29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Incendiu la un depozit mare din Cernăuți

12 martie 2023 | Categorie: Cernăuți

Pe 12 martie, la ora 5:10, linia fierbinte 101 a primit un raport despre un incendiu în orașul Cernăuți pe strada Zelena. Incendiul a izbucnit într-unul din depozite.

Vă invităm la Mărțișor!

24 februarie 2023 | Categorie: Cernăuți

Una din cele mai frumoase sărbători ale românilor - Mărțișorul, simbolul ce ne definește identitatea. Din cauza pandemiei și a războiului în Ucraina, Festivalul ”Mărțișor”, organizat tradițional de Societatea pentru Cultura și Literatura Română ”Mihai Eminescu”, Cernăuți, s-a oprit la cea de-a XXV-a ediție, 2020. Și acum frumoasa sărbătoare a datinilor străbune...

Aşa e soarta românului, răstignit pe toate crucile - am rămas doar cu 51 de şcoli româneşti. Dacă se continuă, în scurt timp, vor dispărea românii din Cernăuţi, din Ucraina

21 februarie 2023 | Categorie: Cernăuți

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Limbii Materne. Situația critică în care se află mica noastră Patrie - Limba Română, e o durere de care nu doar legile Ucrainei, ci și noi, românii, suntem prea mult vinovați. Mai mult, ce să mai zicem, cum ”luptă” și ”apără” limba română, dacă unii lideri de societăți din ținut nu știu nici măcar câte școli cu limba română de predare mai există în Ucraina, dar ghicesc, afirmând că 58, 56… Cert este un singur lucru: Graiul nostru strămoşesc nu va muri, dacă nu îl vom trăda, dacă îi vom învăţa pe copii şi nepoţi limba lui Eminescu.

România a donat generatoare pentru regiunea Cernăuţi

20 ianuarie 2023 | Categorie: Cernăuți

Spitalul de Urgență din Cernăuți a primit un generator de 100 kW. Aparatul a fost donat de Uniunea Națională a Barourilor de Avocaţi din România și a fost achiziționat din fondurile poporului taiwanez, informează Consiliul Regional Cernăuți într-un comunicat.

O stradă din Cernăuţi va purta numele unui român de seamă – scriitorul Mircea Lutic, personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti din nordul istoric al Bucovinei.

11 ianuarie 2023 | Categorie: Cernăuți

O mare bucurie pentru noi românii din această parte înstrăinată de Ţară, că, în Cernăuţi, oraş cu vechi urme româneşti, strada Arhanghelska a fost propusă, de către comisia de toponime, să fie redenumită cu numele cunoscutului scriitor Mircea Lutic, personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, s....

„Te uită cum plânge decembrie…”. Crăciunul sărbătorit la Cernăuţi cu Doamnele Române în Palatul Naţional al Românilor

25 decembrie 2022 | Categorie: Cernăuți

Pe această notă realistă din versurile lui Adrian Păunescu, la Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi, dăruita cu har jurnalistă şi interpretă, vicepreşedinta Societăţii Doamnele Române, Carolina Jitaru, în calitate de moderatoare a inaugurat Sărbătoarea Crăciunului şi reanimarea Societăţii Doamnelor Române. Preşedinta, dna Maria Toacă a operat cu date concrete privind crearea Societăţii pe timpul dominaţiei habsburgice, asociaţia fiind sprijinită financiar de oameni bogaţi şi influenţi. Ce-i drept, e a doua reanimare a societăţii, prima a fost după 1991, când Ucraina a devenit independentă, Societatea Doamnelor Române a fost readusă la viaţă de soţia părintelui Mihai Ivasiuc, Victoria.

Simţim Inima României mai aproape de noi, românii, la Cernăuţi - Lansarea cărţii „Un Consulat Regal la Cernăuţi”

17 decembrie 2022 | Categorie: Cernăuți

Însă evenimentul de vârf care a înnobilat această zi, moderat de preşedintele Vasile Bâcu, a constituit lansarea cărţii „Un Consulat Regal la Cernăuţi”- care cuprinde momentul aniversar al împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Consulatului Regal al României la Cernăuţi (1892) şi a 25 de ani de la înfiinţarea Consulatului General al României în vechea capitală a Bucovinei (1997), apărută într-o excelentă ediţie poligrafică la Editura Pro Universitatea SRL graţie iniţiativei Consulului General al României la Cernăuţi, dnei. Irina-Loredana Stănculescu, cu sprijinul sponsorului Virgil Profeanu, care a fost alături cu sufletul de cei prezenţi, precum deseori o face prin sprijin şi ajutor, online, căruia îi datorăm şi frumosul sediu renovat al Societăţii „M. Eminescu”, dar şi intenţia de a restaura şi renova Casa lui Aron Pumnul - viitorul Muzeu „M. Eminescu”, carte căreia, după cum a accentuat şi dna Irina-Loredana Stănculescu, i-a dat suflet, viaţă, muncind asiduu prin arhivele statului, funcţionarul diplomatic, dl Florin Stan, care a depus eforturi colosale în realizarea acestei sinteze, ajutat de soţia sa, profesoara Viorica – redactorul cărţii (coautori Irina Loredana Stănculescu,

LA MULŢI ANI ROMÂNIA, LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

1 decembrie 2019 | Categorie: Cernăuți

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI! Azi toate clopotele bisericilor de pe întreg cuprinsul Ţării bat vibrant într-un prinos de profundă recunoştinţă pentru marii făuritori ai Unirii.

DE ZIUA BUCOVINEI, CU TRISTEŢI ÎN SUFLET, AVEM LOC ŞI PENTRU BUCURII

29 noiembrie 2019 | Categorie: Cernăuți

…azi pierdem o şcoală, mâine un ziar românesc, iar în curând vom fi lipsiţi şi de suflet – de Limba Română

AR FI FOST O SĂRBĂTOARE A SUFLETULUI ROMÂNESC…(Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cernăuţi)

28 mai 2019 | Categorie: Cernăuți

"...cei din comunitățile istorice românești, sunt cei mai valoroși Români din întreaga lume. Pentru că ei își ASUMĂ identitatea românească (în timp ce Românii din România o exprimă doar), pentru că ei poartă crucile și suferințele asumării acestei identități, pentru că ei apără această identitate, în țările lor "adoptive", în circumstanțe de care Bucureștiul și Românii din România adesea nu au habar. Cine vrea să înțeleagă suferințele acestora poate merge, măcar o dată, la Fântâna Albă, acolo unde mulți dintre buneii lor au ales să moară pentru Țara pe care o iubeau, în numele identității de Român. Sunt pline Siberiile de oasele celor care și-au asumat, în spațiul ex-sovietic, identitatea de român. Au gemut pușcăriile sovietice de Români care și-au iubit Țara necondiționat.

ARTERELE BĂTRÂNULUI BURG AU PULSAT CU SÂNGE ROMÂNESC (Parada portului popular românesc la Cernăuţi) - VIDEO

13 mai 2019 | Categorie: Cernăuți

Am moştenit cu laptele mamei un sfânt tezaur strămoşesc: limba, tradiţiile, datinile, cântecul şi portul popular Şi dacă portul popular e cartea de vizită a românului, ar trebui şi limba română să fie sufletul lui. Deşi ne place să cântăm, să dansăm, să demonstrăm portul popular din lada cu zestre a strămoşilor, urmează să ne iubim la fel de mult Neamul şi Limba Română. Or, după cum spune un proverb românesc, „Poartă-te cum ţi-i portul, vorbeşte cum ţi-i vorba" şi nu căuta o altă limbă mai frumoasă decât MATERNA, moştenită din moşi-strămoşi, că nu vei găsi, atunci în zadar vă înstrăinaţi copiii de rădăcini.

24 FEBRUARIE – DRAGOBETE – SĂRBĂTOAREA IUBIRII

24 februarie 2019 | Categorie: Cernăuți

Dragobetele este o zi dedicată iubirii și una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului nostru. În această zi de mare sărbătoare, tinerii, îmbrăcaţi în straie naţionale,

POARTĂ SPRE INIMA TINERILOR ICOANA STRĂBUNILOR

20 ianuarie 2019 | Categorie: Cernăuți

„Sunt mândru şi satisfăcut că am reuşit să expun aceste sfinte odoare strămoşeşti, cele mai scumpe amintiri din trecut, de când eram o ţară şi un popor,

O ZI CÂT UN SECOL DE FRĂŢIE ROMÂNEASCĂ, LA „ZORILE BUCOVINEI

29 noiembrie 2018 | Categorie: Cernăuți

Cea mai frumoasă şi mai scumpă inimilor noastre, Ziua de 28 noiembrie 1918, sărbătorită pentru prima dată, cu şase ani în urmă, la redacţia „Zorilor Bucovinei”

ÎN LACRIMA UNIRII, LA MORMÂNTUL LUI IANCU FLONDOR

4 august 2018 | Categorie: Cernăuți

Nici până în prezent pe moşia familiei Flondor din Storojineţ, la fostul conac boieresc, unde se află actualul Parc dendrologic raional, plantat cu copaci şi arbuşti aduşi de flondoreni din diverse ţări ale lumii, nu există un bust al lui Iancu Flondor sau o stradă să-i poarte numele. Doar serviciile divine, oficiate din iniţiativa părintelui Vasile Covalciuc la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” ne mai amintesc de Marele Bărbat al Neamului.