09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Statut de membru deplin în UE, acordat Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

30 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate,  s-a pronunțat pentru acordarea, pe termen lung, a statutului de membru deplin în UE  Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, informează ITAR-TASS.

„Dacă se intenționează cu adevărat  transformarea țărilor din Europa de Est, urmează să fie aplicat cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru realizarea acestor modificări, în deosebi, extinderea”, a specificat comisarul european. Conform părerii sale, perspectiva europeană, în pofida tuturor condiţiilor, constituie cel mai excelent stimul pentru înfăptuirea reformelor necesare în ţările est-europene. Or, Fule consideră că Ucraina, la fel precum Republica Moldova şi Georgia, urmează să obţină statut de membru deplin în Uniunea Europeană .

Petro Poroșenko va fi învestit în funcție la 7 iunie

Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko, câștigătorul  alegerilor prezidențiale din 25 mai 2014 din Ucraina, va fi învestit în funcție la 7 iunie. Un membru al echipei sale de companie a declarat că nici o ceremonie de investitură nu este prevăzută în Piaţa Independenţei, adică pe „Maidan”, centrul mişcării de proteste proeuropene din Kyiv.  Iu. Tymoşenko l-a felicitat, în sfârşit, pe nou-alesul preşedinte, exprimându-şi disponibilitatea de a-l ajuta, avertizând că va urmări atent activitatea preşedintelui Petro Poroşenko.

Nou-alesul  președinte ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că vrea să 'protejeze militar Ucraina' printr-o alianță de securitate cu Europa şi SUA, cu care dorește să inițieze discuții urgente. El a accentuat, de asemenea, că dorește să discute cu președintele rus Vladimir Putin. Moscova cere Ucrainei să-și plătească datoriile de 3,5 miliarde de dolari la gazele livrate și să plătească anticipat  pentru iunie, în timp ce Kievul solicită în prealabil scăderea prețului la gazele ruse, în prezent cel mai înalt în Europa. De altfel, Ucraina a primit joi de la Banca Mondială circa 750 milioane de dolari, o primă tranșă dintr-un ajutor de 3,5 miliarde de dolari.

 4  OBSERVATORI  OSCE  SUNT  OSTATICI  AI  AUTOPROCLAMATULUI  PRIMAR  SEPARATIST

Cei patru observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa - un eston, un elveţian, un turc şi un danez – dispăruţi în estul Ucrainei, luni seară, sunt deţinuţi de miliţii separatiste. Echipa observatorilor a fost arestată la un punct de control de către terorişti. Observatorii reţinuţi de miliţiile separatiste fac parte din Misiunea specială a OSCE pentru monitorizarea situaţiei din Ucraina şi au dispărut în regiunea separatistă Doneţk. OSCE a anunţat că a pierdut, de luni seara, contactul cu una dintre echipele de observatori, în zona Doneţk.  Mai târziu, autoproclamatul primar separatist Viaceslav Ponomariov  al or. Slaviansk, bastion al insurgenților proruși, a declarat că cei patru observatori se aflau în mâinile trupelor sale.  OSCE a calificat reținerea observatorilor săi drept un act de „sabotare a eforturilor internaționale”, menite să pună capăt crizei politice și confruntărilor în Ucraina.

Vă amintim că peste 1.000 de observatori din cadrul OSCE şi altor organizaţii internaţionale au fost mobilizaţi în Ucraina, cu scopul supravegherii alegerilor prezidenţiale de duminică, câştigate de către miliardarul prooccidental Petro Poroşenko. OSCE a anunţat că alegerile prezidenţiale din Ucraina au respectat, în mare măsură, acordurile internaţionale şi libertăţile fundamentale, în pofida violenţelor şi tensiunilor grupurilor extremiste din estul Ucrainei, TV5

Diana TOMA