28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„EUROPA – MANIPULARE – MINORITATE”

9 aprilie 2013 р. | Categorie: Externe

Deschiderea FIJR a avut loc vineri seară, în cadrul cinei festive, când dl Dusan PIRVOLOVIC, directorul agenţiei, „Timoc Press”, organizatorul şi gazda actualului congres, i-a salutat pe oaspeţii şi participanţii acestui eveniment. În scurta sa alocuţiune, dl Cristian DAVID, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a subliniat faptul că în aceiaşi zi, însoţit de reprezentanţi ai diplomației române la Belgrad, s-a întâlnit cu conducătorii societăţilor naţional-culturale româneşti din zonă pentru a asculta doleanţele acestora şi a le aduce la cunoştinţă strategia Guvernului României referitoare la grupurile minoritare româneşti din afara graniţelor ţării. O coincidenţă semnificativă a fost faptul că la 5 aprilie, în Serbia, în 12 şcoli din trei comune, au fost deschise cursuri de studiere a limbii române.

A urmat un scurt program artistic, la care şi-au adus contribuţia instrumentaliştii, vocaliştii şi dansatorii ansamblului „Deli Jovan” din comuna Majdanpek din Valea Timocului.

Iar deschiderea oficială a lucrărilor Congresului a avut loc sâmbătă, fiind moderate de dl Romeo COUŢI, preşedintele FIJR, care a menţionat: „După şapte ani de existenţă, trei congrese şi numeroase conferinţe observ că forumul devine treptat o stare de spirit, un mediu de dezbatere şi reflexie asupra problemelor ce vizează jurnaliştii şi mass-media în limba română din afara graniţelor României… Presa este o putere, în jurul căreia se organizează reţeaua de transfer de informaţie şi influenţă. Nu întâmplător triada congresului din acest an, care se desfăşoară într-o localitate din Bazinul Timocului din Serbia, este „Europa - Manipulare - Minoritate”. O triadă provocătoare, care sper că va genera în două zile un câmp larg de discuţii şi idei privind presa de limba română din Timoc şi nu numai”.

Consilierul Primului Ministru al României, dl Corneliu VIŞOIANU, a dat citire mesajului dl Victor PONTA, adresat participanţilor la cel de-al VI Congres al FIJR: „Felicit Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, organizaţie care se adresează celor aproximativ 10.000 de jurnalişti ce activează în mass-media de limba română din afara graniţelor pentru perseverenţa şi energia cu care a promovat identitatea acestei categorii profesionale.

Sunt încredinţat că dezvoltarea mass-media de limba română răspunde unor nevoi reale ale românilor şi comunităţilor româneşti din străinătate pentru că le oferă şansa de a-şi conserva identitatea culturală şi de a transmite copiilor şi nepoţilor lor bogăţia spirituală, generată de multiculturalism. Dar de câştigat are şi Ţara-mamă pentru că românii din străinătate reprezintă o punte a României cu lumea, punte extrem de folositoare în această epocă a globalizării… Vă asigur că la nivelul Guvernului şi al meu personal veţi găsi întotdeauna sprijin pentru proiecte, destinate consolidării comunităţilor româneşti din străinătate sau al promovării imaginii României în lume”.

Dl Cristian DAVID, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, s-a referit la sarcinile şi obiectivele guvernului român referitoare la dezvoltarea relaţiei cu românii din afara granițelor ţării, la priorităţile şi drepturile lor, la strategia statului român în această direcţie : „ Avem ca priorităţi susţinerea şi apărarea drepturilor legitime ale românilor oriunde s-ar afla ei; apărarea identităţii naţionale româneşti; integrarea românilor în comunitatea, în care au ales să trăiască; consolidarea unei punţi de legătură cu familiile din ţară; promovarea imaginii şi intereselor României”.

Preşedintele Institutului Cultural Român, dl Andrei MARGA, a făcut o scurtă relatare despre planificarea deschiderii unor filiale ale ICR în străinătate, inclusiv la Kyiv, despre programele finanţate de ICR, despre rolul presei: „ Acest congres reuneşte jurnalişti. Profit de prilej pentru a sublinia importanţa crucială a presei pentru democraţie şi pentru cultură. Nu sunt nici democraţie şi nici cultură trainică fără presă liberă. De calibrul presei depind atât cultura democraţiei, cât şi restul culturii. Ne ocupăm la acest congres de presă în relaţia cu comunităţile românilor din afara frontierelor ţării. Aduc mulţumiri jurnaliştilor din afara ţării şi din ţară, care au sprijinit preocuparea de a cunoaşte nevoile acestor comunităţi şi de a le satisface.”

La rândul său, dl Stejărel OLARU, Secretar de Stat la Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, i-a rugat pe jurnaliştii de limba română din Europa să sesizeze abuzurile şi provocările făcute în detrimentul păstrării identităţii românilor în ţările lor de reşedinţă: „Aveţi deja o marcă din ce în ce mai consistentă şi mai puternică. FIJR şi acest congres anual devine din ce în ce mai puternic şi mai relevant şi de aceea vreau să ştiţi că vă sunt alături cu toată inima, atât eu cât şi toate celelalte structuri, care în mod tradiţional se ocupă de problemele românilor de pretutindeni. La DPRRP încercăm o regândire a activităţii, o structurare mult mai eficientă, pe termin mediu şi lung. Mie-mi place să o numesc maturizare instituţională. Vom dezvolta un proiect important pe care l-am numit „Cunoaşte-ţi vecinii”, un program de formare a jurnaliştilor de limba română, cu sprijinul profesioniştilor din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune şi TVR”.

În sfârşit, dl Daniel BANU, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Serbia, a vorbit cu o notă de bucurie în glas că problematica minorităţilor naţionale se află în atenţia misiunii diplomatice pe care o conduce: „Impulsionarea procesului educaţional, mă refer la acest proiect pilot, demarat în Serbia la 5 aprilie, a dus, la o victorie istorică – 600 de copii din 12 şcoli, timp de două luni şi jumătate, participă la cursuri de limba română, urmând ca această disciplină să fie introdusă în programa şcolară, acolo unde există solicitări. Numărul copiilor e de peste 1600 şi urmează o anchetă a ministerului educaţiei din Serbia şi de la 1 septembrie a.c. limba română să fie inclusă oficial în programa de învăţământ, astfel să se încheie acest proces”.

În încheierea primei părţi a zilei a doua, dl Cristian DAVID a în mânat premiul FIJR – placheta tradiţională –  tânărului jurnalist Iurie SĂNDUŢĂ din Republica Moldova.

Diana TOMA

Mai multe foto aici