La 10 octombrie pictoriţa Dany-Madlen Zărnescu avea să-şi adune destinul într-un frumos jubileu. A fost omul frumos în toate, astfel rămânând să trăiască în creaţia ei, atât de armonios chemată să se îngemăneze cu sublimul jertfei şi al suferinţei...
Să ne instruim copiii în limba maternă nu e o virtute, ci o datorie sfântă Au trăit cu acest adevăr buneii şi părinţii noştri, cu acest adevăr trăim şi noi. Avem mulţi colegi şi amici care au copii şi nepoţi la grădiniţă sau la şcoală, însă aproape toţi sunt în grupa românească sau învaţă în şcoli cu limba română de predare, deşi nici pe cei mai apropiaţi prieteni, fie ei jurnalişti, profesori sau ţărani de la sapă, nu i-am văzut să se bată cu pumnii în piept şi să spună că-s mari patrioţi – pentru ei să-şi instruiască odraslele în limba maternă e un lucru firesc, nu fac din aceasta o virtute, precum unii, care doresc să demonstreze cât de patrioţi sunt, că astfel fac un beneficiu Patriei noastre istorice. Şi-apoi după cum a scris unul dintre ei, reiese că toată elita românească din Cernăuţi, „şi-a înstrăinat copiii de limba maternă şi nu mai poate fi exemplu pentru alţi români”. Ceea ce nu coincide purului adevăr. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi.
Promovarea prezentului proiect de lege este motivată de numeroasele solicitări venite din partea mediului asociativ privind necesitatea simplificării mecanismului de finanțare, precum și de eliminare a unor interpretări contradictorii ale textului de lege.
Edilul unui sector cu o populaţie de 300 mii de locuitori a venit la Mahala, pentru o mai strânsă înnemurire cu o comună cu 7.200 de locuitori. Printre românii care mai vorbesc în limba mucalită şi mustoasă a lui Ion Creangă, a mărturisit că se simte ca acasă...
LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ NU EXISTĂ
Ieri, 3 octombrie, foaierul Centrului de Educaţie Estetică a Tineretului era arhiplin de reprezentanţi ai generaţiei tinere, care completau anchetele pentru a deveni membri ai poliţiei municipale.
Intr-o atmosferă aniversară, cu un program înălțător, prin rememorarea trecutului tolerant al Bucovinei, frumosul oraș Cernăuți aniversează 607 de ani de la prima atestare documentară.
În aceste zile, delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se află în sesiune de lucru la Strasbourg. APCE dezbate temele sale majore, precum drepturile omului, respectarea deciziilor Curții de Justiție, minorități, migrație. Joi, delegația sârbă și-a găsit „nașul”, reprezentat de delegația română, care a pus din nou pe tapet problematica „vlahilor” din Valea Timocului.
Feeria sărbătoririi Zilei Municipiului Cernăuţi continuă. Astăzi, 3 octombrie, în faţa Primăriei s-a desfăşurat inaugurarea teatralizată a Hramului oraşului lui Alexandru cel Bun, prima atestare a căruia e menţionată în hrisovul semnat de domnitorul Moldovei la 8 octombrie 1408.
Dacă, printr-o minune, s-ar întoarce toţi cei risipiţi de urgiile istoriei, nu ştim cât de mare le-ar fi bucuria, căci din Cernăuţiul lor puţin a mai rămas – doar zidurile, caldarâmule, teii şi castanii pe străzile unde n-a ajuns securea...
3-4 octombrie 2015
Şeful Statului Major al Armatei Ucrainene, Viktor Mujenko, a avut o întâlnire cu Excelenţa Sa Cornel Ionescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina, cu care a discutat noua doctrină militară a Ucrainei, general-maiorul ucrainean accentuând asupra faptului că Ucraina planifică să dezvolte relaţiile de prietenie şi bună vecinătate cu România, iar strategia militară a Ucrainei e orientată spre consolidarea posibilităţilor de luptă ale armatei sale „dar nu opunerii pretenţiilor teritoriale ale României asupra Bucovinei”.
În cadrul acestui eveniment se vor desfăşura diferite manifestări ştiinţifice, culturale, distractive şi sportive – expoziţii, competiţii, concursuri. Astfel, menţionăm faptul că va fi dezvelit monumentul primului rector al universităţii cernăuţene – Konstantin Tomaşciuk.
Şcoala medie din s. Davideni, raionul Storojineţ, unde recent s-au otrăvit 43 de copii şi 7 lucrători ai acestei instituţii de învăţământ (5 profesori, o soră medicală şi un lucrător tehnic), care au fost internaţi în spital, a fost închisă. Diagnoza preventivă – intoxicare acută necunoscută a genezei.
TEATRUL DIN BOTOŞANI VA PARTICIPA LA „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”.