28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SĂ NE RUGĂM ÎN GRAIUL STRĂBUNILOR

20 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ori de câte ori am fericita ocazie să-mi vizitez scumpa baştină, pitoreasca aşezare de vrednici şi harnici români – satul Voloca, inima îmi lăcrimează de bucurie pentru bravii mei consăteni, pentru care puterea rugăciunii şi iubirea de Ţară, moştenite din străbuni, vibrează şi perpetuă sub acelaşi dangăt  de clopot în Catedrala Credinţei şi Dăinuirii Neamului.

Apropo, volocenii sunt dintre favoriţii sorţii, căci Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae oferă credincioşilor din Voloca două zile de aleasă bucurie duhovnicească în lumina divină a prăznuirii hramului bisericii parohiale – la 22 mai şi la 19 decembrie.

De ziua hramului de iarnă al sfântului locaş de închinare, nu doar copiii au avut parte de daruri scumpe de la sfântul lor protector, ci şi maturii, cuminicând cu cele sfinte în Templul sacru al Sfântului Ierarh Nicolae. De un asemenea dar ceresc, oferit de divinitate, am avut şi eu parte, însoţind-o pe Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care a răspuns invitaţiei preacucernicului părinte protopop de Hliboca, Ioan Gorda.

De altfel, întrucât sărbătoarea hramului cade în fiecare an în această perioadă a postului Naşterii Domnului Iisus, ea devine şi un moment în care credincioşii parohiei se pregătesc sufleteşte pentru a putea primi Sfânta Taină a Împărtăşaniei  la Dumnezeiasca Liturghie. Numeroşi credincioşi din localitate l-au cinstit pe ocrotitorul parohiei, participând la serviciul liturgic, oficiat de un sobor de alese feţe bisericeşti, în frunte cu părintele protopop Ioan Gorda.

Evocând viaţa Ierarhului milostiv şi blând, a Sfântului protector Nicolae, făcătorul de minuni, preacucernicul protopop, în predica sa, i-a îndemnat pe enoriaşi să-i urmeze exemplul, spre fapte bune şi armonie.

La finele Sfintei Liturghii, părintele protopop le-a mulţumit, în deosebi, dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, enoriaşilor şi tuturor celor care sprijină şi susţin această Corabie a lui Noe – sfântul locaş al lui Dumnezeu, care ne apără de toate nenorocirile, înălţat de străbuni pe acest munte al credinţei, acest pitoresc deal al satului, întru sacra menire de a păstra şi perpetua dragostea şi credinţa de cele sfinte ale neamului, cuvinte de aleasă preţuire adresându-le preoţilor, coriştilor voloceni şi hruşăuţeni, domnilor Ion Bodnar, dirijorul corului din Voloca şi Gheorghe Sadovei,  dirijorul corului Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Hruşăuţi (paroh Dumitru Tocar, de altfel, prezent şi el împreună cu soţia la praznicul Sfântului Ierarh Nicolae).

Adresându-i părintelui Ioan Gorda mulţumiri pentru înţelegerea că „rugăciunea, dacă nu se face în limba maternă, în limba bunicilor, nu este înţeleasă, de aceea trebuie promovată în graiul străbun”, în care  comunicăm cu Dumnezeu, referindu-se la faptele demne ale Sfântului Nicolae, care a apărat cu propria viaţă valorile credinţei, dna Eleonora Moldovan a sensibilizat că „Bucovina e slăvită prin puterea rugăciunii. Oamenii au moştenit această putere de la sfinţii bisericii. Iar dacă nu păstrăm această moştenire spirituală, trecem pe lângă ea fără să ne dăm seama că pierdem foarte mult. Sfântul Nicolae a fost schingiuit, întemniţat, dar nu s-a lăsat de Credinţă, de Neam, a luptat toată viaţa, dovadă sunt faptele lui pomenite de biserică şi în rugăciunile fiecăruia dintre noi. Mă bucur că românii din Bucovina, în special gospodarii din Voloca, sunt credincioşi, că această bogăţie au moştenit-o de la părinţi. Datoria fiecăruia este de a urma faptele bune, de a se ruga Sfântului Nicolae să-i întărească în credinţă, să le dea forţe pentru a păstra această moştenire”.

Oaspete scump şi drag al volocenilor, Silvian Boico, directorul Întreprinderii comunale raionale „Avtokomtrans”, şeful Secţiei gospodăreşti a Consiliului Raional Hliboca, care, în ziua patronului Bisericii din Voloca, s-a rugat pentru pace şi bunăstare în ţară împreună cu credincioşii locali, le-a adresat volocenilor cuvinte de felicitare şi din partea conducerii Administraţiei şi Consiliului Raional.  Iar protopopul de Hliboca Ioan Gorda a anunţat pregătirea pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului raional de colinde ce se va desfăşura în incinta Căminului Cultural din Voloca. După hrana duhovnicească, credincioşii au savurat bucatele gustoase de post, pregătite cu dragoste de preoteasa Vera, ajutată de iscusitele bucătărese.

Felicia NICHITA-TOMA