03 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A FOST DAT ŢĂRÂNEI ÎNCĂ UN MILITAR BUCOVINEAN

6 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ieri, în Centrul „Tineretul Bucovinei”, cernăuţenii şi-au luat rămas bun de la eroul Oleksandr Petryşciuk, în vârstă de 27 de ani, care a decedat în timpul operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei. După ce peste 100 de persoane – rude şi colegi – i-au spus ultimul cuvânt de „Adio!”, trupul neînsufleţit al tânărului patriot ucrainean a fost dat ţărânei în Cimitirul Central din Cernăuţi. În centrul regional locuiesc părinţii şi sora decedatului.

Colaborator al subdiviziunii speciale „Alfa” a Comitetului de Stat al Serviciului Securităţii al Ucrainei, căpitanul Oleksandr Petryşciuk, împreună cu alţi ofiţeri, se afla la bordul elicopterului ucrainean Mi-8, atacat, la 24 iunie, de tiruri de artilerie rusă lângă Slaviansk.

Printr-un decret al Preşedintelui Ucrainei din 8 august curent,  Oleksandr Petryşciuk a fost decorat, post-mortem, cu ordinul Bogdan Hmelniţkyi de gradul III.

87 de trupuri ale militarilor ucraineni au fost aduse la morga din Zaporijja

Morga din Zaporijja este supraîncărcată cu trupuri ale militarilor ucraineni, aduse de lângă oraşul Ilovaisk din Donbas, pe care, în consecinţa asaltului trupelor ruse, armata ucraineană a fost nevoită să-l cedeze invadatorilor. În luptele crâncene ce au avut loc aici au fost măcelăriţi şi schilodiţi cei 87 de militari ucraineni, transportaţi apoi la morga din Zaporijja pentru a fi identificaţi şi anunţate rudele defuncților pentru a-i da ţărânei.

PENTAGONUL VA ÎNCEPE MANEVRE MILITARE ÎN UCRAINA

Cu o  zi înainte de  summit-ul NATO din Ţara Galilor, Pentagonul a hotărât să înceapă în vestul Ucrainei manevre militare internaţionale, la ele participând două sute de paraşutişti americani. Totodată, forţe maritime militare ale SUA vor lua parte, săptămâna viitoare, la alt exerciţiu militar ce se va desfăşura, în Marea Neagră şi la care vor participa şi efective ucrainene. 

E pentru prima dată de la începutul crizei în Ucraina (de peste cinci luni) când forţe militare ale Pentagonului vor fi trimise în Ucraina, dar după cum declară SUA, acestea sunt doar nişte exerciţii de menţinere a păcii şi nu se va ajunge până la un conflict militar cu Rusia, deoarece o asemenea confruntare ar putea fi cauza începerii celui de-al treilea război mondial ce ar nimici întreaga omenire.

Felicia NICHITA-TOMA