09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PETRO POROŞENKO A DEPUS JURĂMÂNTUL DE PREŞEDINTE AL UCRAINEI

7 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

PACE,  UNITATE, EUROPA

Aceasta e deviza lui Petro Poroșenko, care a depus, sâmbătă dimineață, jurământul de Președinte al Ucraine. La ceremonia, desfăşurată  în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean), au fost prezenţi numeroși oficiali străini, conducători de stat și de guverne din 56 de ţări din lume, precum președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreședintele SUA Joe Biden, Traian Băsescu, Preşedintele României, Bronislaw Komorowski, Preşedintele Poloniei, Joachim Gauck, Preşedintele Germaniei, Aleksandr Lukaşenko, Preşedintele Republicii Belarus,  Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite etc.  Președintele rus Vladimir Putin nu a fost  invitat, dar Moscova a fost reprezentată de ambasadorul rus la Kiev, Mihail Zurabov.

Ales la 25 mai curent, în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 54,7% din voturi, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, a depus jurământul, în Parlament, pe Constituţie şi Evanghelie, şi a fost declarat al cincilea preşedinte al Ucrainei independente. Noului conducător i-au fost înmânate însemnul şi legitimaţia de Preşedinte al Ucrainei, ştampila cu stemă şi buzduganul, ca simbol al puterii.

PREŞEDINTELE  UCRAINEAN  GARANTEAZĂ  FOLOSIREA  ŞI  DEZVOLTAREA LIBERĂ  A LIMBILOR  REGIONALE

Petro  Poroșenko a devenit preşedinte al Ucrainei într-o perioadă dificilă, marcată de confruntări sângeroase separatiste proruse în estul țării,  soldate cu cel puțin 180 de morți. În discursul său de la inaugurare, P. Poroșenko s-a angajat să stabilească pacea în ţară, să mențină unitatea Ucrainei și să continue cursul de integrare europeană. Noul Preşedinte al Ucrainei le-a cerut separatiștilor proruși din estul țării să renunțe la arme.

Adresându-se locuitorilor regiunilor  din Donbas – Lugansk şi Doneţk, aflate în mare parte sub controlul insurgenţilor proruşi şi unde intenţionează să întreprindă în curând o vizită, el le-a promis să efectueze  descentralizarea puterii şi să garanteze folosirea liberă a limbii ruse. „Nu vă vom lăsa singuri în faţa greutăţilor, voi veni cu pace, cu proiectul decentralizării puterii, cu dreptul comunităţilor teritoriale la cultura, religia, tradiţiile şi limba lor, discutate încă  până la alegeri în comun cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, privind  crearea locurilor de muncă în  estul Ucrainei, cu proiectul reconstrucţiei economice a Donbasului. Însă nu vom discuta cu teroriştii, ci cu cetăţenii paşnici, fiindcă avem nevoie de un partener pentru dialogul constructiv pentru a anunţa alegeri locale anticipate în Donbas”. Totodată, Preşedintele Ucrainei i-a chemat pe separatiştii proruşi să depună armele, garantându-le amnistie celor, mâinile cărora nu sunt însângerate şi celor ce n-au finanţat teroarea din ţară.

În schimb, a refuzat orice compromis cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării şi apartenenţei Crimeii la Ucraina. "Crimeea a fost, este şi va rămâne a Ucrainei", a declarat el, provocând, în repetate rânduri, aplauze furtunoase în sala parlamentului. "I-am spus în mod clar acest lucru liderului rus în Normandia", a adăugat noul preşedinte ucrainean.

Petro Poroşenko a concretizat că susţine alegerile parlamentare anticipate, că limba unică de stat trebuie să fie ucraineana, dar rusa şi alte limbi regionale nimeni nu le va interzice şi ele se vor dezvolta în continuare.

 

P. Poroşenko a semnat decretul privind asumarea împuternicirilor de conducător suprem al forţelor armatei ucrainene, declarând că a decis să devină preşedintele ţării pentru a consolida şi păstra unitatea Ucrainei.

Spre finele discursului, Preşedintele Ucrainei şi-a anunţat principalele sarcini în noul post – semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, menţinerea păcii şi a unităţii teritoriale  în ţară, lupta cu corupţia etc.

După încheierea ceremoniei de inaugurare, Petro Poroşenko, îndreptându-se spre Catedrala Sofia, unde a participat la serviciul divin, l-a îmbărbătat pe ofiţerul din Garda de Onoare, căruia, în timpul când Preşedintele Ucrainei intra în sala Parlamentului, i-a căzut arma din mâini, semn prevestitor că, în curând, confruntările armate din estul Ucrainei se vor termina.

UE  ŞI  NATO  SALUTĂ  INVESTIREA  LUI  PETRO  POROŞENKO  ÎN  FUNCŢIA  DE  PREŞEDINTE  AL  UCRAINEI 

Învestirea lui Petro Poroşenko în postul de Preşedinte al Ucrainei a fost salutată imediat de către UNIUNEA  EUROPEANĂ şi de NATO, care au accentuat asupra susţinerii  Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi stabilităţii ei.  

Felicitându-l călduros pe Petro Poroșenko cu învestirea sa ca președinte al Ucrainei,  Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a exprimat convingerea că  va contribui la stabilizarea țării, pe baza dialogului politic, lansat înaintea alegerilor, adăugând că NATO este pe cale să finalizeze noi măsuri de susţinere a Ucrainei și de sprijinire a reformelor în domeniul securității și apărării. ''Aliații din NATO rămân fermi în susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei'', a încheiat el. Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a fost prezent la ceremonia de inaugurare, a exprimat sprijinul Uniunii Europene faţă de Ucraina. ''Dl. Poroșenko a primit un mandat solid pentru a avansa pe calea reformelor și a face din Ucraina o țară modernă și democratică la care aspiră cetățenii ei, o țară unită și descentralizată, unde fiecare își găsește locul și unde diferitele identități și minorități sunt recunoscute și respectate'', a sensibilizat Van Rompuy.

FAMILIA  POROŞENKO  LOCUIEŞTE  ÎNTR-O  FRUMOASĂ  VILĂ  DIN  KONCE-ZASPA

Vă amintim că noul Preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko e foarte bogat, are o avere de 1,3 miliarde de dolari, familia lui – soţia Marina şi cei patru copii – locuind într-o uriaşă şi frumoasă vilă din Konce-Zaspa, unul dintre cele mai prestigioase raioane din apropierea Kyivului. Somptuoasa vilă, în care planifică să trăiască cinci familii – părinţii şi copiii – a fost înălţată timp de zece ani.  Prima Lady a Ucrainei a renunţat la cariera sa de medic, candidat în ştiinţe, dedicându-se soţului, educaţiei copiilor şi amenajării vilei.

Felicia NICHITA-TOMA