28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN UCRAINA AU FOST PRINŞI 10 PARAŞUTIŞTI RUŞI

26 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ieri, artileria şi aviaţia militară ucraineană au distrus o bună parte din convoiul de blindate din Rusia ce au trecut hotarul cu Ucraina, iar 10 paraşutişti din Regimentul 331, Divizia 98 Aeropurtată a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse au nimerit în prizonierat lângă s. Dzerkalne, la 20 km de frontieră, având documente de identitate şi arme ruseşti, a anunţat la un briefing Andrii Lysenko, speaker-ul  Centrului Informatico-Analitic al Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale al Ucrainei, informează TSN.

În acelaşi timp, în presa din Rusia se scrie că militarii ruşi au trecut frontiera cu Ucraina din greșeală – ei aveau o misiune de patrulare a unei secțiuni a graniței ruso-ucrainene. Ostaşii ruşi arestaţi au dat mărturii lucrătorilor Serviciilor Securităţii de Stat al Ucrainei.

Astfel, paraşutistul D. Smirnov afirmă, într-un video, postat pe Youtube, că nu au ştiut unde se îndreaptă, comandanţii le-au spus că vor  participa la manevre. Abia când au văzut drapele ucrainene pe tancuri şi-au dat seama unde au nimerit.


Caporalul Ivan Milceakov a fost informat că se îndreaptă către Ucraina, dar scopul misiunii nu le-a fost precizat şi n-a văzut pe unde a trecut frontiera.


Caporalul Ivan Romanțev, la rândul său, a mărturisit că inițial a crezut că participă la manevre, fapt pentru care li s-a ordonat să acopere cu vopsea albă numărul de înmatriculare a blindatelor.


Sergentul Andrei Generalov s-a adresat către cei ce l-au trimis în Ucraina: „Încetați să mai trimiteți băieții aici. De ce? Acesta nu-i războiul nostru”.


De altfel, toţi paraşutiştii ruşi arestaţi au declarat că cei ce i-au trimis în Ucraina, adică comandanţii, i-au minţit, însă ei nu vor să lupte împotriva ucrainenilor, care îşi apără ţara.

Luptele crâncene între insurgenţii proruşi şi militarii ucraineni continuă, în noaptea dinspre 26 august două raioane din Doneţk au fost bombardate – au fost distruse complet câteva blocuri, au murit 3 oameni paşnici.

Diana TOMA