28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FIJR condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL

3 februarie 2014 р. | Categorie: Externe

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).

TARAS AVRAHOV a dispus din raţiuni economice tăierea cheltuielilor pentru emiţătorul de unde medii cu capacitatea de 25 Kw din Cernăuţi, care difuzează emisiunile canalului 3 naţional pe frecvenţa de 657 KHz. Astfel, au fost suspendate şi emisiunile în limba română ale RUI difuzate pe undele canalului 3.

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI consideră că justificările de natură economică invocate de către TARAS AVRAHOV reprezintă doar o formă de a disimula într-un act administrativ intenţia anti-democratică a oficialilor ucraineeni de a suprima dreptul minorităţilor naţionale la liberă exprimare.

Ca atare, FIJR solicită administraţiei de la Kiev, inclusiv preşedintelui VIKTOR IANUKOVICI, precum şi responsabililor din audio-vizualul ucrainean să dispună în cel mai scurt timp posibil reluarea emisiei canalului 3 şi implicit a emisiunilor în limba română ale RUI. Altminteri, întreaga opinie publică internaţională va înţelege că acest caz defineşte profilul anti-democratic şi anti-european al regimului de la Kiev, deloc atent la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la liberă exprimare a minorităţilor naţionale. 

Adresăm, de asemenea, şi Guvernului României rugămintea să utilizeze toate mijloacele politice şi diplomatice de care dispune pentru a susţine în continuare cauza jurnaliştilor români din Ucraina şi de a se asigura totodată că promisiunile repetate ale oficialilor ucraineeni cu privire la Redacţia Română a Radio Ucraina Internaţional vor fi respectate.

Reamintim aici că oficialităţile de la Kiev, în frunte cu preşedintele Ucrainei, au promis de mai multe ori la presiunea societăţii civile – reprezentate în primul rând de FIJR – că redacţia română din cadrul RUI nu va fi desfiinţată.

ROMEO COUŢI, preşedinte FIJR