29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AJUTOR UMANITAR SAU INVAZIE MILITARĂ DIRECTĂ?

14 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

AJUTOR  UMANITAR  SAU INVAZIE MILITARĂ DIRECTĂ?

Un convoi de aproximativ 300 de camioane ruseşti se îndreaptă spre frontiera Ucrainei, iar autorităţile ruse asigură că ele transportă ajutoare umanitare. Unele ţări din fostul imperiu sovietic şi nu numai, în deosebi Georgia, sunt sceptice, căci n-au uitat de „ajutorul” acordat de Rusia cub forma unei invazii militare directe.

Deci, o coloană de aproximativ 300 de maşini de tonaj, cu ajutor umanitar din partea Rusiei, trebuia să ajungă la un post vamal din Harkiv, de unde ajutorul umanitar urma să fie reîncărcat şi preluat de vehicule ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, transportat şi distribuit locuitorilor or. Lugansk şi Doneţk, care de două săptămâni sunt într-o situaţie critică – nu au apă, hrană, medicamente etc., însă ea şi-a schimbat cursul. Kyivul avertizează că nu va permite deplasarea “convoiului umanitar” rusesc pe teritoriul său. Autorităţile ucrainene  suspectează Kremlinul că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să-i asigure cu produse şi muniţii pe rebelii proruşi, constrânşi de câteva săptămâni de o ofensivă militară ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează –  Doneţk şi Lugansk.

AU FOST OMORÂŢI 12 MILITARI UCRAINENI DIN „SECTORUL DE DREAPTA”

„Sectorul de dreapta” a suferit cea mai mare pierdere umană în Doneţk

Câteva zile în urmă, „Sectorul de dreapta”, a suferit, lângă orăşelul Mandrykine, lângă Doneţk, cea mai mare pierdere umană din istoria sa. Autobuzul în care se aflau  câteva zeci de membri ai acestei organizaţii ucrainene proeuropene, care au luptat şi pe EuroMaidanul din Kyiv, au nimerit în ambuscadă, fiind aşteptaţi de mercenarii proruşi, care au deschis foc asupra lor, în consecinţă 12 dintre ei au murit pe loc, alţii aproximativ 10 au fost răniţi şi sunt spitalizaţi cu răni grave în Doneţk. Doar câţiva au rămas în viaţă, reuşind să se ascundă în lanul de floarea-soarelui de alături. Dmytro Iaroş, liderul „Sectorului de dreapta”, care în acele tragice momente se afla în Kyiv, a declarat la TSN că se vor răfui crunt cu teroriştii, care vor plăti cu sânge pentru moartea îngrozitoare a patrioţilor ucraineni.

Pentru combaterea virusului ucigător Ebola sunt necesare peste 100 de milioane de dolari

Au fost înregistrate 128 de noi cazuri de febră hemoragică, provocată de virusul Ebola și încă 56 de decese în cele patru țări vest-africane, afectate de  epidemie –  Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria, a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Conform bilanţului epidemiei,  confirmat de  OMS, numărul celor infectaţi a ajuns la aproape 2000 de cazuri, iar cel al deceselor e de  peste 1000 de persoane. Virusul Ebola a izbucnit în Guineea, în luna martie, de unde apoi s-a extins şi în celelalte 3 ţări. Organizația Mondială a Sănătății  a estimat că, pentru combaterea epidemiei de Ebola ce a ucis deja peste o mie de persoane în Africa de Vest, sunt necesare peste 100 de milioane de dolari.

A venit din Italia pe bicicletă

Protestând  împotriva războiului terorist din estul Ucrainei, cernăuţeanca Tatiana Sarba a venit din or. Milano, Italia, pe bicicletă, parcurgând astfel 2400 de km şi aflându-se în drum 19 zile. A trecut prin 4 ţări europene, în fiecare din ele, oamenii, aflând despre ideea ei că Ucraina e o ţară paşnică, o cazau şi o serveau.

Diana TOMA