Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care s-a întors vineri seară dintr-o deplasare de lucru din Europa şi SUA, a anunţat, într-un mesaj în exclusivitate la TV „ERA” pentru emisiunea „Şuster Live” că partea politică a Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană va fi semnată într-un timp foarte apropiat, la 21 martie curent.
Cea de a 200-a aniversare a naşterii lui Taras Şevcenko a fost sărbătorită în ţinut pe larg – în şcoli, instituţii ale învățământului superior, în colective de muncă, în organizaţii au avut loc diverse manifestări jubiliare – adunări, mitinguri, depuneri de flori, expoziţii, seri tematice, concerte etc.
Noua conducere ucraineană depune eforturi colosale pentru evitarea unui război cu Rusia, implicit a unei catastrofe mondiale
După ce, luni, cinci dintre victimele conflictelor sângeroase din Kiev, au plecat spre țara lor, astăzi, alți cinci conaționali de ai lor au fost externați din spitalele românești și sunt în drum spre Ucraina. Înainte de a pleca, răniții au vizitat Bucureștiul cu mașina Ambasadei Ucrainei.
RUSIA PUNE ÎN PERICOL NU DOAR UCRAINA, CI ŞI SECURITATEA EUROPEI
Potrivit logicii liderului din Kremlin, Republica Moldova ar urma să-şi bage armata la Tiraspol pentru a-şi apăra conaţionalii într-adevăr discriminaţi...
Deşi în ultimul timp în presă au apărut zvonuri că Ianukovyci a decedat într-un spital din Rostov-pe-Don în consecinţa unui atac de cord, el, spre regret, s-a dovedit a fi mai viu decât cei vii şi din nou îşi prezintă „programul” ridicol în Rusia. E al doilea „turneu”, de când a spălat putina şi a părăsit ţara, după vărsările de sânge comise din porunca sa. Conform declaraţiilor fostului dictator la cel de-al doilea briefing din Rostov-pe-Don, el se consideră preşedintele legitim al Ucrainei şi se pregăteşte, în scurt timp, cum numai îi vor permite condiţiile, să se întoarcă în Kyiv, indignat fiind că „puterea în ţară a fost acaparată de o bandă de ultranaţionalişti şi neofascişti”.
Consiliul Regional Cernăuţi, cel orăşenesc Cernăuţi şi cele raionale din ţinut, în legătură cu situaţia politică tensionată din Republica Autonomă Crimeea, s-au adresat cu propunerea să primească 300 de familii din peninsulă, care îşi vor manifesta dorinţa să trăiască temporar în ţinutul nostru.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni, 10 martie, la Kiev, consultări cu omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat detaliat acutizarea recentă a crizei din Ucraina, în mod deosebit situaţia din Crimeea.
A treia săptămână continuă escaladarea situaţiei politice în Ucraina, în deosebi, în Crimeea. Kremlinul nu recunoaşte actuala putere de la Kyiv, dorind, cu orice preţ, să ocupe Ucraina. Situată pe coasta de nord a Mării Negre, cu populaţia majoritară rusă, aproape 60%, Republica Autonomă Crimeea, cu capitala la Simferopol, a aparţinut de-a lungul secolelor şi Rusiei, şi Ucrainei. Evident e şi faptul că, anularea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii ce permitea utilizarea limbii ruse ca limbă oficială, a dus la tensionarea situaţiei, cu toate că, după cum se comunică în presă, Kremlinul a planificat invazia şi acapararea peninsulei încă cu trei ani în urmă.
Convorbirile pentru detensionarea situaţiei din Crimeea continuă.
Primăvara şi femeia. Aceste două noţiuni par să fie indisolubile, se împletesc din rădăcină. Or, ca şi vesela primăvară, care, cu sânu-i de verdeaţă, cu odoarele-i pure, înnoitoare, cu sărutul cald al soarelui şi zâmbetul dulce al ghioceilor, alungă din inima omului tristețile şi regretele, făcând loc în capul mesei bucuriilor, femeia e o enigmă, o speranţă. Cu sufletu-i inocent, doar cu un surâs, cu o privire caldă, păstrează tainele existenţei şi focul dragostei mereu aprins.
să începem ziua cu un gând bun, cu o imagine însorită în suflet...
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia noului preşedinte al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE.
Lung e drumul şi cotit…, dar mergi pe el Drept, ca să nu te clatine îndoielile şi vei ajunge la împlinire… Speranţă! Credinţă! Victorie!