01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ansamblul „DOR BASARABEAN” participă la manifestări folclorice din România şi Republica Moldova

19 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Aflându-se la an aniversar, după două decenii de valorificare şi promovare a folclorului românesc în Sudul Basarabiei, Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” participă la manifestări culturale importante din România şi Republica Moldova.

În perioada 4-12 august formaţia de tineret a ansamblului a participat la Topliţa, Voşlăbeni şi Bălan, judeţul Harghita, la şcoala de vară şi festivalul „Glasul muzicii – calea spre celălalt”, organizat de Centrul Cultural Topliţa. Manifestare suflet, desfăşurată într-un areal românesc foarte „incomod” pentru diverse curente politice, aceasta a găzduit la românii din Harghita şi români din Sudul Basarabiei – moment simbolic şi frăţesc cu valoare sentimentală deosebită.

Revenind din inima României, făcându-şi drumul prin Moldova subcarpatică „Dorul Basarabean” a plecat în scurt timp, într-o formulă completă de copii-tineret-adulţi la cea mai mare manifestare în aer liber din Republica Moldova – Festivalul Etno-Balcanic „VATRA”, organizat de Centrul Etno-Cultural omonim de lângă Străşeni. În cele două zile ale festivalului organizat în 16-17 August tinerii artişti sud-basarabeni au avut parte şi de excursii la Mănăstirea Căpriana şi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, făcând cunoştinţă în acest scurt răgaz de timp, cu istoria neamului românesc din Moldova.

Cu atât mai emoţionantă a fost participarea pe cea mai mare scenă din Republica Moldova pentru maestrul acordeonului, domnul Viorel Popescu, originar din satul de baştină al ansamblului, specializat în muzică la Chişinău şi revenit acasă cu un singur scop - de a crea o orchestră populară profesionistă în Sudul Basarabiei. Putem spune că pentru moment i-a reuşit mult mai mult, şi deşi nu dispune de muzicanţi profesionişti, a reuşit să instruiască în muzică şi dans popular, fără ajutorul şcolilor de profil, mai bine de 120 de copii, pe durata celor 5 generaţii ale ansamblului, începând cu anul 1994.

Deşi trece prin diverse dificultăţi şi obstacole organizatorice (ansamblul ţine de Secţia raională de cultură Ismail, regiunea Odesa, şi în permanenţă în cadrul ansamblului evoluează peste 70 de artişti), ansamblul se implică activ în viaţa culturală românească din Sudul Basarabiei, fiind unicul ansamblu-promotor al valorilor culturale tradiţionale ROMÂNEŞTI într-un areal în care divizarea românimii în români şi moloveni este continuată de autorităţile ucrainene, cu părere de rău, conform practicilor sovietice. În acest sens, drept răspuns la refuzul autorităţilor de a înfiinţa un centru cultural românesc la Ismail, în anul 2006 „Dor Basarabean” a înfiinţat Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, organizaţie care se ocupă până în prezent şi de managementul ansamblului-fondator.

Asociaţia „Basarabia” aduce sincere mulţumiri tuturor gazdelor şi partenerilor Ansamblului „Dor Basarabean” pentru invitaţiile la manifestări culturale România şi Republica Moldova, prin intermediul cărora nivelul artistic al ansamblului creşte de la un an la altul. Reamintim că, neoficial, în Ucraina activitatea „Dorului Basarabean” este cenzurată, graţie prezenţei în constumele populare româneşti şi a unui atribut indeispensabil – brâul tricolor, considerat de autorităţi influiente din administraţia regională de la Odesa drept simbol al unionismului şi al „românizării moldovenilor din Ucraina”...

Le urăm un călduros LA MULŢI ANI! artiştilor cu Dor Basarabean, alături de conducătorul artistic, dirijorul, coregraful, bunul român Viorel Popescu! Mult succes pe scenele Ţării şi în lumea întreagă! Trăiască neamul românesc!!!

Anatol Popescu

preşedinte al Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa