03 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ULTRA-PATRIOTISM UCRAINEAN LA ROMÂNII DIN HERŢA?

9 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

(Şeful Administraţiei Raionale Herţa afirmă că 50% din locuitorii raionului doresc ca şcolile cu limba română de predare să treacă la limba ucraineană)

Nu-mi vine să cred că putea să iasă aşa ceva din gura lui Viorel Iastremschi, conducătorul raionului Herţa. Nu pentru că l-aş cunoaşte ca pe un bun român şi om neîmpăcat cu minciuna. Dimpotrivă, habar n-am nici cum arată la faţă. Dar cunosc alt adevăr: ştiu că Herţa e teritoriu pur românesc, unde în prezent 90 la sută din populaţie o constituie românii, iar până la 1940 nu puteai găsi ucraineni sau ruşi pe-acolo de-ai fi umblat cu lumânarea în mână în amiaza mare. Nu mă îndoiesc că ştie acest lucru şi domnul căruia i s-a încredinţat să conducă raionul Herţa în această perioadă încordată. Dar ceea ce am citit într-o ştire semnată de Oksana Denysiuk, pentru BBC, Ukraina (5 septembrie 2014), şi preluată de BukNews, m-a lăsat stană de piatră.

Corespondenta ne informează că „puterea raionului Herţa, unde românii constituie marea majoritate a populaţiei – aproape 90%, este convinsă că printre români cresc dispoziţiile patriotice”. În continuare aflăm prin ce se explică această exaltare „îmbucurătoare”: „50% din populaţia locală doreşte ca şcolile, în care în prezent predarea se desfăşoară în limba română, să treacă la limba ucraineană, spune şeful Administraţiei Raionale Herţa, Viorel Iastremschi. Iar chiar zilele trecute oamenii locului au vopsit podul de la intrarea în Herţa în culori galbene-albastre”.

În acelaşi context se mai relatează, cu referiri la preşedintele Consiliului Raional Noua Suliţă, Roman Crigan, că românii şi moldovenii de acolo nu mai manifestă interes pentru paşapoartele româneşti, la care mai demult râvneau doar din motive mercantile. Acum, se vede, oamenii trăiesc destul de bine ca să aibă nevoie de un paşaport ce-i deschide drumul spre Occident. Bine măcar că conaţionalii noştri din Noua Suliţă nu fac paradă de „patriotism” ca cei din Herţa, cerând trecerea totală a şcolilor la limba ucraineană. Interesat ar fi să aflăm pe ce date, pe ce sondaje s-a bazat şeful puterii raionului Herţa, făcând asemenea declaraţii?! De ce nu ne furnizează şi nouă această „preţioasă” schimbare la faţă a herţenilor? Oare nu-şi compromite astfel concetăţenii în faţa întregii ţări, prezentându-i ca pe nişte trădători de neam şi de limbă maternă, adică nişte oameni de nimic, fără creieri şi fără de inimă?!.Oare pot să fie buni cetăţeni ai Ucrainei românii care se leapădă atât de uşor de valorile lor, îşi scuipă în suflet, îşi vând părinţii? Sau poate dl V. Iastremschi n-a spus cuvintele citate mai sus, ele fiind o dezinformare, o invenţie a corespondentei? Atunci ar trebui să le combată, să dea o dezminţire. Şi românii din Herţa n-ar trebui să tacă, dacă, într-adevăr, nu s-au transformat într-o turmă bună de dus la abator.

Maria TOACĂ