02 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AMINTIRI DIN ANII CÂND APELE ŞI INIMILE NE ERAU MAI CURATE

19 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Scumpă redacţie „Zorile Bucovinei”, vă mulţumesc pentru toate ce scrieţi în paginile ziarului. De foarte mult timp primesc acest ziar şi vă citesc cu drag. Am şi eu amintiri păstrate în suflet, care poate vor fi interesante pentru cititori. Vreau să scriu câteva cuvinte despre şcoala noastră din Tărăsăuţi. Am început drumul şcolii în groaznicul an 1947. Era o foamete cumplită şi sărăcie nemaipomenită. Ţăranii nu aveau nici îmbrăcăminte, nici mâncare, nici măcar un capăt de lumânare pentru privegherea morţilor. Învăţam prin casele mai mari ale sătenilor, căci nu era o clădire specială pentru şcoală. Erau în sat vreo zece case unde învăţau copiii – câte două clase în fiecare gospodărie. Deşi îi deranjam, oamenii ne primeau cu bucurie.

Umblam în opinci, nu ştiam de radio, de televizor… Dar, îndurând atâtea nevoi, eram foarte ascultători de părinţi şi învăţători, cu credinţă în Dumnezeu şi stimă faţă de oamenii în vârstă. Drumurile erau glodoase, casele acoperite cu paie, grajdurile împletite din nuiele, însă râuleţele ce curgeau pe la noi erau curate, de puteai să bei apă din ele. Oamenii se ajutau şi se iubeau frumos, din toată inima. Despre timpuri grele, dar cu mai puţine păcate, ne-am amintit la întâlnirea celor care am copilărit în anii de după război şi am avut norocul să ajungem la aniversarea a 60 de la absolvirea şcolii. Am avut fericirea să ne vedem cu copii maturi, cu nepoţi şi strănepoţi. Mi-am dorit mult această întâlnire şi, datorită foştilor colegi Vasile Chelea şi Victor Leahu, ne-am strâns cu toţii la o frumoasă sărbătoare. Aş vrea să-i numesc pe absolvenţii din diferite promoţii cu care se mândreşte satul Tărăsăuţi. Deşi au învăţat în condiţii grele şi au îndurat lipsuri, mulţi au devenit cunoscuţi, bucurându-se de onoruri şi stimă la locurile lor de muncă. Iată doar câteva nume, ce înfrumuseţează cartea de vizită a satului nostru: Victor Apopii, doctor în ştiinţe economice, profesor la Academia de economie şi comerţ din Lviv, Mihai Moscal, doctor în ştiinţe matematice, profesor, Cernăuţi, Zinovie Matei, doctor în medicină, or. Zaporijje, Arcadie Nistrean, doctor în ştiinţe matematice, Chişinău ş.a.

Din grupul nostru de 86 şcolari, 40 nu mai sunt în viaţă, iar 12 sunt bolnavi. Totuşi, am avut bucuria de a-l îmbrăţişa pe primul şi cel mai scump învăţător – Eugen Moisei. Cu părere de rău, mai mult nici unul dintre cei care ne-au învăţat pe noi nu-i în viaţă. Am ţinut să-i invităm la întâlnirea noastră şi pe doi oameni foarte stimaţi, longevivii satului – veteranii de război Gheorghe Ruscan (94 ani) şi Gheorghe Bezuşcu (100 ani va împlini în august). Ne-au onorat cu prezenţa directorul ŞM Tărăsăuţi Vasile Rusu, fostul director Alexandru Bercea, primarul Serghei Tigu, reprezentantul conducerii raionului Roman Crigan. Mulţumim tuturor care ne-au ajutat să ne bucurăm de această întâlnire şi, mai întâi de toate, lui Dumnezeu că ne ţine zilele, dăruindu-ne asemenea clipe frumoase.

Vladimir NISTREAN, s. Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă