03 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TROFEUL FESTIVALULUI DE LA TÂRGU-JIU – VOLOCENILOR

10 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La sfârşitul lunii august, în oraşul Târgu-Jiu din România, s-a desfăşurat festivalul internaţional de folclor la care au participat Ansamblul popular de dansuri „Mărţişor”, condus de Ion Cogan, şi Orchestra de instrumente populare „Trandafir”, dirijată de Ion Bodnar. Împreună cu volocenii la festival au evoluat artişti amatori din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Italia, Algeria, Ucraina, România.

Directorul festivalului, Gheorghe Porumbel, ne-a primit ca pe adevăraţi fraţi. Am fost cazaţi la Hotelul „Gorj”, masa o luam la restaurantul „Brâncuși”. Artiştii din Voloca au fost frenetic aplaudaţi de numerosul public din municipiu. La un înalt nivel s-a prezentat şi colectivul de dansatori din Voloca, care a pus în scenă „Hora”, „Sârba”, „Codreneasca”, „Leşeasca”. Orchestra „Trandafir” a cules multe aplauze după ce a interpretat un buchet de melodii populare româneşti. N-au rămas în urmă nici cântăreţii –  Ion Semeniuc, directorul Casei de Cultură din Voloca, Marin Mintencu, solist cu o voce puternică şi catifelată,  profesorul Nicolae Mintencu, tinerele Maria Tocar şi Patricia Hâncu.

Participanţii la Festival au avut posibilitatea să admire, în frumosul parc din municipiu, trei capodopere ale marelui sculptor român  Constantin Brâncuşi – „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Coloana fără sfârşit”, să viziteze Mănăstirea Tismana, să se închine, să pună o lumânare la icoana lui Hristos, să se scalde şi să se bronzeze pe piscina pusă la dispoziţia artiştilor.

La concertul de gală al laureaţilor au participat toate colectivele, au fost intonate imnurile tuturor statelor, reprezentate la acest festival. Voloceii au excelat şi de data aceasta, obţinând trofeul Festivalului, două diplome de excelenţă şi un tablou-foto cu toţi participanţii. Colectivul de artişti amatori din Voloca aduce sincere mulţumiri gazdelor şi, în mod special, directorului Festivalului, Gheorghe Porumbel, pentru atitudinea frăţească faţă de noi, românii din nordul Bucovinei, Consulatului General al României la Cernăuţi, condus de dna Eleonora Moldovan, pentru întocmirea documentelor necesare pentru plecare, dlui Vasile Tărâţeanu pentru ca anume artiştii din Voloca să reprezinte Ucraina la acest Festival Internaţional, dlui Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii „M. Eminescu”, tuturor acelora, care au fost alături de noi la această manifestare culturală de amploare.

Nicolae MINTENCU, profesor şcolar,

s. Voloca, raionul Hliboca