De data aceasta îndrăgitul nostru poet a fost adus printre consătenii săi de renumiții regizori basarabeni Leontina Vatamanu (fiica regretatului poet și om de știință) și soțul ei Virgiliu Mărgineanu, care au prezentat în incinta Căminului Cultural din Costiceni, filmul documentar ”Dor de Ion Vatamanu”. Acest film de excepție cuprinde informații inedite din biografia marelui nostru pământean. Înainte de a începe manifestarea culturală, Leontina Vatamanu a precizat următoarele:
- Proiectând acest film aici, am senzația că a revenit și tatăl meu acasă. Satul Costiceni pentru mine este mai mult decât a doua casă. Aici viețuiesc bunicuța mea Mărioara, vecinii și finii noștri cu care ne mândrim, de aceea am hotărât să pornim acest proiect anume din Costiceni. Filmul e foarte mult legat de baștina d-voastră, veți putea întâlni mai multe episoade filmate aici. Vă invit să ne reîntâlnim puțin de Ion Vatamanu, sper ca tinerii și elevii din sală să-l cunoască și, atât cât e posibil, să-i poarte amintirea mai departe.
În timpul vizionării unii spectatori au lăcrimat, copleşiţi de emoţii, alții s-au pătruns de o anumită energie pozitivă. Simțeam parcă prezenţa poetului printre noi. La final, Virgiliu Mărgineanu ne-a răspuns la câteva întrebări.
- Domnule Virgiliu, cum a apărut ideea acestui film?
- Este o idee a instituției pe care o conduc - „Studioul OWH”. Ne-am gândit să redeschidem uşile caselor de cultură din sate și raioane ca să vedem dacă lumea mai vrea să vină la filme. Din păcate, și-n Ucraina, și-n Moldova cluburile au rămas de izbeliște, ideea noastră e să reanimăm sălile de cinema. Încercăm să realizăm acest proiect în toată Moldova. Astăzi este prima zi de proiecție. Datorită faptului că Leontina are rădăcini adânci la Costiceni, în mod special am vrut să începem realizarea proiectului în regiunea Cernăuți.
- Cât timp a durat proiectarea acestui film?
- A durat aproape un an. Un film documentar este un pic mai greu de realizat decât unul de acțiune sau un film artistic, pentru că el se bazează pe foarte multe documente. Leontina Vatamanu, fiind fiica poetului, a avut niște sclipiri mai deosebite în realizarea acestui film. Cunoscându-i opera, i-a fost și mai ușor, dar totodată și mai dificil, deoarece să faci un film despre tatăl tău este complicat. S-a străduit să-l readucă în actualitate pe omul, poetul, chimistul și politicianul Ion Vatamanu într-un film de 40 de minute.
- Care sunt performanţele acestui film?
- Filmul a avut mare succes atât în Moldova, cât și la multe festivaluri din afară țării. De exemplu, în România a obținut mai multe premii: pentru regie, pentru sunet etc. Televiziunea Națională din Moldova la fiecare 1 mai, de ziua de nașterea a poetului, cere permisiunea noastră pentru a pune pe post acest film.
- Ce le doriți cititorilor nostru?
- În primul rând le dorim să vină în sălile de cinema, și să încerce să reanimeze cinematografiile. Din păcate, astăzi toată lumea stă pe internet, pe diverse rețele de socializare și uită că e bine să mai privească un film la cinematograf. Mi-au plăcut foarte mult spectatorii de la Costiceni, care au venit astăzi. Este o modalitate de a se întâlni, de-a comunica și de-a pune lucrurile la cale.
Sergiu Barbuța, s. Costiceni, raionul Noua Suliţă