29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Jurnalişti din mai multe ţări au participat la lansarea FIJR MOLDOVA

13 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI – FIJR a inaugurat vineri, 12 septembrie a.c., filiala FIJR MOLDOVA.

Evenimentul a fost onorat de jurnalişti de limba română din ţară şi din afara ţării, precum şi de oficiali din România şi din Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, preşedintele FIJR, ROMEO COUŢI, a salutat asistenţa şi a făcut un scurt memento privind istoricul şi evoluţia organizaţiei, subliniind importanţa înfiinţării filialelor FIJR în toate ţările unde trăiesc importante comunităţi de români.
Preşedintele ROMEO COUŢI a precizat că înfiinţarea filialei FIJR Moldova a fost precedată de o acţiune similară desfăşurată în urmă cu o lună la Cernăuţi, Ucraina.

În continuare, evenimentul FIJR a fost marcat de învestirea jurnalistului IURIE SĂNDUŢA în funcţia de coordonator al echipei care asigură funcţionarea FIJR Moldova. În cuvântul său, IURIE SĂNDUŢĂ s-a arătat onorat de responsabilitatea cu care a fost însărcinat şi a prezentat publicului programul FIJR Moldova pentru perioada următoare.

Un cuvânt de salut au prezentat şi oficialii români şi moldoveni prezenţi la eveniment, remarcându-se europarlamentarul român Norica Nicolai, ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurcă şi oficialii moldoveni Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi Sergiu Stanciu, viceministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.

„Cu siguranță, v-am susținut și o să vă susțin din două motive. Unul ține de apartenența mea la România și dorința mea de a promova țara, limba, tradițiile în afara teritoriilor ei și asta explică faptul că, astăzi, suntem cu toții la Chișinău. Al doilea - de faptul că am rămas unul dintre politicienii români care au susținut libertatea de opinie și cred că presa e una dintre instituțiile care are obligația și țelul de a promova și privilegia această libertate, care înseamnă cultura unui popor și trebuie să rămână neatinsă. Este rolul vostru să apărați adevăratele valori umane care sunt și valorile Uniunii Europene”, a menționat europarlamentarul român Norica Nicolai.

Totodată, președintele FIJR, Romeo Couți, a anunțat activitățile pentru următoarea perioadă: „Lucrăm la un proiect, un parteneriat dintre TVR Cluj și postul public de televiziune Moldova 1, care se numește „Jurnalist în România”, unde jurnaliști din Ucraina și din R. Moldova vor ajunge în România și vor face reportaje de televiziune pe o temă aleasă de ei despre cum văd ei România. Aceste programe vor fi incluse în cadrul unui show televizat la TVR Cluj. Sper că acest proiect se va materializa cam prin luna octombrie”.

Organizatorii au provocat audienţa la angajarea unui dialog cu privire la situaţia presei din Republica Moldova, demers care a permis jurnaliştilor prezenţi să adreseze o serie de întrebări conducerii FIJR şi oficialilor prezenţi.

S-a constatat un interes crescut din partea jurnaliştilor moldoveni de a adera la o platformă media, de tip FIJR, menită să apere şi să promoveze în spaţiul public drepturile şi interesele jurnaliştilor din Republica Moldova şi, în acelaşi timp, din toate zonele unde se află comunităţi româneşti.

Conducerea FIJR a comunicat participanţilor că în scurt timp va finaliza procesul de redactare a Raportului FIJR: „Libertatea presei în diaspora românească”, document care va fi dat publicităţii la Bruxelles, în Parlamentul European.

De asemenea, IURIE SĂNDUŢĂ a anunţat că sâmbătă, 13 septembrie a.c., membrii FIJR vor participa la acţiunea de instalare a plăcuţei cu numele organizaţiei pe noul său sediu din Chişinău.

ROMEO
 COUŢI, preşedinte FIJR