09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

4 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa se va desfăşura duminică, 15 Iunie 2014, FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI. Manifestarea se doreşte a fi o continuare a consultărilor cu românitatea din Basarabia Istorică, divizată artificial în români şi „moldoveni” de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă. 
Ediţia curentă a Forumului va găzdui atât reprezentanţi ai comunităţilor de limbă română din Sudul Basarabiei, reprezentanţi ai societăţii civile – membri şi lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiunea Odesa, cadre didactice din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, cât şi distinşi invitaţi din Ucraina, România şi Republica Moldova, experţi în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale, învăţământ în limba română şi interculturalitate. De asemenea, se doreşte o reluare a conferinţelor similare organizate de Asociaţia „Basarabia” de la înfiinţarea acesteia, în anul 2006.
Cu ocazia acestor dezbateri publice ne propunem să continuăm tradiţia unui dialog deschis şi sincer de colaborare în sânul comunităţii de limbă română din regiune, prin coagularea eforturilor noastre comune, având drept scop contribuţia nemijlocită la consolidarea statului de drept şi a relaţiilor de bună vecinătate dintre state. Organizatorii îşi doresc să pună în evidenţă problemele esenţiale, interesele vitale, priorităţile şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţii naţionale româneşti din Ucraina.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Asociaţia Răsăritul Românesc, Centrul Român de Studii şi Strategii.
Înregistrarea participanţilor va începe la orele 9:00, Forumul urmând să se finalizeze cu un spectacol folcloric oferit participanţilor de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail, formaţiune folclorică care împlineşte anul acesta 20 de ani de activitate artistică.
Lucrările Forumului se vor desfăşura în limba română.
Adresa manifestării: Restaurant „Neptun”, strada L. Kupikraian nr.4 (Portul Fluvial), oraşul Ismail, regiunea Odesa.
Informaţii suplimentare la telefon: 00380982095719, e-mail: apopesku@gmail.com
Anatol POPESCU
Preşedinte al Asociaţiei „Basarabia”
04.06.2014
Ismail