29 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

NE ÎNALŢĂ CREDINŢA DIN SUFLET

7 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Ca un răsunet al sărbătorilor pascale, la 6 mai pe stil vechi, creştinătatea ortodoxă din nordul Bucovinei l-a prăznuit pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Patronul spiritual a fost sărbătorit cu multă strălucire şi la Storojineţ.

„Cupa Interetnică Bucovina”-2014

7 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, timp de trei zile (2-4 mai a.c.), la Suceava s-a desfăşurat ediţia a XI-a a „Cupei Interetnice Bucovina”-2014, organizată de Asociația Județeană „Sportul pentru Toți”, Suceava, cu sprijinul financiar al Consiliului local Suceava şi Municipiului Suceava, a Federației Române „Sportul pentru Toți”, avându-i ca parteneri pe Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, Clubul Sportiv Municipal Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

CÂT DE DURABILĂ NE ESTE UNIUNEA? (Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”)

6 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Aflăm dintr-un comunicat de presă că, în data de 8 februarie 2014, la Bănceni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, a avut loc o „şedinţă extraordinară lărgită” a Secretariatului Executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” (UICRU).

LA CERNĂUŢI VINE TEATRUL „MIHAI EMINESCU” DIN BOTOŞANI”

6 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri, 21 mai a.c., cu începere de la 18.30, pe scena Teatrului Academic Dramatico-Muzical Regional „O. Kobyleanska”, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani vor prezenta spectacolul „Prinţesa”după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

„ROMÂNIA ESTE UN SUSŢINĂTOR FĂRĂ REZERVE AL INTEGRITĂŢII TERITORIALE A UCRAINEI”

5 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

A declarat, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc duminică la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Traian BĂSESCU. Din păcate, lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil”.

CU DRAGOSTE ŞI RECUNOŞTINŢĂ, NE AMINTIM DE ION VATAMANU

5 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Anul acesta s-au împlinit 77 de ani de la nașterea regretatului poet și savant Ion Vatamanu. Ilustrul fiu al localității Costiceni, s-a născut la 1 mai 1937 și, cât i-a fost îngăduit să trăiască, până la 9 august 1993, a lăsat urmașilor o mulțime de lucrări și fapte formidabile, înzestrându-şi biografia cu o imensă activitate culturală, științifică și politică ce va dăinui peste veacuri.

Preşedintele american Barack Obama nu se va implica într-o „aventură militară” în Ucraina

4 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce liderii de la Kremlin nu încetează să învinuiască SUA de implicare în escaladarea conflictelor din Ucraina, preşedintele american a declarat că nu intenţionează să ajute Ucraina cu armament şi că ţara sa nu este interesată să se angajeze într-o „aventură militară” în teritoriul respectiv

ESTUL UCRAINEI ARDE-N FOC ŞI PARĂ

3 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

„Nu e război civil, ci apărarea cetăţenilor de terorişti”

ZIUA MUNCII, CA UN CÂMP DE BĂTĂLIE

3 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

Cele mai rele presupuneri s-au adeverit, sărbătoarea de 1 mai în estul Ucrainei decurgând deosebit de agitat. Separatiştii proruşi nu cedează, reacţionând violent la orice ieşire a manifestanţilor pentru integritatea Ucrainei.

A FOST ODATĂ ŞI MUNCA LĂUDATĂ…

1 mai 2014 | Categorie: Noutăţi

E paradoxal că atât de temeinic a prins rădăcini acest 1 mai, ca zi a muncii, în spaţiul postsovietic

REPUBLICA MOLDOVA ARE REGIM LIBERALIZAT DE VIZE CU UE

30 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sprijiniţi puternic de România, după aproape 4 ani de negocieri, cetățenii Republicii Moldova beneficiază, de lunea precedentă, de regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate ţările membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău intenționând, în scurt timp, să semneze și Acordul de Asociere cu UE.

ROMÂNIA solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale

30 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Președintele României, Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune, informează Administrația Prezidențială.

LA ALTARUL NOSTRU DE SFINŢI

29 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Printre cei care au venit la 1 aprilie, de Ziua Eroilor, să aprindă o lumânare în neuitare, care veghează la altarul nostru de sfinţi din poiana Varniţei, de la Fântâna Albă, l-am întâlnit şi pe tânărul pedagog, Constantin BOSTAN din s. Iordăneşti, profesor de fizică şi astronomie la Liceul „M. Eminescu” din Carapciu. L-am observat fluturând Tricolorul la Troiţa, înălţată întru glorificarea victimelor neamului românesc.

KREMLINUL DEBITEAZĂ MINCIUNI ŞI VARSĂ LACRIMI DE CROCODIL PENTRU ROMÂNIA

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

liderii ruşi se străduiesc să bage jeratic între Bucureşti şi Kiev...

LA COSTICENI A FOST OMAGIAT LICHIDATORUL CATASTROFEI DE LA CERNOBYL

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

La 26 aprilie, de Ziuacomemorăriivictimelor catastrofei nucleare de la Cernobyl, la biblioteca din Costiceni a avut loc o întâlnire de suflet, marcată de tragismul evenimentelor de acum 28 de ani în Ucraina. La întâlnirea cu lichidatorul avariei de la Cernobyl, Vasile Gorea, au fost prezenţi profesorii şcolari Alexandra Raţă şi Valentina Colac, elevii claselor a 7-a şi a 8-a de la Şcoala de cultură generală din Costiceni, bibliotecarii Serafima Coreţcaia, Viorica Stanciu şi Elena Reus, ziarişti şi alţi oameni de bună credinţă.