28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Vasile ILICA – distins cu PREMIUL „MILE CARPENISAN”

24 mai 2014 | Categorie: Externe

Veteranul de război, publicistul şi cercetătorul istoric Vasile ILICA din Oradea, născut la 11 noiembrie 1924 în s. Broscăuţi Noi, raionul Storojineţ, refugiat în România în 1944, când Bucovina a fost cotropită de sovietici, devenit, în aprilie 2012, „persona non grata”, cu interdicţia de intrare în Ucraina pe un termen de cinci ani, în consecinţa apariţiei volumelor „Fântâna Albă – o mărturie de sânge” (1999), „Martiri şi mărturii din nordul Bucovinei” (2003), „Bucovina abandonată” (2010), „Bucovina pe calea reîntregirii – 1775-1918”, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei – episodul: Nordul Bucovinei zonă de ocupație a URSS (1940–1991)” (2011), “Bucovina noastră – Antologie istorica 1775 -2011” (2012), „Basarabia la întâlnire cu istoria – 1917–1918”, pentru lupta-i neobosită în numele adevărului istoric, a fost, de Ziua Libertăţii Presei, distins de Asociaţia „Civic Media” şi portalul „Basarabia-Bucovina. Info”, cu Premiul „Mile Carpenisan” pentru Curaj şi Excelenţă în Jurnalism, desemnat drept membru de onoare al Asociaţiei „Civic Media”, informează portalul „Basarabia-Bucovina. Info”.

SIMPLIFICAREA ACORDĂRII CETĂŢENIEI ROMÂNE ETNICILOR ROMÂNI DIN ALTE ŢĂRI

2 mai 2014 | Categorie: Externe

Senatul României a adoptat modificări la acordarea cetăţeniei române. Propunerea legislativă privind modificarea Legii 21/1991 a cetăţeniei române, iniţiată de un grup de parlamentari, printre care senatorul Viorel Badea şi deputatul Eugen Tomac, a fost adoptată de Senatul României. Ea prevede simplificarea acordării cetăţeniei române etnicilor români din alte ţări – Ucraina, Ungaria, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Grecia.

NE FACE MARE ROMÂNIA

30 aprilie 2014 | Categorie: Externe

Se numeşte Vasile Şoimaru şi face parte din cohorta celor curajoşi...

Norica Nicolai a stipulat într-o Rezoluție a Parlamentului European protejarea drepturilor românilor din Ucraina

27 februarie 2014 | Categorie: Externe

"Schimbarea de regim din Kiev poate fi văzută ca o victorie a vocației europene a Ucrainei, dar trebuie să se aibă în vedere apărarea tuturor valorilor Europei pentru care zeci de oameni și-au dat viața în stradă. Ne dorim de la noul Guvern să apere drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților", a susținut Norica Nicolai în fața colegilor liberali din Parlamentul European, la finalizarea Rezoluției ce va fi votată azi la Strasbourg.

REVISTA "GLAS COMUN", ŞASE ANI DE EXISTENŢĂ

16 februarie 2014 | Categorie: Externe

Într-o lume supertehnicizată şi suprainformatizată în care mijloacele tradiţionale de comunicare devin insuficiente, apariţia Internetului a marcat o adevărată revoluţie. Prin componenta sa Web (World Wide Web “pânza de păianjen”) acesta a pus la dispoziţia cititorilor din întreaga lume o imensă bibliotecă universală, uşor accesibilă şi puţin costisitoare.

PRESA ROMÂNEASCĂ DIN STRĂINĂTATE, ELEMENT DE CONSOLIDARE ŞI PROMOVARE IDENTITARĂ

10 februarie 2014 | Categorie: Externe

La sfârşitul săptămânii precedente, la Chişinău, a avut loc forumul jurnaliştilor de limba română din Republica Moldova şi din Ucraina „Presa românească din străinătate, element de consolidare și promovare identitară”, iniţiat de Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. E un proiect înfăptuit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României ce se va desfăşura în şase etape şi are drept scop reunirea mass-media din provinciile istorice, diasporă, Israel, Europa şi America de Nord, pentru menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale.

FIJR condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL

3 februarie 2014 | Categorie: Externe

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).

Concursul internaţional de poezie şi proză pentru romanii din intreaga lume, STARPRESS 2014

2 februarie 2014 | Categorie: Externe

Revista internaţionala Starpress -www.valcea-turism.ro lansează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE PENTRU ROMÂNII DIN INTREAGA LUME „STARPRESS” 2014, ediţia a lV-a. În acelaşi timp, organizează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PROZĂ PENTRU ROMÂNII DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2014 - ediţia a ll-a.

Mica Unire sărbătorită în Parlamentul European

28 ianuarie 2014 | Categorie: Externe

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Parlamentul European. Români din Republica Moldova, Serbia și zona Olteniei au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European. Delegația venită în capitala europeană la invitația deputatului european a impresionat asistența cu dansuri populare românești, o expoziție de măști tradiționale, o paradă de costume populare din Moldova și Timocul dunărean, precum și o lansare de carte despre tradițiile culinare ale românilor din Timoc.

SCRISOARE DESCHISĂ adresată Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova

15 ianuarie 2014 | Categorie: Externe

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) consideră că mediile de informare în masă se constituie azi în instrumente utile, necesare şi eficiente în procesul de conservare, afirmare şi dezvoltare a limbii române în toate zonele lumii unde trăiesc comunităţi de români.

Craciun luminat la Viena

22 decembrie 2013 | Categorie: Externe

O stare mirifică a serii de Craciun. O aşteptăm, o dorim, o chemăm şi suntem bucuroşi să o sărbătorim an de an fredonând tot felul de colinde, printre care şi colindele lui Ştefan Hruscă, cel care ne dă şansa rară sa reînviem din memorie, o copilarie pură şi un dor de casă incomensurabil pentru cei departe de ea. Poate şi de aceea colindele Crăciunului au o trăsatura comună intr-o stare de bine.

Premiul „Jurnalist European”, înmânat „Asociaţiei Presei Independente” din Republica Moldova

21 decembrie 2013 | Categorie: Externe

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR),prin reprezentantul său la Chişinău, IURIE SĂNDUŢĂ, a oferit ASOCIAŢIEI PRESEI INDEPENDENTE (API) din Republica Moldova custodia premiului FIJR „Jurnalist European”. Evenimentul a avut loc la sediul API din Chişinău, cu participarea preşedintelui asociaţiei.

FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

20 decembrie 2013 | Categorie: Externe

COMUNITĂŢI ROMÂNEŞTI DE PESTE HOTARE – PROBLEME ŞI SOLUŢII Săptămâna precedentă, timp de două zile, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Forumului Românilor de Pretutindeni, la care au participat peste 150 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti de peste hotare, jurnalişti, membri ai Guvernului, diplomaţi, europarlamentari, deputaţi.

SCRISOARE DE PROTEST

9 decembrie 2013 | Categorie: Externe

„Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” – organizaţie care are drept scop apărarea drepturilor jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării – condamnă decizia conducerii Companiei Naţionale de Radiodifiziune a Ucrainei (CNRU) privind transferul Redacţiei Româneşti a Radio Ucraina Internaţional la Cernăuţi în cadrul Companiei Regionale de Stat de Televiziune şi Radiodifiziune şi comasarea acesteia cu redacţia în limba română existentă aici. Decizia respectivă aparţine directorului general al CNRU, Taras Avrahov, şi a fost înaintată recent spre aprobare Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE

7 decembrie 2013 | Categorie: Externe

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români – organizaţie care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor jurnaliştilor de limba română din afara graniţelor ţării, salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în statul vecin.