Felicitarea Secretarului de Stat Oana Ursache cu ocazia Sărbătorilor Pascale
Anual ne pregătim de această mare, chiar cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși din lumea întreagă. La CIE Cupca, chiar și în condițiile în care lucrăm în acest an, elevii pregătesc, sub îndrumarea profesorilor, o serie de poezii și compoziții online, la care fac video și le transmit diriginților de clasă pentru a fi puse pe situl școlii.
Tradițiile ne unesc! Departamentul pentru Românii de Pretutindeni așteaptă de la copiii români din diaspora și din comunitățile istorice, desene, fotografii, scurte clipuri video cu modul în care ei au participat la pregătirea Paștilor după tradițiile românești.
Mai avem câteva zile de post şi peste tot vor suna clopotele Învierii, se vor înălţa imnuri Mântuitorului, ne vom saluta cu „Hristos a Înviat!”. Trebuie doar să fim vrednici de Sfânta Lumină. Or, pentru creştini, Sărbătoarea tuturor sărbătorilor este Învierea Domnului. Până la cer se vor înălţa cântările corurilor bisericeşti. În satele noastre, din aceste colective fac parte simplii ţărani de la coarnele plugului. Vrednici sunt aceşti oameni care, după o zi de muncă grea, se adună la repetiţii. Prin cântările lor, la slujbele de duminică şi de sărbători, ei ne apropie şi mai mult de lucrurile sfinte.
Or, cântecele ei, culese cu mare dragoste, de la inimă la inimă, din durerile, tristeţile şi bucuriile oamenilor de pe aceste plaiuri străbune, purifică şi înaripează aspiraţiile noastre spre a ne păstra graiul străbun, credinţa, datinile şi tradiţiile, portul naţional, pentru a ne menţine verticali pe aceste meleaguri strămoşeşti de dor, pentru a dăinui în lume cu un nume drag, al nostru – de mândru Român.
Acum, ca niciodată, avem nevoie de protecţia Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruință,să ne apere de moartea identitară, care încet ne calcă pe urme, îmbrăcată în veşmântul ucigător al pasivităţii, al lepădării de neam şi grai, dar şi al unei legi ce ne scoate limba română din şcoală. Doamne, dă-ne putere să rezistăm furtunilor timpului! Apără-ne şi salvează-ne!
Reprezentanți ai ministerelor, autorităților centrale și cultelor religioase s-au reunit astăzi, la Palatul Victoria, pentru a stabili modalități prin care pot fi sprijiniți românii care trăiesc, studiază și muncesc în afara granițelor, precum și în comunitățile istorice
Văzând dragostea românilor băştinaşi faţă de Grai, Ţară, stăpânitorii au hotărât să-i nimicească, să-i şteargă de pe faţa pământului ca Neam...
Secretarul de stat Oana Ursache a participat azi, alături de doi reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) - Radu Nicolae Cosma și Gabriel Micu, la întrunirea Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.
Urmăresc cu un deosebit respect activitatea dumneavoastră și consider a fi una dintre cele mai active spre păstrarea entității românești dincolo de hotarele țării în vremurile actuale, vremuri a fi uitate de a mai strânge român lângă român și a aduna laolaltă bucățile de hotar românesc ce cresc printre străini.Vă felicit pentru puterea luptei, pentru sângele românesc ce renaște zi de zi în dorința de a fi și a rămâne români și nu în ultimul rând pentru rezistența păstrării vii a celei mai frumoase limbi de pe pământ, limba română!Alese mulțumiri și o prelungă reverență!
Fabrică de vaccinuri anti-covid în România
...este primul material ce cuprinde un scurt sumar istoric. Urmează file din istoria satului, descoperiri de bronzuri, proprietarii de odinioară, pecețile bisericești, elita bucovineană. Pe următoarele pagini avem „Scurte date biografice ale membrilor familiei Grigorcea”. Avem biografiile lui Modest Grigorcea, Radu Grigorcea, scurte date biografice ale lui Alexie și Dimitrie Grigorcea - originari
De un an de când nu mai este printre noi tânărul dăruit cu har Ion Bodnar, unul din cei mai talentaţi muzicieni din nordul înstrăinat al Bucovinei, violonist, conducătorul artistic al vestitului Taraf „Trandafir” din Voloca, dirijorul corului gospodarilor din comună şi corului Bisericii „Sf. Nicolai” din localitate.
Suntem în Postul Mare, când ne scriem pomelnicul și facem parastase pentru rudele răposate, precum și pentru cei pe care n-are cine să-i pomenească. Noi, românii din Bucovina, suntem mereu în doliu de la 40 încoace, de când ne-au sosit ”eliberatorii” sovietici... Îl voi pomeni doar pe vărul meu Silvic al unchiului Toader din Coturi de lângă pârâul Iordăneștilor – un flăcău voinic cât un munte. A fost hăituit de ruși la Fântâna Albă și purtat în cătușe, desculț, pe șoseaua dintre Hliboca și Storojineț. Bătut până la sânge, a fost escortat o zi întreagă, fiind declarat dispărut fără veste. Calvarul lui a avut loc din cauză că vroia să plece la surorile Zamfira și Gheorghina, care învățau la Liceul din Rădăuți...Apoi au fost mistuite în flăcări vreo cinci sute de suflete la fabrica de spirt și cicoare din satul meu de pe Siret, unde s-au prăpădit și sora mea mai mare Floarea împreună cu logodnicul ei Gheorghică a lui Paul Mâțu. Au murit ca niște sfinți. Astfel sovieticii ne-au ”reeducat”, ca să uităm dorul de țară, grai și neam, să uităm că suntem români.
Deşi a rămas să trăiască în inimile noastre, constatăm cu regret că s-a împlinit un an de la trecerea în eternitate a prietenului nostru, cunoscutului publicist Dumitru Teodorescu, directorul ziarului „Crai nou” din Suceava, profesionist valoros, personalitate marcantă a Bucovinei care şi-a dedicat viaţa culturii, scrisului, a lăsat urme dureroase în inimile noastre, a jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”.