29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE

7 decembrie 2013 | Categorie: Externe

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români – organizaţie care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor jurnaliştilor de limba română din afara graniţelor ţării, salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în statul vecin.

Ziua României la Toronto

4 decembrie 2013 | Categorie: Externe

La 30 noiembrie a.c.în cadrul festivităţilor de celebrare a Zilei Naţionale a României în Toronto, Canada, în faţa parlamentului din Queen’s Park, a fost ridicat steagul României.

PREMIUL FIJR „JURNALIST EUROPEAN” acordat presei din Republica Moldova

2 decembrie 2013 | Categorie: Externe

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI – FIJR militează pentru dezvoltarea unui jurnalism comun european, bazat pe convergenţa dintre diferitele culturi profesionale naţionale, şi consideră europenizarea mass media factor esenţial în procesul comunitar privind configurarea unei identităţi europene.

„ADEVĂRURI PE FRUNZE DE ARŢAR”

26 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Mi-a produs o deosebită bucurie noua carte a bunului meu prieten Iacob Cazacu-Istrati, apărută în condiţii grafice deosebite la Editura „Prometeu” din Chişinău, 2013, prefațată de marele condeier și om de litere român basarabean Vlad Pohilă. Ea cuprinde între coperţile sale cartonate, inspirat ilustrate, o suită de „eseuri, tablete, cronici, interviuri, poezii”, care, toate laolaltă, se constituie într-o amplă cronică de evenimente politice, istorice şi culturale, trăite cu intensitate de autor în Canada, ca şi pe meleagurile natale din mult evocata şi iubita sa Basarabie, denumită cu duioşie România Mică ( adică R.M., Republica Moldova).

Un „fiu rătăcitor” venind mereu Acasă…

26 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

…Aşa-l percep eu pe Iacob Cazacu-Istrati, aşa-l văd şi alţii, la fel se autodefineşte el însuşi, într-o poezie: „America-i pământ de neuitat, bogat,/ Dar iubesc Codrul, casa mea din deal,/ Mă simt Columb, la mine-n sat / Şi Amerigo-n portul Montreal […]” (Sunt pionier…).

Parlamentul României: Republica Moldova – prioritate națională

24 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Platforma Civică Acțiunea 2012 a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Roma: Conferință pe tema "Românii din Italia-Repere Identitare"

24 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Corespondentul AGERPRES, Dana Enulescu, transmite: În capitala Italiei, sâmbătă, în Aula Magna a Rectoratului Universității Roma 3, s-a desfășurat conferința intitulată "Românii din Italia - Repere Identitare', la care au participat ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, Rectorul Universității Roma 3, Mario Panizza, și Franco Pittau, coordonatorul Dosarului statistic asupra Imigrației, publicat în fiecare an de organizația catolică Caritas/Migrantes.

Norica Nicolai, apel către colegii britanici pentru stoparea discriminării studenților români

22 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Norica Nicolai, șefa delegației PNL din Parlamentul European, a adresat astăzi o scrisoare colegilor săi britanici din Grupul ALDE, prin care atrage atenția asupra măsurii propuse de ministrul de stat pentru universități, David Willetts, de suspendare a împrumuturilor acordate studenților români și bulgari. Norica Nicolai a arătat că motivarea acestei decizii prin argumentul creșterii "neobișnuite" a beneficiarilor provenind din cele două țări este un gest discriminatoriu și de neacceptat, iar decizia în sine este profund neeuropeană, aducând atingere dreptului la educație al tinerilor provenind din România și Bulgaria.

Seară românească la Ambasada României de la Moscova

16 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

O seară românească la care au fost invitaţi, împreună cu familiile, românii ce locuiesc sau lucrează la Moscova s-a desfăşurat la ambasada României din capitala rusă, la iniţiativa noului ambasador, Vasile Soare - transmite Rador.

Moment istoric în Timoc: încep cursurile de limba română

11 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Kladovo este prima zonă în care istoria începe să se scrie pentru copiii fraţilor noştri din Valea Timocului, ziua de 12 noiembrie 2013, dovedindu-se a fi una cu noroc pentru comunitatea românească. Marţi, la Şcoala normală din oraşul Kladovo, 114 copii încep cursurile de limba maternă, iar miercuri, 13 noiembrie, şcoala din satul Podvrşka, ce aparţine comunei Kladovo, îşi deschide porţile şi pentru cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională, pentru un număr de 26 de copii. Oraşul Kladovo cu satele aparţinătoare este, de altfel, prima zonă în care copiii încep oficial să înveţe limba strămoşilor lor.

280 DE COPII DIN KLADOVO ASTEAPTA CURSURILE DE LIMBA ROMANA

8 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Comuna Kladovo este campioană la numărul de copii români înscrişi la cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională în urma anchetei dispuse de Ministerul Educaţiei din Serbia. Aceştia aşteaptă cu nerăbdare începerea cursurilor.

Literatură Copii, un portal al copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni

8 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

La data de 1 iulie 2013 a fost relansat portalul Literatură Copii (www.literaturacopii.ro), destinat copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni. Proiectul este inițiat, din anul 2012, de scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun.

Start pentru AMATORUL în comunitățile românești din afara granițelor!

8 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Pe 9 noiembrie, când este marcată Ziua Căderii Zidului Berlinului, se dă startul aplicării la cea de-a V-a ediție a Festivalului de Film ”AMATORUL” și pentru comunitățile românești din afara granițelor. Mesajul acestei ediții este: ”Apasă pe REC!”

CETATENIA ROMANA – UN DREPT AL ORICĂRUI ETNIC ROMAN

2 noiembrie 2013 | Categorie: Externe

Cetățenia română este, în opinia senatorului Viorel Badea, un drept al oricărui etnic român. Senatorul de Diaspora este cel care a inițiat și promovează proiectul de modificare a Legii cetățeniei române.

ODISEEA POSTUMĂ A FAMILIEI CANTEMIR

26 octombrie 2013 | Categorie: Externe

La 26 octombrie a.c. se împlinesc 340 de ani de la naşterea domnitorului Ţării Moldovei Dimitrie Cantemir, distins cărturar, savant care a „încheiat medievalitatea moldovenească, tot el începând epoca modernă a culturii şi literaturii noastre…” (Nicolae Dabija), „cel mai învăţat bărbat în Rusia timpurilor lui Petru I” (N. Bantiş-Kamenski), „care întrunea talentul vechilor greci, ştiinţa literelor cu aceea a armelor…” (Voltaire), „unul dintre cei mai mari şi originali scriitori din toate timpurile” (V. Coroban). În numărul curent începem publicarea unei lucrări despre destinul familiei Cantemir, scrisă de Leonte Ivanov(1).