29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DE LA MILANO – SEMNALE CĂ VOM IEŞI DIN IARNĂ, DAR NU ŞI DIN RĂZBOI

19 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Odată cu apropierea îngheţurilor devine tot mai evident că europenii sunt solidari şi susţin fierbinte Ucraina doar până vine vorba de „Gazprom”. Deprinşi să trăiască bine ei nu sunt dispuşi să-şi sacrifice comodităţile de trai de dragul ucrainenilor. Aceasta s-a făcut simţit îndeosebi la summitul Europa-Asia, ce a avut loc la 17 octombrie la Milano, unde toată atenţia a fost concentrată la întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei şi înţelegerea lor privind livrările de gaze ruseşti.

Înainte de plecare Petro Poroşenko a semnat legea prin care se acordă un statut special regiunilor din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk. La întâlnirea dintre Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, în prezenţa principalilor lideri europeni, occidentalii au încercat să-i convingă pe colegii lor de la Moscova şi Kyiv să ajungă la o înţelegere pentru consolidarea armistiţiului din estul Ucrainei, semnat la Minsk la începutul lunii septembrie, dar şi la un acord privind livrările de gaze din Federaţia Rusă. Cu o zi înainte Putin a avertizat că Europa ar putea fi confruntată cu o criză a gazelor asemănătoare celei din 2008. La sfârşitul unei întrevederi bilaterale cu P. Poroşenko, Putin a declarat că Rusia este de acord să revadă preţul la gazele livrate Ucrainei pe trimestru II al anului curent, convenind la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel, datoriile de 5,5 miliarde de dolari ale Ucrainei faţă de „Gazprom” se reduc cu un miliard. Cu toate acestea, Ucraina este forţată să plătească în avans, în caz contrar fiind ameninţată cu suspendarea livrărilor. Putin şi-a exprimat speranţa că partenerii occidentali vor ajuta guvernul ucrainean să rezolve problema datoriei faţă de Rusia.

Comentând întâlnirea de la Milano, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klymkin, a accentuat că Ucraina nu admite compromisuri faţă de Rusia în poziţiile sale principiale. Posibil, gazele nu fac parte din acestea, dacă luăm în consideraţie relatarea şefului „Gazprom”-ului, Aleksei Miller, pentru Radio Svoboda, care a confirmat că Ucraina a fost de acord să plătească 385 de dolari pentru o mie metri cubi de gaz şi să achite până la începerea sezonului de încălzire datoria de 1.450 milioane de dolari. În cadrul summitului s-a ajuns la înţelegerea organizării unei întâlniri a conducătorilor serviciilor de grăniceri din Ucraina şi FR. În acest context liderii europeni au propus să se instaureze un control internaţional la frontiera Ucrainei cu Rusia.

PURIFICAREA PUTERII A ÎNCEPUT DE LA CABINETUL DE MINIŞTRI

Concomitent cu semnarea de către Preşedintele Petro Poroşenko, la 16 octombrie a.c., a Legii Lustraţiei premierul Arseni Iaţeniuk a anunţat despre primele victime ale acestei proceduri de purificare a puterii. Aruncatul cinovnicilor în tomberoane pare o glumă nevinovată faţă de pierderile reale ale funcţionarilor aflaţi în funcţii înalte de stat. Astfel, după spusele premierului, 39 de cinovnici de categorie superioară ai Cabinetului de Miniştri au fost concediaţi în corespundere cu prevederile Legii lustraţiei. Drept că printre aceştia nu vom găsi nici un ministru. Oricum, lustraţia „păşeşte” cu paşi viforoşi pe întinsurile ţării. La Harkiv, bunăoară, această importantă misiune i-a fost încredinţată viceprimarului oraşului, Tetiana Cecetov-Teraşvili, care e chiar fiica faimosului regional Mihail Cecetov (dirijorul votării în parlament în perioada regimului Ianukovyci). Desigur, copiii nu sunt responsabili de păcatele părinţilor, însă în cazul acesteia, mai apare un „tătic” - primarul Ghennadi Kernes, care a şi împovărat-o cu misiunea verificării cinovnicilor şi-i dirijează toate acţiunile.

HOŢII DE ELITĂ AU LUMINĂ VERDE DE A PĂRĂSI ŢARA

Pe doi dintre figuranţii unui caz răsunător de corupţie – Boris Ostapiuk, ex-directorul general al „Ukrzaliznyţei”, şi Oleksandr Lozinski, directorul general al „Ukrzaliznycipostaciania”, deja nu-i paşte nici un pericol în ceea ce priveşte lustraţia. Ba chiar mai mult, ei au reuşit s-o şterpelească din ţară chiar în ajunul percheziţiilor efectuate de lucrători ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, în rezultatul cărora au fost sechestrate 7 milioane de grivne şi un milion de dolari bani lichizi. Se presupune că aceşti doi au fost informaţi în prealabil în privinţa percheziţiilor şi posibilelor măsuri de arest.

SERBIA A UITAT CĂ SE VREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Uitând de dorinţa de a adera la UE, sârbii l-au primit cu onoruri pe liderul de la Kremlin, schimbând de dragul lui, cu o săptămână, solemnităţile legate de sărbătorirea eliberării Belgradului de sub ocupaţia nazistă. Decorându-l pe Putin cu ordinul Republicii, preşedintele sârb Tomislav Nikolici a anunţat despre continuarea lucrărilor la tronsonul din gazoduct care tranzitează teritoriul ţării, sprijinind astfel proiectul South Stream, blocat de Bruxelles.

Maria TOACĂ