La împlinirea a 171 de ani din ziua când steaua nemuririi sale s-a aprins pe bolta spiritualităţii româneşti, cu gânduri frumoase ne plimbăm dorurile în acest mijloc de Gerar spre cel mai drag şi scump loc din centrul Cernăuţiului, oraşului copilăriei şi adolescenţei sale – monumentul Poetului nepereche Mihai Eminescu.
DE SFÂNTUL VASILE CEL MARE, ROMÂNII DIN STOROJINEŢ ŞI-AU FELICITAT DUHOVNICUL – PĂRINTELE VASILE COVALCIUC – UN EXEMPLU DE EVLAVIE ŞI SLUJIRII NEAMULUI
Anunț de ultimă oră după discuția Sandu-Zelenski: Magistrală modernă Chișinău-Kiev prin pod peste Nistru; Ce s-a mai decis Chișinăul și Kievul ar urma să fie legate printr-o magistrală modernă, un coridor rapid de transport rutier, iar pentru aceasta ar urma să fie construit un pod peste Nistru. Despre aceasta au anunțat președinții RM și al Ucrainei, după întrevederea de astăzi.
Ajuns la spital cu COVID-19, pe 14 decembrie, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni a murit în această dimineață, 12 ianuarie, în jurul orei 6.00. Starea sănătății actorului Bogdan Stanoevici, internat după ce a contactat o infecție cu coronavirus a fost foarte gravă. Infecția cu coronavirus s-a complicat. I-au fost afectați plămânii aproape în totalitate, iar medicii au făcut eforturi să îl salveze. Din păcate, în această dimineață, după două luni de chin, actorul a murit. Pe 22 ianuarie, ar fi împlinit 62 de ani.
Răutatea oamenilor e cea care le aduce suferință. „Nu mai aveţi nimic sfânt pe lume! Aşa s-o făcut lumea de rea, că mă mir că se mai face ziua’, scrie actorul Florin Piersic pe pagina lui oficială de Facebook. Or, omul rău şi invidios dăruieşte ce are în suflet. Ar trebui să înţeleagă că tot răul pe care-l face oricum odată şi odată i se întoarce, precum bumerangul. Obiceiurile de iarnă sunt o ocazie fericită de a ne bucura şi de a ne ura reciproc un An Nou cu sănătate, prosperitate şi bucurii. E într-adevăr un miracol, când uităm de ură şi invidie, devenim parcă mai buni. Dar această euforie trece parcă nici n-a existat, odată cu sărbătorile..
România, din păcate, nici până azi nu are un calendar al sărbătorilor ei. Azi trebuia să fie sărbătoarea veșnică a lui Ștefan Cel Mare și a vitejilor lui. Ca o sărbătoare națională, ca o mândrie a neamului nostru românesc… (Dan Angheli)
Pune suflet în tot ceea ce face - fie că întocmeşte manuale de limba şi literatura română pentru elevii din şcolile cu limba română de predare din nordul Bucovinei, fie că organizează manifestări culturale sau ţine ore de română în şcoală – în totul ce face se simte o dăruire, o zbatere pentru continuitate, dragoste faţă de limbă, tradiţii, neam. Însă dragostea şi dăruirea cer sacrifici. Şi dna Govornean e capabilă de ele. „Un popor nu are viitor dacă nu își cunoaște trecutul, tradiția și istoria, nu îşi onorează înaintaşii”, e crezul preşedintelui ACDERU. Dumneaei face parte dintre acei, care cu dragoste și cu îndârjire ţin ca cei tineri să nu uite de tradiţii, de obiceiuri, de identitatea noastră, de unde ni se trag rădăcinile şi încotro ne ducem. A meritat cu prisosinţă şi înaltul ordin în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României pentru merite deosebite în promovarea culturii, limbii române, valorilor naţionale.
Ziua de 4 ianuarie e una însemnată în calendarul spiritualităţii româneşti din Bucovina, constituind un fericit prilej de a-i adresa un sincer „La mulţi ani!” dnei Lilia GOVORNEAN, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice, autoare de manuale, cu ocazia unei emoţionante aniversări ce îi pune în valoare frumoasele realizări
În perioada sărbătorilor creştine de iarnă, când steaua de la Vefleem luminează calea Magilor ce vestesc Naşterea lui Hristos, iar divinitatea coboară raiul pe pământ, cel mai de frunte gospodar al comunei teritoriale unite Ciudei, un mare patriot al neamului său, Om cu literă mare, profesionist de o înaltă probitate, – Anatol PIŢU - îşi sărbătoreşte ziua de naştere.
Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru implicarea de care au dat dovadă de-a lungul anului. Ne dorim ca această frumoasă colaborare să continue și în viitor sub forma unor parteneriate durabile pentru românii de pretutindeni.
Iubiţi fraţi şi surori întru credinţă, limbă şi istorie, primiţi din partea noastră cele mai sincere şi călduroase felicitări cu prilejul Sfintelor Sărbători de Crăciun şi de Anul Nou,
Din cauza convingerilor patriotice, învinuit de naţionalism burghez român, este exilat la Bacu, internat într-un spital de psihiatrie, pentru a-i spăla creierii şi dorul de România. În pofida faptului că devenise incomod regimului comunist, reuşeşte, totuşi, să se restabilească ca ziarist la „Zorile Bucovinei”, având o prodigioasă activitate publicistică şi obştească.
Rugăciunea, credinţa în Dumnezeu şi iubirea de Ţară vibrează în sufletul românului sub acelaşi dangăt de clopot doar când se roagă în limba strămoşească. În limba română a oficiat serviciul divin şi s-a rugat, alături de preoţi şi enoriaşi, Mitropolitul Meletie
O frumoasă aniversare într-un cerc de oameni îndrăgostiți de limbă, cultură și tradiții sărbătorește Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina. În pofida tuturor obstacolelor cu un cuvânt de felicitare au revenit oaspeți din diferite țări... online au avut loc alegerile liderului Asociației. Din rezultatul alegerilor, 98 de procente din membri au votat pentru noul președintele al Asociației, doamna Lilia Govornean.
…am ajuns să fim jefuiţi de cea mai scumpă comoară – limba străbunilor noştri. În timpul de faţă am rămas cu jumătate din şcolile ce le aveam odinioară, fiind reduse considerabil şi orele de limba şi literatura română