Forumul Internaţioanal al Jurnaliştilor Români, reunit la Donji Milanovac, Serbia, în perioada 5-7 aprilie, în cadrul celui de al IV-lea congres anual, constată, în urma lucrărilor prezentate şi dezbaterilor, încadrate în triada Europa-Manipulare-Minoritate, că guverne care reclamă aspiraţii spre Uniunea Europeană încalcă flagrant drepturile minorităţilor româneşti din nord-estul Serbiei, Ucraina şi Republica Moldova.
Deschiderea FIJR a avut loc vineri seară, în cadrul cinei festive, când dl Dusan PIRVOLOVIC, directorul agenţiei, „Timoc Press”, organizatorul şi gazda actualului congres, i-a salutat pe oaspeţii şi participanţii acestui eveniment. În scurta sa alocuţiune, dl Cristian DAVID, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a subliniat faptul că în aceiaşi zi, însoţit de reprezentanţi ai diplomației române la Belgrad, s-a întâlnit cu conducătorii societăţilor naţional-culturale româneşti din zonă pentru a asculta doleanţele acestora şi a le aduce la cunoştinţe strategia Guvernului României referitoare la grupurile minoritare româneşti din afara graniţelor ţării. O coincidenţă semnificativă a fost faptul că la 5 aprilie, în Serbia, în 12 şcoli din trei comune, au fost deschise cursuri de studiere a limbii române.
Iieri, în localitatea Donji Milanovac, Serbia, și-a început lucrările Congresul al IV-lea al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români (FIJR) eveniment organizat sub genericul "Europa -Manipulare-Minoritate" și susținut de Institutul Cultural Român (ICR), Departamentul Politicii pentru Românii de Pretutindeni (DPRRP) și Consiliului Județean Cluj.
Citind în ”Zorile Bucovinei” despre regretatul Mircea Motrici, mi-am amintit și eu câteva momente legate de acest om deosebit. În anul 2000 am fost la mănăstirea Putna, împreună cu Florica Dumitriuc. La monumentul lui Eminescu din curtea mănăstirii am citit două poezii de-ale mele
Oficiul Central de Statistică al Ungariei a publicat rezultatele finale ale recensământului din 2011.
“De mii de ani, poporul român, aşezat cu voia lui Dumnezeu în spaţiul carpato-danubiano-pontic, participă la zidirea unei Europe a naţiunilor paşnice şi prospere, fără ca vreodată, în istoria sa milenară să inițieze sau să dorească teritorii străine aparţinând altor ţări, ci, dimpotrivă, constituind o barieră geografică, fizică şi politică împotriva invaziilor străine, care ameninţau nu numai ţările învecinate apropiate, dar şi drumul care s-ar fi deschis către cele îndepărtate din Apus”, se arată intr-o scrisoare deschisă adresată simbolic, natiunilor europene de către mai multe personalități din Basarabia.
Creşte numărul elevilor străini din Italia, sunt aproape un milion. Sunt 415 de şcoli italiene în care prezenţa elevilor străini atinge sau depăşeşte 50% şi dacă se iau în calcul numai grădiniţele, opt copii străini din zece sunt născuţi în Italia. Românii sunt cei mai numeroşi elevi străini. În anul şcolar 2011/2012, numărul lor a trecut de 140.000 scrie Gazeta Romaneasca preluata de Romanian Global News.
Mircea Motrici a fost întotdeauna oaspete binevenit şi la redacţia „Zorilor Bucovinei”. În primii ani ai avântului naţional, când încă nu dispuneam de telefoane mobile, deseori îşi transmitea reportajele, intrând în transmisiune directă din incinta „Zorilor Bucovinei”. Adierile primăverii ne intensifică dorul de Mircea Motrici deopotrivă cu bucuria că l-am avut printre noi...
s-au îmbrăţişat aproape de vama cu Ucraina, purtând toţi acelaşi nume de familie Nandriş şi având aceeaşi staţie terminus – satul Mahala din nordul Bucovinei