02 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

INFERNUL DE LA RĂSĂRIT

14 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

...apare pericolul actelor de terorism şi în afara zonei operaţiunilor militare.

Se spune că moartea unui om e o mare tragedie, iar moartea a sute, a mii de oameni este deja statistică. Nu ne-am imaginat nici în cele mai sinistre presupuneri că vom ajunge să dăm publicităţii o astfel de statistică. Deşi cercul operaţiunilor antiteroriste s-a micşorat, în fiecare zi şi noapte în regiunile Doneţk şi Lugansk mor oameni – militari şi locuitori paşnici, care suferă din cauza insurgenţilor retraşi acolo. În noaptea de 10 iulie au fost omorâţi 23 de luptători ucraineni, participanţi la operaţiunile antiteroriste, 93 fiind răniţi, la 12 iulie la Dnepropetrovsk au fost aduşi 58 de răniţi, la trei militari li s-au amputat picioarele. Medicii nici nu pot vorbi, cuvintele fiindu-le înăbuşite de lacrimi când sunt întrebaţi despre starea răniţilor aduşi acolo. Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare (CNSA) informează că în noaptea de 12-13 iulie din partea forţelor ucrainene au fost 7 morţi, pierderile populaţiei civile fiind de 6 persoane decedate şi 8 rănite.

Nu sunt făcute publice datele referitoare la pierderile în rândul rebelilor, dar, conform informaţiei difuzate de CNSA pierderile ajung la sute şi mii, aceştia minând podurile, distrugând infrastructura oraşelor Doneţk şi Lugansk. jefuind populaţia civilă şi căutând căi de retragere în Rusia. Regiunile vecine îşi întăresc posturile de filtrare şi autoapărarea, deoarece apare pericolul actelor de terorism şi în afara zonei operaţiunilor militare.

Mii de ceceni vor să lupte de partea forţelor ucrainene contra agresiunii lui Putin

Exemplul bieloruşilor care se cer voluntari în armata ucraineană, i-a însufleţit şi pe ceceni. Dintr-o scrisoare, publicată de „Informator”, aflăm că mii de ceceni vor să apere Ucraina de invazia lui Putin. Iată un fragment din acea scrisoare: „Fraţi şi surori din Ucraina. Cecenii, ca nimeni alţii, înţeleg durerea voastră. În toată Europa a luat amploare misiunea pentru apărarea Ucrainei, 1000 de voluntari aşteaptă un semnal din partea puterii ucrainene. Nu toţi bărboşii din Cecenia sunt de partea călăului Kadîrov”. Amintim că Cecenia de 15 ani luptă pentru libertate, rămânând de-a pururea călcâiul lui Ahile pentru Rusia.

Maria TOACĂ