28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CÂT VA RĂSUNA COLINDUL NOSTRU SFÂNT...

27 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Porţile împărăţiei Ler-ului s-au deschis din nou pentru  colindătorii din Bucovina, pentru care sfintele tradiţii şi obiceiuri sunt un sacru legământ cu străbunii. Steaua magică ce a vestit naşterea Pruncului Iisus a luminat cu bucurie şi a doua zi în Pomul de Crăciun de la Consulatul General al României la Cernăuţi, colindătorii – şi mici de-o şchioapă, şi mai voinicei, fiind primiţi cu inima deschisă, cu cadouri frumoase de graţioasa gazdă, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, de ministrul consilier Ionel Ivan, de alţi reprezentanţi ai misiunii diplomatice române la Cernăuţi, care întotdeauna sunt bucuroşi de oaspeţi dragi şi în persoanele cărora oricând găsim înţelegere, sprijin şi susţinere.

Primele lumini în Pomul de Crăciun de la Consulat au străbătut din frumoasa şi pitoreasca vatră de vrednici români, satul Mahala, raionul Noua Suliţă. Semănătoare de credinţă şi iubire de neam, dna Elena Nandriş, primarul comunei, a venit cu o desagă mare de colinde şi urări, cu  întreaga sa familie – fiul Marian, nora Mariana şi scumpul odoraş, nepoţelul Alexandru, care, cu toate că e mititel ca un degeţel, e talentat, isteţ şi ager la minte, leit bunicuţa (care a avut grijă să-i coase şi un frumos costum naţional) – a colindat, încât s-au bucurat şi „îngerii din rai” a cântat şi a dansat ca un adevărat românaş. Impresionată de talentele micuţului urmaş de viţă românească, dna Eleonora Moldovan l-a alintat în braţe şi i-a dăruit un ghiozdan de cadouri, ce-i drept c-am mărişor, dar să-i încapă isteţului românaş toate poeziile, colindele şi cântecele cele multe şi frumoase, pe care le-a învăţat deja la vârsta lui fragedă.

Cu sufletele vibrând de fericire, cu colinde  înălţătoare până la cer, s-au adunat în jurul Pomului de Crăciun la misiunea diplomatică română cete de colindători de la Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi, îndrumaţi de învăţătoarea Margareta Istrati, de la ŞM Oprişeni, raionul Hliboca, însoţiţi de directorul Nicolae Bodnariuc, învăţătoarea Stela Toronciuc, membrii ansamblului „Mugurel” de la Casa de Cultură din Pătrăuţii de Jos (conducătoare Natalia Balan), românaşii de la Horecea, îndrumaţi de Nicolae Costaş, studenţii de la Catedra de Filologie Română şi Clasică, însoţiţi de conferenţiarul universitar Lora Bostan etc.

 Profund emoţionată de dragostea faţă de tradiţii, pe care o poartă în suflet românaşii din Bucovina, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan i-a intrigat şi totodată, bucurat pe colindători „cu o provocare serioasă” că, „la anul vor avea cadouri şi mai frumoase, desigur, cine va ştie mai multe colinde şi poezii, iar cei care vor învăţa foarte bine, vor pleca la odihnă în tabără, în România”, sensibilizând că „sărbătorile de iarnă încep în sufletul nostru acolo unde  colindă tot românul, unde răsună colindul nostru sfânt”.

Un farmec deosebit de sacră înălţare spirituală i-au imprimat  divinei sărbători creştine colindele înălţate spre ceruri ale membrilor Corului „Dragoş Vodă”, dirijaţi de maestrul Dumitru Caulea, dantelând o rază de soare în eternitatea credinţei şi tradiţiilor strămoşeşti. Nelipsit de umor, profesorul Ion Bândiu din s. Mahala a venit cu urături şi, desigur, cu bancuri. Fermecătoarele „Fete din Bucovina”, conduse de Luminiţa Demianiuc,  prin „galbenă gutuie, dulce amăruie” au aprins câte o lampă a luminii la fereastra dăinuirii neamului. Urări alese şi colinde au înălţat membrele ansamblului vocal „Буковиночки”de la Universitatea din Cernăuţi

Cu har celest, într-o nouă lumină divină, luminând cu puterea dumnezeiască a credinţei Pomul de Crăciun, au răsunat cântările evlavioşilor preoţi, îndrumaţi de Ioan Gorda, protopopul de Hliboca,  şi Vasile Covalciuc, protopopul de Storojineţ. Preacuviosul părinte Vasile Covalciuc  i-a dăruit dnei Eleonora Moldovan o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos „S-o protejeze şi s-o aibă în paza Sa”. Or, dorul, iubirea, credinţa străbună va înflori în Pomul Neamului Românesc atâta vreme cât va răsună colindul nostru sfânt.

Diana TOMA

Fotografii de autor şi de Nicolae HAUCA