09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Lansarea cărții ”Românii din Spania. Aspecte cheie ale istoriei din Aragon”

31 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Parlamentul  României

S e  n  a  t

Cu prilejullansăriicărții ”Românii din Spania. Aspecte cheieale istoriei din Aragon”, senatorul Viorel Badea a solicitat cetățenie spaniolă pentru românii rezidenți în Peninsulă și înființarea unui grup de prietenie cu România în Parlamentul Spaniei.

Miercuri, 28 mai 2014, senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni, în colaborate cu Institutul ”Cervantes”, a organizat, la Senatul României, lansarea cărții ”Românii din Spania. Aspecte cheie ale istoriei din Aragon”, în prezența autorului spaniol, prof.univ.dr. Jorge Garris Mozota.

Cartea lansată reprezintă actualizarea lucrării de doctorat a sociologului Jorge Garris Mozota, miliar de carieră, maior în armata spaniolă, profesor la Academia Militară din Zaragoza, sociolog, dar şi un prieten al comunităţii româneşti. Teza de doctorat a domnului Jorge Garris Mozota este o lucrare bine structurată, o analiză pertinentă şi obiectivă făcută comunităţii româneşti din Aragon, începând cu anul 1990, până în anul 2011.

Cu acest prilej,E.S Dl. Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Spaniei în România a subliniat că „în prezent, comunitatea românilor din Spania este cea mai numeroasă dintre toate comunităţile străine. Este vorba despre o comunitate perfect integrată, o comunitate care contribuie la restul societăţii spaniole, pentru depăşirea dificultăţilor economice grave pe care atât Spania, cât şi alte state ale Uniunii Europene, le au. Sunt convins că astfel de iniţiative, ca cea a doctorului Garris sunt extrem de utile pentru a intensifica o mai bună recunoaştere reciprocă între ţările noastre. Aceasta va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale care se află, în acest moment,la un nivel excelent”.

În acest context, domnul senator Badea, a menţionat faptul că ar trebui ca în viitorul apropiat „Guvernul Spaniei să se gândească foarte serios şi la una dintre solicitările comunităţii româneşti din Spania şi anume acea referitoare la obţinerea cetăţeniei spaniole. Ştiu că în acest moment este o dezbatere în plină desfăşurare, care sper să se finalizeze favorabil pentru comunitatea noastră. Dat fiind faptul că în Parlamentul României avem un Grup de prietenie România – Spaniei, sper ca şi în Parlamentul Spaniei să se constituie un astfel de grup”.

Domnul Jorge Garris Mozota a făcut o prezentare succintă a cărţii sale, menţionând faptul că „această carte reprezintă rezultatul tezei mele doctorale. Cartea mea este o carte de cercetare, structurată în trei părţi, fiind dedicată nu numai comunităţii române, ci şi oricărui spaniol sau cercetător. Cartea se bazează pe o muncă pe teren de aproximativ 7 ani, aplicând tehnici sociologice de cercetare, bazată pe convieţuirea cu populaţia română.”

La acest eveniment au participat, alături de membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, domnul deputat Mihai Aurelian, membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Printre participanţii la această lansare de carte s-au numărat şi E.S Dl. Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Spaniei în România, domnul Vicente Lopez Brea, Ataşat al Biroului de Învâţământ, Cultură şi Sport din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti, domnul Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din București,conf.univ.dr. Cristina Paiusan-Nuica, doamna deputat Negruţ Cornelia, membru al Grupului parlamentar de prietenie România - Spania.

Biroul de presă   29mai 2014