28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CRUCEA SUFERINŢEI ŞI MORŢII ÎN PUSTIUL KAZAHSTANULUI - Iarna, românii decedaţi de foamete erau aruncaţi grămadă pe câmp...

12 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Primăvara, după ce începea să se topească zăpada, câmpiile erau pline de ciori, care ciuguleau corpurile neînsufleţite, îngheţate, ale românilor decedaţi în consecinţa foametei şi bolilor, îngropaţi sub mormanele de zăpadă şi gheaţă. Ca să nu murim şi noi de foame, cum numai a sosit luna martie, împreună cu fraţii Aurel şi Dragoş, Dragoşel, cum îl alintam, căci era cu doi ani mai mic, am hotărât să fugim,

Viaţa noastră trece ca un râu de munte, zile-au fost frumoase şi senine multe.. Sunt ultimele acorduri ale melodiilor muzicianului Dorin Ieşeanu din Moldova, răpus de Covid la vârsta de doar 33 de ani

8 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dorin Ieșeanu a murit, miercuri, 25 martie, la vârsta de 33 de ani, din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19. Artistul fusese internat la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime din Chișinău.

S-A STINS STEAUA VIEŢII ROMÂNULUI CORNELIU NICHITOVICI

6 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

După o îndelungată şi grea luptă cu pandemia COVID-19, la 5 martie a pierdut lupta pentru viaţă Corneliu Nichitovici, originar din Voloca, r-n Hliboca, fost şef al învăţământului din nordul Bucovinei istorice, ex-viceguvernator al regiunii Cernăuţi. A plecat într-o lume mai bună, unde nu există ură şi suferinţă, împreună cu soţia-i Daria.

RĂBDARE … boala declanșată de infecția cu acest virus Covid-19 ne va uita!

5 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Răbdarea noastră va realiza mai mult decât forța noastră.” – Edmund Burke. Vrei să fii liber astăzi, cu riscul de a-ți termina mâine viața, or vrei să respecți niște măsuri de protecție care ți se oferă pentru a-ți proteja viața, dar și ele cu un coeficient destul de mic de siguranță? Aceste două opinii cred că vor continua, până ce „boala Covid” ne va uita. Și sigur, boala declanșată de infecția cu acest virus Covid-19, ne va uita!

ADIO, DRAGĂ PRIETENĂ ANTONINA SÂRBU!

5 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Când am aflat trista veste că aţi pierdut lupta cu covid-ul ploua cu lacrimile cerului, acum lăcrimează şi inima noastră, dragă scriitoare şi prietenă a „Zorilor Bucovinei”. Ne-am bucurat împreună la 28 noiembrie 2019 la Ziua Bucovinei, sărbătorită la sediul ziarului nostru „Zorile Bucovinei”, când a avut loc lansarea romanului Dv. „Vulpea Argintie”. Apoi bucuria şi fericirea de a fi împreună s-a dublat - am trăit clipe frumoase de înaltă vibraţie românească la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, organizată de Consulatul General

Fântâna Albă – tragedia unui neam

2 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Anual, la 1 Aprilie în pădurea de la Varnița, din localitatea Fântâna Albă, numită și Khatân-ul românesc, se adună sute de oameni veniți din diferite părți pentru a fi prezenți la una dintre cele mai triste comemorări ale neamului nostru.

Administraţia Regională de Stat Cernăuţi învinuieşte serviciile speciale române de masacrul de la Fântâna Albă

31 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mâine, 1 aprilie, se împlinesc 80 de ani de la unul dintre cele mai oribile masacre din secolul XX - măcelul de la Fântâna Albă, când sute de români din satele de pe Valea Siretului au fost seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici în poiana Varniţa, la Fântâna Albă, apoi îngropaţi de vii în câteva gropi comune. Că lacrima durerii trecutului nostru românesc încă sângerează ne-a amintit astăzi, 31 martie, în ajunul comemorării martirilor neamului, Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, Direcţia de Cultură, care a creat un filmuleţ video, dedicat evenimentelor tragice de la 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă, în care serviciile speciale române sunt învinuite de masacrul organizat împotriva românilor: „A fost o provocare, conştient organizată de către serviciile speciale române împotriva locuitorilor Bucovinei”.

STUDENŢII ROMÂNI DE LA UNIVERSITATEA DIN CERNĂUŢI VOR PUTEA STUDIA CONCOMITENT ŞI LA UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE DIN SUCEAVA”

31 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Programul va permite studenților de la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universităţii „Iu Fedkovyci” din Cernăuţi să studieze concomitent şi să obțină două diplome de la Universitatea ucraineană și Universitatea europeană „Ștefan cel Mare” din Suceava

LA MULŢI ANI, DNĂ ZINAIDA-SMOCHINĂ ROTARU! SĂ VI SE REVERSE ABUNDENT ÎN RIME ŞI METAFORE IZVORUL LIMBII ROMÂNE!

29 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Harnică ca o albină ce culege seva de pe flori în prourul dimineţii, poetă populară, prietena „Zorilor Bucovinei” Zinaida SMOCHINĂ-ROTARU din Costicenii Noua Suliţei, adună nectarul verbului matern la izvorul limbii române, aducându-le în dar celor mici, prin dulceaţa şi melodicitatea MATERNEI, un crâmpei de primăvară, voie bună, clipe feerice, încărcate cu raze de soare şi bucurii copilăreşti.

Cu mare durere te plânge „Dulcea și amara Bucovină”, scumpa noastră Mariana Gurza!

29 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mariana noastră a pierdut lupta cu viața. Până acum doar 2-3 zile distinsa Mariana Gurza de la Timișoara, originară din Cupca, doamna mereu cu Bucovina în suflet, era prezentă în totul ce făceam. Chiar de ziua Mondială a Poeziei am felicitat-o, dorindu-i sănătate. Singură mi-a scris, că era bolnavă de Covid.

Cine vrea unirea Moldovei cu România? Mai este posibilă?

28 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Peste şapte mii de oameni au cerut duminică, la Chișinău, unirea Republicii Moldova cu România. Există și oameni în Republica Moldova care văd unirea cu România ca singură alternativă după ce au fost dezamăgiți pe rând de politicienii de peste Prut, spune

„Viața e duelul lui Dumnezeu cu diavolul, iar câmpul de bătălie sunt eu.” — Fiodor Dostoievski

26 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Marea taină a existenței umane nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești”, spunea Dostoievski, unul din principalii scriitori ce au aparținut vârstei de aur a literaturii ruse (1820-1880)) și unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei și a Europei Ortodoxe.

Şefa bibliotecii din Pătrăuţi, Maria Ştefureac, a pregătit o expoziţie de carte românească

24 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

La biblioteca din Pătrăuții de Jos a avut loc o interesantă întâlnire cu iubitorii poeziei dedicată zilei mondiale a Poeziei. Măsura respectivă a fost organizată de bibliotecara șefă a acestei biblioteci, doamna Maria Ștefureac. Ea a fost ajutată de cele două lucrătoare ale sferei culturale din Pătrăuții de Jos, directoarea căminului cultural Larisa Popescu Chedic și conducătoarea artistică Natalia Balan.

„UŞILE PALATULUI CU PRIETENI” LA CERNĂUŢI SUNT MEREU DESCHISE, EI NU TE-AU UITAT ŞI NU ÎNCETEAZĂ SĂ TE IUBEASCĂ!

24 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Veşnic călător prin lume, a purtat dorul românilor de la Cernăuţi, unde îl aştepta cu uşile deschise „Palatul cu prieteni” – oameni înrudiţi întru duh şi aspiraţii, libertate, dragoste pentru cuvântul matern – spre Chişinăul drag, pentru a-şi face noi prieteni, români cu inimi înflăcărate, cu sete de adevăr, care îşi iubeau şi îşi iubesc graiul şi neamul, în pofida înstrăinării de Ţara dragă. Astfel, din Cernăuţi, oraşul ctitorit de Alexandru cel Bun, pe drumurile „gândului şi ale durerii”, „îngenunchiat în fața iubirii dintre oameni”, pe podul de flori din mai 1990 de peste Prut, scriitorul îţi îndreaptă paşii spre Chişinău, purtându-ne imaginar pe Aleea clasicilor din Parcul central, unde se desfăşoară sărbătoarea limbii române cu poeţii Grigore Vieru și Nicolae Dabija, înalţă „altare pentru eternitate” la Mănăstirea Căpriana, ctitorită de Ștefan cel Mare.

Situaţia românilor din Ucraina ar fi alta, însă unii lideri „patrioţi” fac un joc dublu – „un steag duc la Kiev, iar altul la Bucureşti”

23 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

…liderii nici habar nu au măcar câte şcoli cu limba română de predare şi câte mixte există în prezent în Ucraina!!! Că doar timp de 5 ani numărul lor a scăzut de la 63, în 2015-2016, la 57 de şcoli cu limba de predare română în 2020-2021 şi 17 bilingve (cu predare în ucraineană şi română). Ruşine! S-au prezentat la dezbatere cu lecţia nepregătită, cu date vechi de zeci de ani ce nu corespund realităţii. Spre regret, n-am auzit nimic concret ce se face în şcoli, cu excepţia lui Eugen Patraş, vicepreşedintele ONG-ului Centrul cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, care a semnalat situaţia catastrofală a învăţământului din şcolile din regiunea Odesa, „că lucrurile au luat-o în mod galopant spre destrămarea învăţământului românesc”, şi Elena Nandriş, vicepreşedinta Societăţii culturale „ Gr. Nandriş” din Mahala, care a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume, că indicaţiile sunt primite de sus şi urmează să fie executate la nivel raional