02 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

30 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaționalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume.

Promovarea valorilor identitare româneşti în afara graniţelor, cu mândrie şi demnitate, trebuie să reprezinte o prioritate principală a Ministerului Afacerilor Externe. În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătățire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale. Această necesitate este generată de dinamica şi amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relaţiilor cu aceste comunităţi, precum şi cu cele istorice care trăiesc în proximitatea ţării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român.

Dar acest proiect va avea succes doar lucrând împreună. Românii din ţară şi cei de pretutindeni.

În acelaşi timp, soarta comunităţilor tradiţionale româneşti constituie o preocupare centrală a MAE, pentru că românii din vecinătate sunt o componentă esenţială a spiritualităţii româneşti și un model de perenitate a valorilor noastre identitare.

La nivel european, România va continua să fie un susținător consecvent al diversificării mecanismelor de cooperare bilaterală, bazate pe valorile dialogului intercultural şi pe promovarea diversităţii culturale în context european.

În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să preţuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradiţiile şi simbolurile naţionale.

Nu în ultimul rând, în această zi specială, istorică, în care Republica Moldova îşi alege viitorul, îmi exprim speranţa în înţelepciunea, responsabilitatea şi caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societăţii de peste Prut.

La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni!

Informaţii suplimentare:

Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte în data de 30 noiembrie a fiecărui an începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Legislaţia românească din domeniu este în consonanţă cu principiile moderne cuprinse în documentele politice şi juridice elaborate la nivelul Consiliului Europei şi al altor organizaţii sau instrumente de cooperare internaţională.

http://www.mae.ro/