28 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ACORDUL ISTORIC DE ASOCIERE A UCRAINEI CU UE A FOST RATIFICAT

17 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La 16 septembrie curent, Rada Supremă și Parlamentul European au ratificat concomitent Acordul de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Organul suprem ucrainean a fost în legătură video directă cu europarlamentarii de la Strasbourg. Acordul de Asociere cu UE a fost votat de 355 de deputaţi prezenţi în Rada Supremă şi de  535 de voturi „pentru”, 127 „împotrivă”, 35 de abţineri din partea europarlamentarilor. E un eveniment istoric, căci pentru prima dată  Acordul a fost ratificat simultan la Kyiv și la Strasbourg și va intra în vigoare la 1 noiembrie curent.

Prima parte a Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina a fost semnat în iunie la Bruxelles și a generat polemici şi provocări din partea Kremlinului ce a declarat  că Rusia va iniția de la 1 noiembrie măsuri de protecție simetrice, în cazul în care Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina va intra în vigoare la acea dată fără să se țină cont de poziția Moscovei.

ACORDUL DE LIBER SCHIMB SE AMÂNĂ PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUI 2015

Karel de Gucht, Comisarul european pentru comerț, a comunicat că Uniunea Europeană și Ucraina au amânat până la sfârşitul anului viitor Acordul de liber schimb. Decizia a fost adoptată  în consecinţa unei reuniuni trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia ce a avut loc la Bruxelles la insistenţa Kremlinului ce afirmă că Acordul de liber schimb dintre UE și Ucraina va avea urmări negative pentru Federaţia Rusă. Astfel, Acordul  a fost amânat, însă Ucraina va putea face până atunci  comerţ liber cu ţările UE. Uniunea Europeană a promis să  mențină în mod unilateral anularea taxelor vamale pentru producţia ucraineană până la finele lui 2015.

„Acordul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană poate deveni un document de sertar”

„Conflictele şi presiunile interne şi externe pot transforma Acordul de asociere a Ucrainei cu UE  într-un document de sertar, neaplicat”, a declarat eurodeputatul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) din Parlamentul European. În pofida faptului că Acordul a fost ratificat,  amânarea aplicării lui în practică pune în pericol înfăptuirea lui, susţine Winkler, afirmând că „UE trebuie să urmărească prioritar aplicarea Acordului de asociere, îndeosebi a componentei comerciale”. Europarlamentarul a specificat că printre problemele pe care guvernul ucrainean urmează să le soluționeze în timpul apropiat se numără cea a acordării și garantării drepturilor minorităților etnice, printre acestea numărându-se comunitățile maghiară și română –  să fie respectate dreptul la identitate, la utilizarea limbii materne și la reprezentare a acestor comunități.

Felicia NICHITA-TOMA