28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

POPULAŢIA SEPARATISTĂ DIN DONBAS NU VA MAI AVEA SPRIJINUL FINANCIAR AL STATULUI UCRAINEAN

23 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Petro Poroșenko s-a adresat guvernului să ia măsuri în decurs de o săptămână pentru încetarea activităților companiilor, instituțiilor și a organizațiilor de stat din regiunile aflate sub controlul rebelilor proruși din estul separatist al Ucrainei. Decizia se referă la servicii publice, şcoli, spitale,  servicii de urgență, instituţii bancare.

Decretul prezidențial e consecinţa alegerilor, organizate, la 2 noiembrie curent, în regiunile separatiste. După alegeri, Președintele a anunțat că Ucraina este nevoită să ia măsuri și să izoleze militar și economic zona aflată sub controlul mercenarilor ruşi pentru a nu „permite cancerului să se extindă”.

Astfel, locuitorii Donbasului, care i-au susţinut, la alegerile nerecunoscute de lumea întreagă, pe autoproclamaţii conducători ai Republicilor Populare Lugansk şi Doneţk, vor fi lipsiţi de orice sprijin material oficial de către autorităţile ucrainene de la Kyiv. Vă amintim că populaţia prorusă moare de acum din cauza foametei, nu are apă, căldură, gaze. Oamenii sunt revoltaţi că nu primesc nici pensii, nici salarii de la noua putere prorusă, care le-a promis raiul, informează TSN.

PE FRONTUL DIN EST SUNT UCIŞI ZILNIC MILITARI UCRAINENI

Şase militari ucraineni au fost omorâţi și alții 13 au fost răniți în estul separatist prorus al Ucrainei în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. Militarii şi-au pierdut viaţa în consecinţa unor tiruri sau a explodării minelor. Rebelii proruşi au o tactică nouă de luptă, plasând activ mine, expunând pericolului nu doar militarii, ci şi civilii.  Deci, în războiul din Donbas, în pofida armistiţiului de la Minsk, sunt ucişi zilnic câte 3-6 militari ucraineni, iar zeci de ostaşi –  răniţi. Din Donbas, recent, au fost aduşi şi înmormântaţi 4 militari bucovineni.

UCRAINA E PREGĂTITĂ PENTRU UN RĂZBOI TOTAL

Autorităţile de la Kyiv anunţă despre intrarea masivă în estul Ucrainei a peste 100 de tancuri, blindate și trupe ruse, ceea ce a fost confirmat şi de NATO. Petro Poroșenko a declarat că Ucraina este ''pregătită pentru un  război total'', dar preferă o soluție pașnică de rezolvare a conflictului armat din estul ţării.

„Suntem gata de compromisuri, fiindcă  nu se poate soluționa conflictul pe cale militară. Rusia, însă, promite un lucru și face exact contrariul. Nu vrem război, vrem pace și luptăm pentru valorile europene, însă Federaţia Rusă nu respectă nici un acord, a subliniat Preşedintele P. Poroșenko. Nu ni-e teamă de un război cu forţele ruse și suntem pregătiți pentru un scenariu de război total. Armata ucraineană este în prezent într-o stare mai bună, decât era în urmă cu cinci luni. Avem sprijinul întregii lumi”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Kremlinul de destabilizarea situaţiei în Donbas,  anunţând că Federaţia Rusă continuă să-şi sporească prezenţa militară atât în estul Ucrainei, cât şi la frontieră cu ea, încălcând astfel acordurile de pace de la Minsk privind încetarea focului.

Peste 100 de tancuri şi artilerie rusă au intrat pe teritoriul Ucrainei, iar concentrări de forțe și echipamente militare ruse se înregistrează în direcțiile Donețk, Debalțevo și Lugansk, a informat Ministerul ucrainean de externe. Cel de-al 8-a convoi cu echipamente militare, inclusiv tunuri, tancuri și lansatoare multiple de rachete, a trecut din Rusia pe teritoriul Ucrainei prin punctele de frontieră de la Izvarino și Novoazovsk, controlate de separatiştii proruşi, iar la Ilovaisk a sosit un tren cu 12 vagoane de muniții. În localitatea Kamâșnoe, din regiunea Lugansk, a fost detectată o acumulare de forțe în număr de peste 3.000 de militari ruşi, precum și un număr mare de tunuri și mortiere.

Felicia NICHITA-TOMA