02 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Bogdan STANOEVICI: „ÎN UNIRE E PUTEREA!”

12 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După încheierea primei vizite oficiale în vechea urbe de pe malul Prutului a domnului Bogdan STANOEVICI, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, am discutat cu înaltul oaspete pe diverse teme. 

Vorbind despre situaţia critică din estul Ucrainei, dl  Bogdan STANOEVICI a  specificat că „România sprijină neechivoc şi ferm integritatea teritorială  a Ucrainei şi cursul ei european, nu va recunoaşte nicicând anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă. Premierul Victor Ponta a reafirmat recent că poziţia României e coordonată cu cea a Uniunii Europene, a partenerilor transatlantici şi constă în sprijinul necondiţionat şi total pentru suveranitatea Ucrainei”.

Referindu-se la întâlnirea cu autorităţile ţinutului, ministrul a accentuat că Cernăuţiul, în care locuieşte o importantă  comunitate de români, e un oraş vechi, european ce l-a impresionat mult. „În timpul întâlnirii cu conducerea ţinutului am constatat că autorităţile sunt deschise la un dialog sincer cu liderii societăţilor naţional-culturale româneşti, îi sprijină, doresc să le ajute şi aceştia urmează să folosească această şansă, căci numai printr-un dialog constructiv putem obţine cele dorite. Am spus-o şi repet: nicăieri în altă ţară nu se acordă o asemenea atenţie sporită minorităţilor ca în România, însă dorim ca românii în ţările lor de reşedinţă să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi reprezentanţii minorităţilor din România. Iar în privinţa unor iniţiative de colaborare economică la nivel local, voi discuta cu colegii mei, miniştri şi sunt convins că ele pot fi realizate”.

„Vara curentă, inaugurând prima serie a celei de-a 6-a ediţie a Programului „ARC” la Tabăra Sulina, unde s-au odihnit şi tineri români din regiunea Cernăuţi, m-am împrietenit cu ei, am cântat şi dansat împreună”, a mărturisit dl  Bogdan STANOEVICI, observând că pentru unii o asemenea comportare a unui ministru era o noutate. În prezent corespondează cu ei prin Facebook. Recunoscând că-i place să spună că e un român de pretutindeni, cu toate că pe uşa cabinetului de la minister e scris postul respectiv. „Acest fapt îmi dă posibilitate să discut cu orice român de oriunde nu s-ar afla el. Vă mai spun că 22 de ani m-am aflat în Franţa şi cunosc problemele românilor ce se află departe de ţara lor de obârşie, căreia îi duc dorul. Dacă vă mai  spun că nu fac parte nici dintr-un partid politic, cred că astfel sporeşte încrederea românilor în cele  spuse de mine”.   

Tot în Facebook dl  Bogdan STANOEVICI  a propus crearea unui fond de rezervă pentru repatrierea decedaţilor şi pentru alte situaţii de urgenţă, fiecare român de pretutindeni să depună doar un leu în acest fond special. „În timpul construcţiei Atheneului Român a fost lansată chemarea: „Un leu – pentru Atheneu!”,  cetăţenii au donat un leu şi astfel avem o perlă arhitectonică de invidiat, cu care ne mândrim cu toţii. Dacă astăzi am putea susţine o asemenea iniţiativă şi sunt convins că un euro pe an fiecare ar putea da, atunci mult mai operativ şi fără careva piedici birocratice am putea rezolva unele situaţii de urgenţă. M-am convins de acum de aceasta. Cred că pentru români e caracteristică încrederea în promisiunile demnitarilor, politicienilor, cu toate că nu o singură dată s-au convins că ele, promisiunile, se fac doar de dragul cuvântului, să bucure urechile, să îndulcească auzul. Personal mă stărui să nu fac promisiuni, deoarece sunt convins că omul e mai bine să nu fie amăgit, ci, dacă-ţi reuşeşte ceva la care el nici nu spera, bucuria lui e mai mare. Şi aici îmi ajută profesia de actor. În majoritatea cazurilor românii aşteaptă ajutor material, financiar şi înainte de a le răspunde, fac întâi o pauză ca la teatru, apoi le răspund că nu-i pot ajuta. Obişnuiţi cu promisiunile, ei, la început, rămân muţi şi atunci le lămuresc că mă voi stărui să le îndeplinesc rugămintea, dar nu le pot promite că voi reuşi, căci acest fapt nu depinde numai de mine. Şi mi se pare că mă înţeleg”. 

Impresionat de întâlnirea cu românii din Cernăuţi, dl Bogdan STANOEVICI, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, le-a dorit, în primul rând, să nu-şi uite Istoria, Limba Maternă, Cultura, Tradiţiile, apoi, poate acest fapt e şi mai important, să nu uite nicicând că sunt Români şi să fie uniţi, căci „în unire e puterea!”.  

Nicolae TOMA