03 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

RUŞII FILMEAZĂ LA CERNĂUŢI CUM NE-AU APĂRAT DE BANDITISM ÎN 1941

20 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Joi, în amiaza mare, ieşind la balcon, am văzut strada plină de soldaţi şi maşini militare. Nu departe, lângă blocul de vizavi era mare agitaţie, de parcă se făceau pregătiri să fie scos un mort pe năsălie. Deodată m-a săgetat gândul că şi pe strada Şcolii, unde locuiesc, s-a întâmplat ce poate fi mai rău în aceste zile. Să fi fost adus un tânăr căzut pe frontul de est şi acum i se pregătesc funeraliile? Fără să atrag atenţia la forma militară şi însemnele de pe tunicile soldaţilor am coborât într-un suflet, oprindu-mă mirată lângă câţiva bătrâni adunaţi pe terenul de joacă pentru copii, care sorbeau ceva din nişte străchini din tablă. La umbră pe o băncuţă stăteau câţiva tineri echipaţi soldăţeşte ospătând şi ei din farfurii asemănătoare. Scrânciobul era ocupat de o domnişoară, îmbrăcată la cinci ace, în haine militare nou-nouţe, delicat fardată, cu o avalanşă de bucle revărsate de sub bonetă. M-am apropiat s-o întreb ce se întâmplă.

Când mi-a spus că se filmează un serial, abia atunci i-am observat steluţa roşie din frunte, amintindu-mi de provocătoarele filmări ale serialului „După legile timpului de război”, ce-au început din luna septembrie la Cernăuţi. Pelicula se filmează la comanda canalului TV ruse ORT şi se referă la una din cele mai tragice perioade din istoria ţinutului nostru – ocupaţia sovietică din 1940-1941. Dându-mi momentan seama de trucajul din jur, nu aveam mai mult nici o întrebare la statiştii din stradă, nici la tinerii deghizaţi în militari de diferite grade. Desigur, regizorul rus nu şi-a pus scopul să reflecte tragediile noastre, ci să-i proslăvească pe „bravii” lucrători ai NKVD-ului, care, chipurile au luptat eroic cu banditismul pe teritoriul „eliberat”. Aceasta a stârnit protestele unui grup de cernăuţeni, nemulţumirea lor fiind tensionată şi de faptul că în unul din rolurile principale s-a filmat, sosind la Cernăuţi, binecunoscutul actor Aleksandr Pankratov-Ciornîi, indezirabil în Ucraina din cauză că, împreună cu alţi oameni de artă din Federaţia Rusă, a susţinut agresiunea lui Putin în Crimeea. Grupul de activişti a pichetat la 18 septembrie Consiliul Orăşenesc Cernăuţi, insistând să afle cine a permis filmările pe teritoriul regiunii noastre. În protestul semnat de Pavlo Koleadinski, liderul grupului de iniţiativă, se accentuează că acţiunea nu este orientată contra filmărilor ca atare, ci a subiectului care denaturează evenimentele istorice şi manipulează cu opinia publică.

Cu o zi înainte, guvernatorul regiunii R. Vanzureak a adresat o scrisoare preşedintelui Comitetului Naţional pentru Televiziune şi Radiodifuziune al Ucrainei, Iuri Arteomenko, cerând oprirea şi interzicerea filmărilor pe motivul că acestea sunt inoportune în timp ce tinerii ucraineni, inclusiv din Cernăuţi, sunt omorâţi în Donbas de trupele şi armele ruseşti.

Amintim că filmările serialului consacrat faptelor „vitejeşti” ale „kăgăbiştilor” decurg de la începutul lunii septembrie şi că am avea şi noi motiv să ne revoltăm, alături de activiştii ucraineni. Tocmai cei care ne-au adus banditismul, moartea şi toate nenorocirile lumii sunt veneraţi ca eroi. Poate mai de folos şi mai interesant pentru spectatorul rus ar fi un serial despre cum a fost deportată populaţia ţinutului „eliberat” în Siberia şi Kazahstan, cum au fost împuşcaţi cei 222 de deţinuţi politici (români şi ucraineni) în închisoarea nr. 1 din Cernăuţi, între 28 iunie, 1-3 iulie 1941, o parte fiind învinuiţi de naţionalism ucrainean, iar alta – de spionaj în favoarea României. Ori, poate ar fi cazul să se producă un film despre o altă mare nenorocire – moartea a sute şi mii de bucovinenii şi basarabenii, victime ale foametei organizate de puterea sovietică în 1946-1947... Aceste subiecte, însă, nu prezintă interes producătorilor, mai bine zis provocătorilor, moscoviţi.

Maria TOACĂ