29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

“MINORITATEA ROMÂNEASCĂ DIN ORICE ŢARĂ TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELEAŞI DREPTURI CU CELE ALE MINORITĂŢILOR DIN ROMÂNIA “

1 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ieri şi azi, într-o vizită de lucru în Cernăuţi s-a aflat pentru prima dată dl Bogdan STANOEVICI, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Duminică dimineaţa, înaltul oaspete român s-a întâlnit cu dl Mihail GAINICERU, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, în cadrul întrevederii fiind abordate diverse aspecte ale colaborării ucraineano-române, situaţia actuală din estul Ucrainei, sprijinirea de către România a integrităţii teritoriale şi aspiraţiei ei europene, problematica minorităţilor naţionale.  

„În orice ţară problema minorităţilor e o chestiune delicată. Şi România este unicul stat din lume, în care minorităţilor li se acordă protecţia cuvenită şi o atenţie sporită, cum nicăieri în altă ţară. De aceea cerem ca peste tot unde trăiesc români, în orişice stat nu s-ar afla ei, să se întâmple ca în România. Nimic mai mult. Minoritatea românească din orice ţară trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi cu cele ale minorităţilor din România. E foarte important ca această echivalenţă să existe”.  

În continuare, dl B. Stanoevici a participat la manifestările dedicate „Zilei Limbii Române”.

La sfârşitul zilei, la sediul Consulatului General al României la Cernăuţi, Bogdan Stanoevici şi Eleonora Moldovan s-au întâlnit cu liderii societăţilor naţional culturale din Cernăuţi, cu care au discutat proiecte, idei, iniţiative privind promovarea identităţii naţionale, problemele cu care se confruntă românii din nordul Bucovinei.

Astăzi dimineaţă, dl Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni a participat la deschiderea noului an de studii la Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi cu limba română de predare, unde s-a întâlnit cu  Ion Ignat, directorul respectivei instituţii de învăţământ, cu cadrele didactice, a vizitat câteva săli de clasă, a făcut o donaţie de carte românească – manuale şi literatură artistică pentru copii.

Nicolae TOMA

Fotografii de autor