineanul Mircea Mintencu

3 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Zilele acestea am fost prezenți câțiva oameni de creație din ținutul

„Lupta noastră pentru supraviețuire identitară în Ucraina” - Drept la replică din partea Consiliului Național al Românilor din Ucraina

3 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

„Lupta noastră pentru supraviețuire identitară în Ucraina” - Drept la replică din partea Consiliului Național al Românilor din Ucraina

Nici şcoala românească din Voloca nu le-a zânbit elevilor cu "Bine aţi venit, copii!”

1 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi procesul educaţional a început deja în Ucraina, spre regret, în consecinţa restricţiilor ce ţin de pandemie, nu pentru toţi elevii a răsunat primul clopoţel. Cea mai aşteptată zi pentru cei mici – elevii claselor I, care pentru prima data păşesc pragul şcolii, aşa şi n-a sosit în multe şcoli. E trist ca niciodată şi la Şcoala Medie cu limba român de predare din comuna Voloca, pitoreasca şi legendara vatră de vrednici români. Şi aici prichindeii n-au avut posibilitate să înceapă această importantă zi din viaţa lor şezând pentru prima dată în bănci, dăruind învăţătorilor zâmbete şi flori, prinzându-se cu semenii şi şcolarii mai mari în hora veselă a toamnei cu clinchetul zglobiu al clopoţelului. Aceşti micuţi sunt lipsiţi de această scumpă şi frumoasă amintire

ROMÂNII DIN CERNĂUŢI SUB SCEPTRUL EMINESCIAN DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

31 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi au fost zile mai bune pentru sfântul nostru grai matern, când sărbătorirea Zilei Limbii Române se desfăşura, precum cele 6 ediţii precedente, la redacţia ziarului „Zorile Bucovinei”, acum, în lipsă de local şi în consecinţa restricţiilor ce ţin de pandemie, Nicolae Toma, redactorul-şef al Zorilor Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, a considerat că mai potrivit loc pentru a marca într-un cerc mai restrâns, fără săli mari, fără festivism şi laude, căci nu prea avem cu ce ne lăuda, cea de-a 7 ediţie a Zilei Limbii Române, eveniment ce reprezintă sufletul românului, nici că există, decât sub teii lui Eminescu, la monumentul Poetului din centrul vechii urbe.

LA PĂTRĂUŢI SPIRITUL ROMÂNISMULUI PRINDE ARIPI DE ZBOR, IAR MIORIŢA COBOARĂ CU STRĂMOŞII DIN BALADĂ…

28 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Pentru sfânta noastră limbă strămoşească dangăt de clopot înalţă altare şi în acest leagăn de baladă, înveşmântat în legendă şi istorie – satul românesc Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ.

Doină şi baladă este limba noastră

26 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Rugă și tămadă, /Pomii în livadă –

„Cernăuţiul este un oraş înstrăinat…”

25 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Conştientizează scriitorul cu rădăcini regăţene şi bucovinene Gheorghe Calamanciuc, dramaturg , poet si prozator, membru al US din România și al US din R. Moldova, originar din Mihoreni, Ţinutul Herţei, fostul jud. Dorohoi, teritoriu romanesc ocupat de sovietici în 1940, actualmente Ucraina, care trimite scrisori Guvernului, Preşedintelui României, să nu uite de Cernăuţiul lui drag, de Casa lui Aron Pumnul, aproape demolată, de românii înstrăinaţi nu din propria lor voinţă.

Guvernul României e alături de comunitățile de români, de asociațiile și fundațiile românești din întreaga lume

25 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Au trecut mai bine de șase luni de când cu toții ne adaptăm unei noi realități, timp în care am învățat că distanța nu înseamnă distanțare ci protecție, în care am învățat

VEŢI MAI AUZI OARE ÎN CERNĂUŢI, ORAŞ ROMÂNESC, VORBĂ ROMÂNEASCĂ?

23 august 2020 | Categorie: Noutăţi

...fără şcoală vom pierde şi cultura, şi chiar biserica. Spun unii că, în situația la care am ajuns, salvarea limbii române e în familie. Nu intenţionez să-i contrazic, însă, dacă predarea disciplinelor în şcolile româneşti din Ucraina va fi în ucraineană, copiii etnicilor români vor vorbi păsăreşte, un cuvânt în română şi două trei în ucraineană sau rusă. Avem exemple vii - Ceahor, Molodia, Valea Cosminului, Corovia, etc., sate româneşti ucrainizate. Având asemenea practici, e puţin probabil ca doar familia (chiar dacă vom vorbi acasă cu odraslele româneşte) să reuşească să salveze limba română. Exemple avem multe. În loc de „Bună ziua”, românaşii o să ne spună „dobryi deni”, precum se salută copiii românilor din Boianul lui Ion Neculce, constatare făcută de dna profesoară Eleonora Bizovi, iar acasă, în familie, vor vorbi o limbă stâlcită, păsărească ce va răsuna doar la bucătărie. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea perspective!

Dezvelirea lucrării artistice “Pintea Viteazul” și lansarea Revistei “Mărturii maramureșene”

22 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Evenimentul a fost organizat de Asociația Cadrelor Militare in Rezerva și in Retragere din Ministerul Afacerilor Interne- filiala “Pintea Viteazul” Maramures, președinte ...

S-a stins din viața renumitul doctor in Științe medicale si scriitor bucovinean dr. Gheorghe Nandris

21 august 2020 | Categorie: Noutăţi

A salvat manuscrisul cãrţii “20 de ani în Siberia”, de Aniţa Nandriş-Cudla şi a coordonat editarea cãrţii (Humanitas 1991) premiatã de Academia Românã, cu premiul Lucian Blaga (1992). Este autorul celor 7 volume ale cronicii “Familia Nandriş” şi al celor 2 volume autobiografice: “Povestea vieţii mele”.

Guvernul României a suplimentat bugetul DRP pentru bursele acordate elevilor etnici români din Ucraina

20 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Executivul a decis alocarea a încă 6.000.000 de lei pentru suplimentarea numărului de burse pe care Departamentul le acordă elevilor care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.

Patriotul român, poetul Ilie Motrescu, asasinat pentru că-şi iubea Neamul

16 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Luna august se asociază și se va asocia mereu în viața mea cu numele regretatului poet crăsnean Ilie Motrescu. Dacă n-ar fi fost asasinat, anul acesta ar fi împlinit 79 de ani.