„Suntem ai României” şi avem datoria de „A lupta pentru unire şi pentru pământul sfânt”.Ceea ce se face din dragoste de neam, de grai, nu se pierde, dăinuie. Or, să nu încetăm să iubim, să gândim, să vorbim, să visăm în limba română...
Glasuri de colindători, parfum de cozonaci proaspăt scoși din cuptor, freamăt și emoție lângă bradul împodobit – toate acestea evocă atmosfera Crăciunului, una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, când fiecare român își dorește să fie aproape de familie și de cei dragi, acasă, aproape de frumoasele noastre datini și tradiții. Ele sunt lăsate din moși-strămoși, duse mai departe din generație în generație și ne amintesc de puternicile noastre rădăcini românești.
Dan Stoenescu: "Ucraina este o problemă foarte sensibilă pentru că, din peste 140 de școli (româneşti, n.a.) care existau la căderea Uniunii Sovietice, la ora actuală au rămas puțin peste 60..."
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a deschis marţi, 15 decembrie, a III-a ediţie din seria de întâlniri „Românii de Pretutindeni” cu tema „Bursierii statului român din Republica Moldova și Ucraina, rolul lor în comunitatea istorică românească și societatea națională din țările de proveniență”, organizată la sediul MAE, sala Grigore Gafencu.
Demnitarul român a evidenţiat rolul important al comunităţii române din Spania în societatea spaniolă, element care contribuie la consolidarea dialogului bilateral şi la o mai bună valorificare a diversităţii culturale, idee împărtăşită de interlocutorul spaniol.
300 de români din afara graniţelor ţării se vor reuni, pe 25 martie 2016, la primul Congres al Românilor de Pretutindeni, au stabilit astăzi, într-o şedinţă comună, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaţilor şi Comisia românilor de pretutindeni din Senat.
În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte de actualitate privind organizarea Congresului românilor de Pretutindeni, importanţa lectoratelor de limba română cu precădere în cadrul comunităţilor istorice a românilor din jurul graniţelor, dar şi mai îndepărtate precum cele din Kazahstan.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a participat astăzi, 23 octombrie 2015, la ședința de constituire a Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, care s-a desfășurat la Viena.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut, ieri, 20 octombrie 2015, o întrevedere cu Vasile Turea, şeful Biroului Relaţii cu Diaspora din Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, salută introducerea limbii române ca materie de studiu aflată în programa şcolară obișnuită a unor unităţi de învăţământ din Italia, în localități unde se regăsesc comunități importante de români.
Secretarul de stat pentru relația cu românii de peste hotare, domnul Sebastian Ioan Hotca, a efectuat, în perioada 9-12 octombrie 2015, o vizită oficială în Republica Kazahstan, la invitaţia Societăţii Culturale Române “Dacia“ din Karaganda, cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea asociaţiei.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, astăzi, 30 septembrie, protocolul de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” toamna 2015.
În acest an s-au înscris la liceu 25 de elevi la clasa a VIII-a, unul dintre cele mai mari numere de la reluarea învățământului românesc de nivel secundar în Bulgaria.
Ministrul delegat a prezentat prioritățile mandatului său în ce privește relația României cu românii de pretutindeni, accentuând asupra aspectelor referitoare la comunitățile istorice din jurul granițelor.
Acest acord va da posibilitatea copiilor de români, și nu numai lor, să studieze limba română, să dobândească elementele fundamentale despre cultura românească și să cunoască civilizația poporului român, în unități școlare din această țară chiar de la profesori veniți din România.