01 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Frumoase tradiţii au bucovinenii

20 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Frumoase tradiţii au bucovinenii De fapt, noi, bucovinenii și cei din Nordul Bucovinei, și cei din Sudul Bucovinei, în ciuda tuturor încercărilor prin care ne-a fost sortit să trecem de-a lungul vremurilor, iar nouă celor din Nordul ei, să trecem acum prin încercări și mai grele, ne-am păstrat tradițiile. Uneori, unele dintre ele, prin unele localități, poate au mai fost date uitării, dar majoritatea totuși s-au păstrat.

La Cernăuţi au fost comemorate jertfele foametei din 1946-1947

19 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Am ajuns încă la o dată tristă –75 de ani de la foametea din 1946-1947 din Ucraina, organizată de odiosul regim comunist totalitar ce ne aminteşte de calvarul şi tragediile prin care au trecut buneii şi străbuneii noştri după „eliberarea” ţinutului bucovinean de către iscoadele bolşevice.

Răsună sirene şi la Cernăuţi. Atacuri cu rachete ruse asupra orașelor Odessa și Dnipro. Explozii în Crimeea

17 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Joi dimineață au fost raportate mai mult explozii în Crimeea teritoriu ucrainean ocupat şi anexat ilegal de Rusia în 2014, iar orașele Odessa și Dnipro au fost țintele unui nou val de atacuri cu rachete.

Să fim buni, milostivi, toleranți, sinceri, binevoitori şi evlavioși...

17 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna bunătății și a toleranței s-a desfășurat cu succes la liceul din Cupca. Elevii noștri îndrumați de bunii lor dascăli au pregătit lecții și mai multe măsuri cu caracter educativ.

"Biserica Sfinților Ioachim și Ana - singura candelă a cugetului românesc"

17 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Acesta este titlul proiectului finanţat de DRP. Preotul Gheorghe Zmoşu, originar din Pătrăuții de Jos, care slujește la Biserica “Ioachim și Ana “ din Igesti mulţumeşte Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, dlui Secretar de Stat Gheorghe-Florin Cârciu, dl director Radu Nicolae Cosma, pentru ajutorul acordat la renovarea sfântului locaş de închinare.

Continuăm dialogul cu românii de pretutindeni!

17 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Având în vedere importanța pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) o acordă comunităților istorice din afara granițelor, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a efectuat, la 16 noiembrie 2022, o vizită de lucru în Bulgaria, la Vidin

Noi runde de discuţii cu reprezentanţii mediului asociativ din Ucraina şi diaspora

16 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

În cadrul întâlnirilor online de marți, 15 noiembrie, cu mediul asociativ din Ucraina și din diaspora, echipa DRP a răspuns întrebărilor legate de proiectele aflate în derulare: sesiunea de finanțări nerambursabile și programele de granturi.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, împreună cu echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat o vizită de lucru în Republica Italiană în perioada 11-13 noiembrie 2022

14 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, împreună cu echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat o vizită de lucru în Republica Italiană în perioada 11-13 noiembrie 2022. Promovarea programelor dezvoltate de Departament, întâlnirea cu comunitatea locală românească și acțiunile comune care să răspundă nevoilor acesteia au reprezentat principalele obiective ale deplasării

Bladimir, fiule, îngeraşule, criminalii mi te-au ucis la vârsta de doar 22 de ani, cum de s-au îndurat să-ţi răpească tinereţea? cum să trăiesc fără tine, sufleţelul meu? Despărţirea de tine, scumpule, e atât de dureroasă! Sufletul meu a murit împreună cu tine…

10 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Bucovina e din nou în doliu- îşi ia rămas bun de la Eroul Vladimir Bratchevici din Panca, raionul Storojineţ O durere neconsolată a mamei care n-a dormit nopţile, alintându-şi şi crescânduşi odorul, părinţilor care au rămas la bătrâneţe fără sprijin şi ajutor, fără mângâierea fiului, a nepoţilor.

CU „MUGURELUL”, LA PĂTRĂUŢII DE JOS, PE UNDE SE MAI PLIMBĂ MIORIŢA

10 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

La Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ, pe acest picior de plai, unde Mioriţa coboară cu strămoşii din baladă, unde sacralitatea se întruchipează în chipul limbii române, spiritul românismului perpetuă prin tradiţiile, datinile străbune, prin cântecul şi dansul popular – mărgăritarele limbii române, prin comoara folclorică inestimabilă, moştenită din moşi-strămoşi şi păstrată cu

Românii din Ucraina au demonstrat constant că sunt loiali şi fideli statului ucrainean – a menţionat azi Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, participând la deschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus- Krasnoilsk (Crasna)

10 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a participat, joi, alături de omologul său ucrainean Denis Şmyhal,la deschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus, România- Krasnoilsk (Crasna)Ucraina. “ E primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, care a concretizat că “acest punct de trecere a frontierei va viza atât traficul internaţional de persoane în regim de trafic pietonal şi rutier, cât şi cu marfă, cu program de funcţionare permanent, permiţând astfel accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport”.

Savantul bucovinean Ilie Popescu onorat la baștina sa dragă, satul de vrednici români, Pătrăuţii de Jos

9 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Diferite sunt căile vieții omului. Aflat departe sau mai aproape, se pare că fiecare bucovinean adevărat, duce dorul baștinii în suflet. Pentru cei aflați sau împrăștiați prin lume, cu sau fără voia lor, baștina înseamnă Bucovina, pentru cei rămași în Bucovina, așa cum e cazul domnului Ilie Popescu, baștina dragă este pitorescul său sat de pe mândra Vale a Siretulu – Pătrăuții de Jos.

MAE al României a respins declaraţiile lui Putin cu privire la „pretențiile teritoriale” față de Ucraina

6 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge declarațiile făcute de Președintele Federației Ruse cu ocazia Zilei Unității Naționale, care sugerează în mod fals pretențiile teritoriale ale României față de Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe notează că războiul agresiv declanșat de Rusia la 24 februarie este o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional, în special a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, se arată în comunicat

Continuăm să fim alături de românii din afara granițelor țării!

4 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Agenda de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu din această săptămână a cuprins, printre altele, și o întrevedere în format videoconferință cu reprezentanții mediului asociativ românesc din diaspora și din comunitățile istorice.

Ziua Toamnei la românaşii din Cupca

4 noiembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ziua toamnei este un eveniment deosebit în viața copiilor noștri. Atât în școală, cât și la grădiniță, această zi este așteptată și dorită.