02 aprilie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNII DIN ŢINUT PARTICIPĂ ACTIV LA SCRUTIN

25 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În regiunea Cernăuţi, inclusiv în Circumscripţia electorală nr. 206, din componenţa căreia fac parte majoritatea localităţilor româneşti din cele patru raioane cu populaţie majoritară românofonă, scrutinul a început la timp şi decurge cu neesenţiale încălcări. Până la ora 15.00  40,48 % din  bucovinenii cu drept de vot şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, prezentându-se la secţiile de votare  din cele 4 circumscripţii electorale . Astfel, în Circumscripţia electorală nr.204 (cu centrul în or. Cernăuţi) votase 39, 51 de alegători, în nr.205 (Storojineţ) – 42,22%, 206 ( Noua Suliţă) –  36,29%, în  207 –  40,48%.

 La secţia de votare nr. 730243, cu sediul în Gimnaziul din Boian-Hliniţa, până la ora 10. 00 îşi făcuse datoria 72 din cei 1766 de alegători. După cum ne-a informat Valeri Samoilov, preşedintele ei, la faţa locului se află câte doi observatori din partea candidaţilor la postul de Preşedinte al Ucrainei P. Poroşenko şi Iu. Timoşenko, iar în drum se porneau cu şoferul Bogdan Iavorschi trei membri ai secţiei respective –  Victoria Fluieraş, Georghe Zapotinschi, Maria Iablonska, însoţiţi de miliţianul Olga Zavadska din Cernăuţi, care, cu urna portativă, urmau să se deplaseze la 18 cetăţeni ce nu pot să se deplaseze la secţia de votare. Căpitanul de miliţie Mihail Opaiţ mi-a spus că are grijă de păstrarea ordinii publice, de buletine şi documentaţia electorală încă de vineri sară şi până la acea oră totul era normal.

La altă secţie de votare din sat, situată în localul Casei de cultură din localitate, votase de acum 184 din cei 1918 de pe listă. De la Dumitru Dârda, preşedintele comisiei, am aflat că procesul decurgerii votării e urmărit de 4 reprezentanţi ai doi dintre cei mai populari candidaţi, la faţa locului fiind de acum şi doi observatori din România –  Alina Parpalea şi Cristina Radoi –  din partea OSCE.

Aproximativ aceeaşi situaţie era şi la secţia de votare nr. 730251, situată în incinta Căminului cultural din Mahala, Preşedintele comisiei, Alexandru Harabagiu, ne-a informat că până la acea oră votase 353 din cei 2200de alegători, la faţa locului fiind prezenţi patru observatori din partea candidaţilor la cel mai înalt post de stat, iar dimineaţă la secţia respectivă au fost Ihor Gavrada şi Tatiana Şopelko, reprezentanţi ai Organizaţiei obşteşti regionale „Comitetul alegătorilor”.

Activismul înalt al locuitorilor satelor Boian şi Mahala e o mărturie că ei, asemenea tuturor bucovinenilor, doresc ca în ţară, în sfârşit, să fie pace şi ordine, să înceteze conflictele armate, iar Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.  

T. NICOLAE

Fotografii de Nicolae NAUCA