02 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Nu vă trădaţi Neamul şi Limba străbună

26 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Hristos a Inviat,dragii mei bucovineni. Asa se adreseaza la noi,romanii intre ei ,pana la Ziua Inaltarii Domnului Isus.

Am citit in „Zorile Bucovinei” un articol despre atitudinea moldovenilor,care nu se recunosc drept romani. Pentru noi,romanii din Romania,aceasta atitudine a lor,nu este noua. O stim de mult. Ce credem noi despre ei? Simplu: ăștia, nu-si iubesc nici tara lor,nici neamul in care isi au radacinile strămoșești,dar se cred urmasii unor fapte istorice,la care in mod corect,nerecunoscandu-si originile,nu merita sa aiba acces la dreptul de mostenire a traditiilor si a istoriei intregului neam romanesc,indiferent de vicistitudinile istorice prin care a trecut fiecare grup (mai numeros,ori mai putin numeros),pe oricare regiune teritorial din arealul romanesc.
Daca toti traitorii romani din Ardeal,care au fost sub jug unguresc,sute de ani,daca bucovinenii,sub jug austriac,daca muntenii de sub turci,nici unii dintre acestia nu si-au tradat orginea si numele limbii vorbite si scrise,de-a lungul veacurilor,iata ca in decurs de cateva zeci de ani,niste rusofoni si rusofili,se ridica si spun cu glas tare,ca ei nu sunt români. Culmea este ca acesti rusofoni si rusofili,unii din ignoranta,altii cu carte multa,sunt nascuti din moldoveni traitori si vorbitori de limba romana in actuala Republica Moldova,isi reneaga cu adevarat originile strabune.

 Domnilor moldoveni,care va renegati limba si neamul,sunteti tradatori de istorie,in frunte cu acel"academician si istoric"de trista imagine pe scena culturii neamului romanesc,acest domn Stati,care spre dezonoarea lui a "inventat" celebrul dictionar moldovenesc-roman. Domnilor, sunteţi aceiasi tradatori de limbă şi de neam,dumneavoastra nu meritati nici un respect din partea nimanui,mai ales ca acum in Republica Moldova ,limba oficiala de stat ,este LIMBA ROMÂNĂ,pentru ca nu respectati nici macar legile din propria dvs. țara.  Si asta in conditiile in care,in Republica Moldova,sunt destui cetateni moldoveni de etnie rusa sau ucraineana,care spre cinstea si onoarea lor,recunosc ca limba oficiala de stat,este LIMBA ROMÂNA.

Da,voi asa-zisii statalisti,care nu sunteti decat niste rusofoni,care nu luati nici cea mai mica atitudine fata de comportamentul lui Șevciuc,fata de romanii din Transnistria,sunteti gata oricand sa va vindeti,la propriu si la figurat,si neamul si limba strabuna,dar si traditiile,pentru un simplu motiv – IL RESPECTATI PE IOSIF VISSARIONOVICI STALIN,adevaratul vostru parinte care v-a numit limba,drept moldoveneasca,pentru a va desparti de fratii bucovineni,ca sa ii fie mai usor sa va deznationalizeze. Spre rusinea voastra,dar spre ONOAREA SI RESPECTUL tutror BUCOVINENILOR,acestia,desi au fost deportati in Siberia,Karaganda si in toata Rusia,NU SI-AU UITAT NICI O CLIPA CARE LE SUNT ADEVARATELE RADACINI. Dovada,este ca traiti alaturi de ei,nu sunteti despartiti prin gard de sarma,asa cum suntem noi despartiti,romanii din Romania de romanii din Bucovina de Nord,adica din Ucraina,ei isi respecta adevarata origine,iar voi,o tradati la drumul mare. Duceti-va si la Odessa,si ve-ti gasi si acolo moldoveni si bucovineni,care cu mandrie spun ca,EI SUNT ROMANI.
Pentru voi,oamenii lui STATI,am un singur salut : RUSINE VOUĂ!.
Si mai am un sfat:daca va respectati cat de cat pe voi insiva,puneti mana si invatati adevarata istorie,asa cum a fost,cu bunele,dar si cu relele ei. Nicolae Iorga,spunea,ca un popor care nu-si cunoaste istoria nu merita sa traiasca pe pamant.

Pantilie ŞOTROPA, or. Craiova, România,
un oltean,cu radacini bucovinene,

Șotropa Pantelie,
Craiova- Romania.