23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MAI ERAU CINCI LUNI PÂNĂ LA MAREA UNIRE…

3 decembrie 2013 | Categorie: Destine

Gheorghe, cel de la care se păstrează scrisoarea, s-a întors nevătămat din măcelul primului război mondial, fiind martorul intrării paşnice a Armatei Române eliberatoare pe mult pătimitul pământ al Bucovinei.

VIAŢA, CA O GURĂ DE RAI…(II)

17 noiembrie 2013 | Categorie: Destine

Cât timp armata sovietică s-a aflat pe teritoriul României, viaţa refugiaţilor a fost un adevărat coşmar. Autorităţile sovietice cereau ca aceştia să fie expulzaţi, localnicii se temeau să-i primească…

VIAŢA, CA O GURĂ DE RAI…

14 noiembrie 2013 | Categorie: Destine

Zeloşii activişti nu ne ocoleau casa nici după înscrierea tatălui în kolhoz. Ne sculau din somn, cereau mâncare şi băutură. Odată au intrat noaptea înarmaţi cu grenade, ameninţându-ne că vor exploda peste o oră. Îmbătându-se de-a binelea nu se dădeau duşi…

SĂ FI FOST O SIMPLĂ ÎNTÂMPLARE

1 noiembrie 2013 | Categorie: Destine

A fost nu demult la un unchi, cu oaspeţii din Bucureşti, care căutau urmaşi ai românilor pictaţi de George Löwendal. Unchiul i-a servit şi i-a primit cu mare căldură, aşa cum o întâmpină şi pe ea de fiecare dată. Atât doar că i-a vorbit (ca de obicei) numai în română, făcând-o să roşească până-n vârful urechilor în faţa bucureştenilor, când bătrânul începuse s-o certe, propunându-i să vină mai des la el, că o va învăţa una-două limba neamului.

ŢINÂNDU-SE DE MÂNĂ…

24 octombrie 2013 | Categorie: Destine

Datorită obiectului predat de el, a învăţat alfabetul latin şi a început să citească, în română, cărţi tipărite în veşmântul firesc al limbii noastre. Alţi semeni au deprins alfabetul latin de la mamele lor, care nu se despărţeau de Biblie, iar pe el, rămas orfan de mamă, cu un tată care se zbătea să-şi întreţină copiii, nu avea cine să-l înveţe în familie.

NU APUNE SOARELE IUBIRII

21 octombrie 2013 | Categorie: Destine

Gândurile îi erau mult mai pământeşti, chiar prea prozaice pentru tinereţea şi frumuseţea ei. Îşi revenise după anii infernali de insuportabilă umilinţă, petrecuţi în Siberia. I se părea că nu există fericire mai mare decât să trăieşti la cuibul părintesc, să te speli cu roua dimineţii de pe florile de acasă, să nu fii nevoită a-ţi cerşi bucăţica de pâine.

NU APUNE SOARELE IUBIRII

17 octombrie 2013 | Categorie: Destine

Nu crede, nu-şi imaginează că oamenii din ziua de azi ar fi în stare să-şi împartă bucăţica de la gură cu nişte venetici, ce vorbeau o limbă necunoscută lor, şi încă declaraţi, de orânduirea sovietică, duşmani de moarte.

PĂŞEŞTE CU DEMNITATE ÎNAINTE

15 octombrie 2013 | Categorie: Destine

Datorită ziarului „Zorile Bucovinei”, avem posibilitatea să fim în permanenţă la curent cu tot ce se întâmplă în lume şi în Ucraina. Harnicele şi eruditele jurnaliste muncesc mult ca să ne informeze despre cele mai interesante evenimente, provocându-i pe cititori să cugete asupra proceselor ce au loc în societatea noastră. După ce am citit articolul „Ucrainenii nu au încredere în viitorul prosper al ţării, semnat de tânăra jurnalistă T. Anaid, aş vrea să-mi împărtăşesc şi eu gândurile referitor la această temă...

NU APUNE SOARELE IUBIRII

12 octombrie 2013 | Categorie: Destine

În buchetul de surprize, pregătite pentru prima învăţătoare, intram şi eu în calitate de invitată a lui Gheorghe Bicer la baştina sa, de unde el a plecat cu 30 de ani în urmă, ca să-şi înalţe casă de piatră şi să-şi facă un rost de invidiat (pentru trândavii certaţi cu munca) la Ceahor, chiar la câteva sute de metri de Cernăuţi. Mai bine zis, onoarea de a-l însoţi la drum se datorează ziarului nostru „Zorile Bucovinei”, care îi potoleşte dorul de limba română în Ceahorul ucrainizat, fiind nelipsit şi în multe case din Cupca.

BUNA, DRAGA NOASTRĂ ÎNVĂŢĂTOARE...

6 octombrie 2013 | Categorie: Destine

Am ajuns şi eu la aşa-numita vârstă a treia, însă, când vin toamnele aurii, gândul mă poartă la învăţătorii mei – oameni care, în timpuri foarte grele, într-adevăr ne-au ajutat să ne găsim rostul în viaţă. De obicei, de Ziua lucrătorilor din învăţământ, le adresăm învăţătorilor noştri cuvinte elogioase mai mult din inerţie, pentru că aşa e primit. Dar persoana despre care voi scrie în continuare le merită pe bună dreptate, şi aceste cuvinte pot să le confirme toţi cei care au avut fericirea să-i fie elevi. O am în vedere pe doamna Natalia ŢIBUH din Igeşti, care la 23 septembrie şi-a sărbătorit venerabilul jubileu de 85 de ani. Multe cuvinte alese de sincere şi calde felicitări au înflorit în buchetul ei jubiliar, alături de rude, de foştii colegi de muncă, neuitând să-i adreseze călduroase urări de sănătate şi mulţi oameni deja încărunţiţi din promoţiile de elevi.

„AŞ VREA SĂ MĂ GĂSEASCĂ MOARTEA PE PICIOARE”

24 septembrie 2013 | Categorie: Destine

Tema suferinţelor consătenilor mei şi a deportării lor în nefastul an 1941 de către satrapii bolşevici a fost şi rămâne pentru mine o preocupare prioritară. Cercetările efectuate în arhive, mărturiile a mai multor persoane trecute prin iadul sovietic şi-au găsit reflecţie într-o serie de articole, mai ales în monografia „Tereblecea, un sat la margine de ţară”. Voi reaminti că din Tereblecea au fost ridicate 91 de familii, ce cuprindeau 245 de persoane, astfel satul nostru situându-se pe locul doi după comuna Mahala – cu 579 de suflete deportate. În pustiurile siberiene şi kazahe şi-au găsit moartea 178 de terebleceni, acasă întorcându-se doar 56, iar destinul a 11 copii, luaţi la orfelinate, a rămas necunoscut. Dintre cei care au avut fericirea să-şi revadă locurile natale astăzi mai sunt în viaţă şapte terebleceni – Serghei Bodnar (născut în 1923), Zaharie Zotic (1925), Silvia Epure a lui Constantin Humeniuc (1927), Ana Scripcaru a lui Ion Coneţchi (1928), Aurica a lui Gheorghe Nimigeanu (1930), Dumitru Palamariuc (1930) şi Leontina Şlemco a lui Toader Panciuc (1931). Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să-i ţină şi mai departe în grija Sa, aşa cum i-a păzit în anii de prigoană satanică.

„FOLCLORUL E CEVA DIVIN, CREAT DE POPOR ÎN SUFERINŢĂ ŞI BUCURII”

22 septembrie 2013 | Categorie: Destine

Ilie CARAŞ e unul din talentaţii tineri interpreţi de muzică populară românească, originari din nordul Bucovinei, care şi-a făcut singur un nume, cucerind inimile şi simpatiile spectatorilor din întreaga Ţară.

De vorbă cu oameni interesanţi „CINE NU VISEAZĂ, NU SPERĂ LA CEVA BUN FRUMOS ŞI UTIL”

27 august 2013 | Categorie: Destine

INTERVIU CU PROFESOARA EUGENIA CIMBOROVICI-TEODOREANU, PREŞEDINTELE FUNDAŢIEI CIVICE RAIONALE „GHEORGHE ASACHI” HERŢA

S-AR DUCE PE GENUNCHI PÂNĂ LA CIUDEI

19 iulie 2013 | Categorie: Destine

Ion Gumencu, de la genunchi în jos, n-are picioare ca să poată merge unde-i pofteşte inima, aşa cum umbla cu câţiva ani în urmă, până a nimeri la Spitalul ajutorului de urgenţă din Cernăuţi. Acum viaţa sa este nu numai, ca pentru orice fiinţă omenească, un permanent voiaj spre acasă, ci şi o îndeletnicire de a desena fără radieră. Tot ce i-a fost dat să trăiască şi să greşească nu mai poate fi îndreptat, el privind la trecutul său aşa ca la golul de la genunchi în jos...

STRADA VASILE BIZOVI DIN S. BOIAN – UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE DIN ŢINUT

16 iulie 2013 | Categorie: Destine

Satul Boian din raionul Noua Suliţa întotdeauna a fost o localitate înfloritoare, frumoasă şi bine amenajată, cu oameni harnici şi gospodari, isteţi şi deştepţi. Însă, în ultimul timp, putem spune, pe bună dreptate, că el poate concura chiar şi cu oricare centru raional. Iar de când primar al satului a devenit Gheorghe Demenciuc, care şi-a pus drept scop ca Boianul să întreacă chiar Cernăuţiul, aici se înfăptuiesc tot mai multe lucruri lăudabile, tot mai multe străzi îmbracă noi şi durabile veşminte. Nu demult, au fost finalizate lucrările de pavare cu lespezi pentru trotuar a străzii ce-i poartă numele cunoscutului profesor de română, patriot şi om de cultură, Vasile Bizovi, profesor emerit al Ucrainei, care a trecut la cele eterne la începutul anului 2000.