În frumoasa noastră Bucovină convieţuiesc de veacuri, în armonie şi bună înţelegere, diverse etnii. La sărbătoarea multinaţională „Paleta Storojineţului” ce pentru prima dată s-a desfăşurat în centrul raional duminica precedentă, s-au împletit într-o singură cunună multicoloră tradiţiile, obiceiurile, portul naţional al românilor, ucrainenilor, polonezilor etc., iar reprezentanţii puterii locale au vorbit în patru limbi – ucraineană, română, poloneză şi engleză.
„Nivelul activităţii Consulatului General al României la Cernăuţi este asemănător unui stup de albine, când înfloresc teii!!!... Sunteţi ca o rază de lumină după întunericul de după 1944. Dorim să fiţi albinuțele noastre pentru a ne îndulci cu mierea dătătoare de imunitate şi putere sufletească în această perioadă foarte grea pentru noi, cei aflaţi în afara graniţelor României. Să ne trăiţi!”, scrie prietenul nostru Vasile Rauţ, în comentariul la articolul meu „Cooperare europeană, fără frontiere”, postat pe Facebook. ...excelând în suita diplomaţilor şi prin eleganţă, şi prin ucraineana vorbită la perfecţie, dna Eleonora Moldovan, care reprezintă pretutindeni cu demnitate Ţara şi pe noi, românii, în răvăşitoarea sa prelegere, le-a urat ucrainenilor să-şi realizeze reformele propuse pe calea integrării în structurile europene, iar România, ca ţară vecină şi partener, va susţine şi sprijini vectorul european al Ucrainei:
Delegaţie reprezentând comuna Mahala din Ucraina, în vizită în Sectorul 4
În perioada 4-5 iunie curent, în inima Transcarpatiei, regiune cu rădăcini istorice în oaza prieteniei celor patru ţări vecine - România, Ucraina, Slovacia, Ungaria, în incinta Complexului hotelier „Helikon” din Beregovo, în cadrul programului Parteneriat fără Frontiere, „Cooperare instituţională interactivă, istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, beneficiar al căruia e Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea Naţională din Ujgorod, Asociaţia ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, Muzeul Regional din Ivano-Frankivsk, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Probleme şi perspective ale colaborării transfrontaliere: experienţa euroregiunii carpatice”.
„Bucovină, Bucovină,/ Plânge-ntruna şi suspină/ Că ne-au despărţit duşmanii/ Şi nu ne vedem cu anii/
Valeria Găină, o româncă din Cernăuţi, care a avut nenorocul să nimerească în raza intereselor unor oameni cu mare putere, îşi dă seama că obştescul ei sfârşit e aşteptat cu nerăbdare.
„Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea”, scria Sigmund Freud. Visul de veacuri al măhălenilor este să-şi păstreze nealterate Credinţa, Graiul, Rădăcinile. Or, pentru locuitorii satului martir Mahala din raionul Noua Suliţă, cu suflet de român, care au trecut prin multe vicisitudini ale istoriei, acesta nu mai este un vis, ci o realitate spre a dăinui, a-şi menţine vie dragostea de străbuni, de tradiţii, de obiceiuri, de a le perpetua pentru urmaşi. Dincolo de orice, în această pitorească comună de harnici gospodari, unde se zbate o inimă română, vlăstarii sunt crescuţi cu dragoste şi educaţi în suflul iubirii faţă de cele sfinte, zestrea spirituală, moştenind-o cu laptele mamei.
Portul de sărbătoare al boincenilor totdeauna s-a deosebit prin bogăţie, colorit, armonie.
Această nouă carte a lui Ciprian Bojescu este destinată cu precădere cititorilor care ştiu ce înseamnă dorul de plaiurile natale, călcate cu brutalitate de cizma bolşevică, care cunosc calvarul refugiilor şi care sunt animaţi de dragostea de Limbă şi de Ţară, care nutresc speranţa în reîntregirea unui neam urgisit ce încă nu se regăseşte pe o singură hartă.
-Dnă primar, din primăria comunei Mahala fac parte 4 sate, care e părerea dumneavoastră referitoare la respectiva lege, e bine ca satele româneşti să se unească?
Sala de Expoziţii a Muzeului Regional de Artă Cernăuţi a găzduit o valoroasă expoziţie de imagini artistice, realizate de artişti fotografi din România şi Ucraina, organizată de Asociaţia „Euro Foto Art”, în cadrul Festivalului Fotografiei Europene, sub patronajul Ministerului Culturii şi Consulatului General al României la Cernăuţi.
Crezul meu de cetăţean care mă reprezintă a fost şi este prosperitatea poporului, limba, credinţa, că lupta întăreşte convingerea. Or, cel mai solid paladiu al românilor, smulşi de la sânul Patriei, este limba maternă ce ne-a ocrotit. Dacă am fi pierdut această ocrotire – limba română, probabil, nu mai existam astăzi, nu era în Bucovina nici un român”.
...în locul lor vor veni alte scumpe odoraşe ale românilor devotaţi limbii materne.
Semnarea, la 2 octombrie 2014, de către prim-ministrul României Victor Ponta şi omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk, a Acordului privind micul trafic de frontieră între Ucraina și România ce a intrat deja în vigoare de la 14 mai curent şi prevede călătoria cetăţenilor fără vize şi este aplicabil pentru locuitorii unei zone de 30 km până la 50 km de ambele părţi ale graniţei, cu dreptul de şedere de 90 de zile, de fiecare dată. e un nou succes al relaţiilor bilaterale dintre guvernele român şi ucrainean.
Recent, în Sala Roşie a complexului „SUMMIT EVENTS & CONFERENCE” din Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalism şi interculturalitate”, organizată de TVR Cluj în cadrul proiectului “Jurnalist în România”...