23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A FOST PARCĂ IERI, PRIMĂVARA VIEŢII…

9 iunie 2014 | Categorie: Destine

"...De multe ori, de dragul şcolii, a trebuit să-mi calc pe inimă..."

O SFÂNTĂ DIN ICOANE

5 aprilie 2014 | Categorie: Destine

Tăcerea ei strigă şi îndeamnă la păstrarea identităţii naţionale, a graiului străbun. Deşi, în ultimul timp, Dna Limbii Române, Eleonora BIZOVI din Boianul lui Neculce, nu mai are răbdare pentru tăcere, ci pune cuvintele în bătaie şi se zbate ca o lebădă rănită, când îşi vede consătenii trunchiindu-şi rădăcinile neamului. Adevărul e că nimeni, nici o orânduire bună sau rea, nici o lege nu ne poate salva Graiul şi Neamul de la pierzanie, dacă nu vom dori s-o facem noi înşine. Legea ne poate doar proteja, dar continuitatea neamului depinde de fiecare dintre noi, de iubirea noastră faţă de bunei şi străbunei.

O SFÂNTĂ DIN ICOANE II

1 aprilie 2014 | Categorie: Destine

„ NE-A UNIT EMINESCU ŞI DRAGOSTEA DE GRAI”

O SFÂNTĂ DIN ICOANE Eleonora BIZOVI – FĂCLIA DE VEGHE A GRAIULUI MATERN

22 martie 2014 | Categorie: Destine

Umbra soţului, când cel mai învăţat bărbat al Boianului şi cel mai mare patriot român era în viaţă, transfigurându-se în steaua lui călăuzitoare pe pământul slăvit al Vechii Dacii, după trecerea în eternitate a ilustrului şi eruditului profesor Vasile BIZOVI, învăţător Emerit al Ucrainei, profesoara Eleonora BIZOVI e cea care ţine mereu aprinsă dragostea de Limbă, Neam şi ŢARĂ. Adevărul e că prin firava, dar energica şi combativa sa soţie, patriotul Vasile BIZOVI şi-a lăsat sufletul aici, pe pământ, - „Din Boian la Vatra Dornei”.

IUBIRILE LUI ION ANTONESCU (II)

16 martie 2014 | Categorie: Destine

să nu te lepezi de numele tău, căci acest nume m-a salvat de la moarte…

IUBIRILE LUI ION ANTONESCU

9 martie 2014 | Categorie: Destine

Dacă ai fi rus sau măcar ucrainean aş mai încerca să pun un cuvânt pentru tine… Dar cu naţionalitatea şi familia ta...

NE-AM VISAT ŞI NOI O ALTĂ SOARTĂ...

5 martie 2014 | Categorie: Destine

„Pe timpul sovieticilor, lucram în kolhoz, creşteam viermi de mătase..."

VASILE BIZOVI – Omul, Profesorul, Patriotul

28 februarie 2014 | Categorie: Destine

Bucovina e plaiul nostru natal ce constă dintr-o succesiune de deal şi vale, aşa cum reiese din primele versuri ale „Mioriţei”: „ Pe-un picior de plai,/ pe-o gură de rai.” Această imagine a spaţiului mioritic fiecare o păstrează în inima sa. Ni-i drag acest loc, unde am văzut pentru prima oară lumina zilei, precum şi oamenii care, prin faptele lor, l-au făcut şi mai frumos. Oare îi cunoaştem pe toţi românii care au contribuit la înflorirea culturii în Bucovina? Nu, desigur. Dar despre un Om care şi-a realizat destinul creator ce i-a fost hărăzit cunosc multe. Este vorba de boinceanul Vasile Bizovi.

„Nu judecați, ca să nu fiți judecați”

5 februarie 2014 | Categorie: Destine

De-a lungul secolelor, localitatea Costiceni s-a mândrit cu oameni harnici, frumoși la suflet și binevoitori, care veneau în ajutorul consăteanului, aflat în primejdie. Au îndurat consângenii mei foamete, războaie, boli incurabile, calamități naturale și artificiale, însă nicicând n-au uitat de buna cuviință, de milă și de omenie față de aproapele său. Urmașii plugarilor voinici, țăranilor gospodari, răzeșilor domnești, care prin munca lor istovitoare și cinstită își asigurau existenţa, acum posedă alte virtuţi. Ce-i drept, avem și în prezent oameni cinstiți și buni, care muncesc cu multă sârguință pentru a-şi asigura familiile, dar avem și oameni de buruiană rea, la care predomină devizul „Banul și fudulia – conduce omenia”.

DACĂ TRĂIA AR FI FĂCUT-O MAI BINE

4 februarie 2014 | Categorie: Destine

Se spune că timpul e o comoară scumpă, dar oamenii nu-și dau seama și nu prețuiesc această avuție. Timpul rezolvă multe probleme și alină dureri. Iată că au trecut 14 ani de când soțul meu Vasile Bizovi a plecat ca să nu se mai întoarcă. Poate e fericit acolo sus… A fost un luptător înflăcărat pentru drepturile românilor din nordul Bucovinei, un fiu devotat baștinei sale. A trăit ca să ridice în slăvi Boianul, cântat de Marele nostru Eminescu. A suferit mult din cauză că nu avea o biografie ”curată”, fiind etichetat ca fiu de culac, revenit la vatră pentru a lupta cu dușmanii națiunii noastre românești.

FĂ-I, DOAMNE, O FEREASTRĂ ÎN ZIDUL SINGURĂTĂŢII

5 ianuarie 2014 | Categorie: Destine

Un pictor din sfere mai înalte i-a ornat corola destinului cu cea de-a 75-a rotaţie în jurul soarelui. La 20 decembrie a bătut ceasul aniversar pentru maestrul Ion Vătămăniţă, pictorul care a ilustrat numeroase cărţi...

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET IV

31 decembrie 2013 | Categorie: Destine

I-au plăcut şi îi plac şugubeţului moş din Mălineştii Noua Suliţei, Porfir SANDULEAC, glumele şi poveştile gogonate. Or, aşa e firea lui generoasă şi glumeaţă din creştet, din rădăcină, pusă pe un umor ce mereu îi creşte nu doar picioare, ci şi aripi, căci e înzestrat de Dumnezeu cu un dar menit de a-i înveseli pe oameni. Astfel, corespondentul nostru netitular ne-a delectat până la lacrimi cu urături şi colinde inedite din vremuri frumoase, din tinereţile sale pline de pozne şi farmec. Cum i-a urat mătuşii Iftimia, care avea fată mare de măritat, n-a uitat nici până azi.

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET III

18 decembrie 2013 | Categorie: Destine

Fiindcă nu împlini-se încă nici 5 anişori când îi decedase tata, mezinul fecioraş, Porfir SANDULEAC, a avut o copilărie nu dintre cele fericite. Mamă-sa, Mariuca, rămasă văduvă cu 6 copii, n-a avut când îl răsfăţa, ci, mai degrabă, l-a pus la treabă. A terminat doar 2 clase la români, mai mult la şcoală n-a umblat, fiindcă era război, lucra plugar, muncea pe ogoarele celor bogaţi. Şi cu toate că pe atunci erau timpuri anevoioase, moşul de la Mălineşti îşi aminteşte cu bucurie de anii copilăriei, adolescenţei şi tinereţii.

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET II

11 decembrie 2013 | Categorie: Destine

Pe urmele bătrânului dac, am ajuns în astă toamnă la Mălineştii Noua Suliţei. La primărie ni s-a spus că Porfir SANDULEAC e plecat în raion şi trebuie să se întoarcă, apoi am aflat că deja s-a întors şi e la bar. N-am reuşit să-l prindem nici acolo, căci a trecut, ca o săgeată, de la bar, la şcoală, unde aveam să aflăm că, stimatul domn, după ce le-a dat câteva poveţe, a plecat spre casă.

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET

9 decembrie 2013 | Categorie: Destine

Fiind al nouălea copil în familie, mezinul Porfir SANDULEAC, moşul din Mălineşti, de altfel aşa l-am botezat noi, cei de la ziar, aproape că n-a frecventat şcoala. A făcut doar două clase la români şi acelea nu depline, căci erau timpuri grele, însă istoria României o cunoaşte bine.