28 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ŞI ROMÂNII DIN MAHALA AU NEVOIE DE SUSŢINEREA ROMÂNIEI

18 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După momentele ferice ce m-au luminat cu bucuria unei frumoase realizări nu doar pe mine ca primar, ci şi pe harnicii mei consăteni  – înălţarea şi inaugurarea la Mahala, la 2 septembrie curent, a grădiniţei din localitate, la care am muncit împreună timp de aproape 4 ani, la 14 septembrie, la invitaţia dl Ioan Pavăl, primarul comunei sucevene Dumbrăveni, cu care comuna Mahala întreţine relaţii de prietenie, împreună cu Nicolae Hostiuc, deputat în Consiliul Raional Noua Suliţă, ne-am întâlnit în oaza prieteniei şi frăţiei, în Patria noastră istorică, la inaugurarea altui obiectiv cultural – Grădiniţa cu program normal nr. 3, la construcţia căreia şi-a adus prinosul şi Guvernul României, alocând în acest scop 1 milion de lei.

Am sesizat cu admiraţie că lucruri frumoase şi durabile se pot realiza, investind în copii, care sunt prioritatea naţiunii noastre, desigur, cu ajutorul, sprijinul prietenilor şi statului, doar într-un singur an, exemplu fiind şi Grădiniţa “Dumbrava minunată”,  excelent  amenajată,  din frumoasa şi pitoreasca localitate Dumbrăveni din judeţul Suceava, unde vor fi instruiţi 190 de copii.

Adevărul e că am rămas fascinaţi nu doar de frumoasa grădiniţă, ci şi de şoselele ca oglinda din comună, adevărata faţă a Europei, care pentru noi, românii de după sârma ghimpată, sunt până ce  doar un vis, conştientizând cu bucurie că, poate, în curând, ne va zâmbi şi nouă norocul să dăm mână cu mână împreună cu fraţii din Ţară în marea familie europeană. Or, duminica precedentă,  la Dumbrăveni, aveam senzaţia că deja mă aflu în Europa.

Însoţit de o întreagă echipă - Titus Corlățean,  Ministrul de Externe, Bogdan Stanoevici, Ministrul Delegat pentru  Românii de Pretutindeni, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, prefectul Florin Sinescu,  parlamentari – premierul Victor Ponta, pe o notă glumeaţă, şi-a anunţat prezenţa la inaugurarea grădiniţei din această pitorească comună prin faptul că ar fi pierdut un pariu, încheiat cu dl Ioan Pavăl, primarul localităţii:

"Am spus că îi dăm toți banii de care are nevoie, dacă termină până pe 15 septembrie, atunci vin la inaugurare și nu vin cu mâna goală, vin cu un cadou. Banii i-a luat, a făcut grădinița, și a și terminat-o până pe 14 septembrie și acum cadoul este de la Guvern, nu de la mine, pentru primarii care merită și care au foarte mulți copii. E microbuzul acolo în spate, cu care să aduceți o parte dintre copii la școală. Vreau să le spun tuturor celor de aici că nu există bogăție mai mare pe lume, pe care ne-a dat-o Dumnezeu, decât copiii", a sensibilizat Victor Ponta, inaugurând grădiniţa.

Am venit şi noi, cei din Cernăuţiul istoric, împreună cu viceguvernatorul regiunii Olena Veriga, cu pioase urări de bun augur şi cadouri, după cum cere datina noastră românească, adresându-le  alese mulţumiri gazdelor primitoare – primarului Ioan Pavâl, viceprimarului Sorin  Ababei şi tuturor colaboratorilor primăriei. Mai mult ca atât, am rămas surprinşi de modestia şi disponibilitatea înalţilor dregători români - dlor Victor Ponta, Titus Corlăţean, Bogdan Stanoevici. Am avut o discuţie sinceră şi plăcută cu dl prim-ministru, mărturisind că am o invidie sănătoasă faţă de colegul primar din Dumbrăveni, care are astfel de susţinători, lăsând să fie sesizabilă umbra regretului că dl Victor Ponta vizitează atât de des Republica Moldova, dar, în Cernăuţiul lui Eminescu, n-a fost niciodată, că şi comuna Mahala, toţi românii din istorica provincie a Ţării, au nevoie de susţinerea României, cu toate că în aceşti 8 ani de când mă aflu la conducerea localităţii nu m-am adresat  după ajutor. Or, fiindcă autobuzul nostru şcolar a fost luat la operaţiunea antiteroristă din estul Ucrainei, unde luptă şi români din Mahala şi pe care îi ajută consătenii,  am necesita şi noi un microbuz pentru şcolari şi preşcolari. Am primit cu bucurie promisiunea conducătorului Guvernului Român că prima vizită în nordul Bucovinei o va face la Mahala şi că se va strădui să vină şi la copiii de aici cu un cadou – un microbuz pentru transportarea micuţilor românaşi.

Elena NANDRIŞ,

primarul comunei Mahala, raionul Noua Suliţă