29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎNVINGĂTORII NU SE JUDECĂ

4 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Un cititor iniţiat, cu ochiul ager, mi-ar obiecta că mă repet, folosind din nou cunoscuta expresie. Deşi ar avea perfectă dreptate, căci astfel scriam după alegerile parlamentare din 2012, când în majoritatea localităţilor româneşti din ţinut a învins Partidul Regiunilor, adică forţa politică de guvernământ, un caz similar a avut loc şi la scrutinul din 26 octombrie curent, când în circumscripţiile unimandatare din nordul Bucovinei au învins reprezentanţi ai puterii, scrutinul desfăşurându-se la fel cu încălcări, cu feştelirea în fel şi chip, cu murdării a unor candidaţi fără partid, încât involuntar te duce gândul că dacă n-ai susţinerea respectivei forţe politice, n-ai nici sorţi de izbândă, nici siguranţă că te vei alege vreodată cu un mandat de deputat. Şi-apoi, la drept vorbind, nici noi, românii, nu avem  prea mult cu ce ne lăuda, căci nici un deputat învingător, fie el chiar şi român de naţionalitate, n-a fost înaintat de comunitatea românească, ci de partidele de la conducere. De aici rezultă şi consecinţa – e puţin probabil ca el să apere interesele românilor, nu ale partidului ce l-a înaintat. Să dea Domnul să greşesc. De îşi va susţine şi ajuta conaţionalii în păstrarea graiului şi identităţii naţionale, rezolvarea altor probleme stridente,  atunci sus pălăria, bravo lui!

Adevărul e că lupta pentru mandatul de ales al poporului s-a încheiat,  nu puţini bucovineni rămânând dezamăgiţi. Bunăoară, cu câteva zile în urmă, ne-a sunat Porfir Ciocălău, indignat de rezultatele scrutinului în Circumscripţia Electorală cu centrul în Noua Suliţă: „Toată Noua Suliţă a votat pentru Ion Semeniuc şi cu ce ne-am ales? De ce judecătoria a respins adresarea candidatului nostru în deputaţi de a recalcula voturile în Circumscripţia nr.203?”.

 Evident, forţele politice învingătoare s-au folosit de tactica foştilor guvernanţi. Or, au avut buni învăţători. Oricum, o parte din vină şi-au asumat-o cetăţenii, care s-au decepţionat în orice conducere, văzând că nimic nu s-a schimba spre bine, ci dimpotrivă, majoritatea populaţiei a sărăcit complet, au sabotat alegerile şi nu s-au prezentat la secţiile de votare, astfel, facilitând, posibil,  în unele circumscripţii electorale, posibilitatea încălcărilor şi falsificărilor.

Şi-apoi ucrainenii au ales cursul european al ţării, iar „învingătorii nu se judecă”. Deci, nici cei ce au votat nu pot fi învinuiţi, fiindcă au susţinut în majoritate forţele politice, conduse de Preşedintele Petro Poroşenko şi Arseni Iaţeniuk, votând pentru partidele şi candidaţii lor în deputaţi. Oamenii s-au săturat de sărăcie, de război, doresc pace, să-şi vadă feciorii sănătoşi şi voioşi, nu în sicrie, omorâţi de teroriştii ruşi. Iar cei investiţi cu putere urmează să-şi onoreze promisiunile, să nu uite pentru care cauză s-au sacrificat Eroii Sutei Sfinte, sunt omorâţi sute şi chiar mii de tineri militari pe frontul din estul separatist al Ucrainei, unde şi-au pierdut viaţa, zilele acestea, încă trei bucovineni, că ţara trebuie să păşească înainte spre libertate şi democraţie, prosperitate, nu înapoi. Să triumfe, în sfârşit dreptatea, să nu li se ia, din puţinul pe care îl obţin, lucrătorilor săraci lipiţi pământului cu salarii minime mizere, impozit pentru război, iar deputaţilor poporului, bogătanilor să li se dea câte 70 de mii de grivne ajutor material şi pentru spaţiul locativ, cum s-a procedat în vara curentă.

Şi dacă până acum toată vina în nereuşitele celor de la conducere o purta războiul, îi împiedicau  comuniştii şi „regionalii”, acum au posibilitate să formeze o coaliţie democratică, să stabilească pacea, să înfăptuiască reuşit reformele, ca cetăţenii să ducă un trai cât de cât  omenesc, ca în ţările civilizate. Să sperăm că aşa va fi şi nu vom regreta pentru alegere.

Felicia NICHITA-TOMA