28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REGIUNEA CERNĂUŢI VA FI ÎMPĂRŢITĂ ÎN DOUĂ RAIOANE

9 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Conform proiectului reformei administrativ-teritoriale, propuse de consilierii viceprim-ministrului Volodymyr Groisman, planificat pentru a fi adoptat în anul viitor, regiunea Cernăuţi va fi împărţită în două raioane – Cernăuţi şi Chelmeneţ  - şi în 26 de unităţi teritoriale. Informaţia respectivă a fost anunţată ieri, 8 octombrie, de Vadim Ivcenko, locţiitor al preşedintelui Direcţiei executive a Asociaţiei panucrainene a consiliilor de orăşel şi săteşti, în cadrul întrunirii cu primarii consiliilor săteşti şi de orăşel din raionul Storojineţ.

Peste 1330 de militari ucraineni au fost uciși pe frontul din estul Ucrainei

 Numărul militarilor, omorâţi în războiul din regiunile estice ale Ucrainei –  Donețk și Lugansk –  e de  953, a precizat recent Anatoli Matios, procurorul militar general al Ucrainei, informând, totodată, că alți 3.627 de ostaşi au fost răniți în luptele cu separatiștii proruşi, care, în prezent, continuă asaltul aeroportului din Donețk, efectuează atacuri împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk și în apropiere de portul strategic Mariupol. Doar în decurs de o lună, în timpul armistiţiului de încetare a focului, semnat la Minsk, în conflictul armat din estul terorist, conform datelor ONU,  au decedat 49 de militari ucraineni, 242 fiind răniţi. De asemenea, pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk au fost distruse, în rezultatul operaţiunilor militare, 4,5 mii de blocuri locative, 4,7 mii de obiective de importanţă strategică şi energetică, informează TSN.

Însă Irina Fedorciuk, directorul Departamentului relaţiilor cu organele de drept, protecţiei civile şi apărării ale Administraţiei Regionale de Stat Dipropetrovsk a informat că, de la începutul operaţiunilor antiteroriste, în estul separatist al Ucrainei la morga din Dnipropetrovsk, la cele din Zaporijja, Harkiv şi Doneţk au fost aduse 1336 de trupuri ale militarilor ucraineni, 552 dintre care n-au putut fi încă identificate din cauză că au fost schilodite de teroriştii proruşi. Deci, trebuie să fie înfăptuită expertiza genetico-moleculară. Pentru aceasta în Centrul de expertiză criminalistică a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei a fost creată o bază unică de date a celor omorâţi. Doar dintr-o singură regiune – Dnipropetrovsk – aici s-au adresat deja 57 de rude ale militarilor, dispăruţi pe frontul din Donbas. ADN-urile luate de la ele au fost introduse în baza de date. Vă amintim că, Olga Bogomoleţ, consilier al Preşedintelui Ucrainei, a anunţat mai înainte că aproape 1500 de trupuri ale celor ce-au căzut pe frontul din est, au rămas încă neidentificate.

În Ucraina sunt încă peste 2.000 de statui ale lui V. Lenin

În cei 23 de ani de independenţă a Ucrainei, numărul monumentelor conducătorului proletariatului s-au redus de două ori.

Însă, în Ucraina au rămas încă 2.200 de monumente şi statui, înălţate în memoria lui Vladimir Ilici  Lenin. Conform Alinei Şpak, directorului-adjunct al Institutului de Memorie Națională, în ultimul timp în Ucraina au fost distruse circa 300 de monumente ale lui Lenin și 70 de statui ale altor lideri sovietici.

Felicia NICHITA-TOMA