29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FEMEIA CU BARBĂ e în afara concurenţei?

21 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

S-au stins luminile efervescente ale Eurovisionului, lăsându-ne cu gândurile şi nedumeririle noastre. Şi totuşi, îndrăznind să-mi asum riscul de a nu plăcea, aş putea afirma fără nici o şovăire că şi respectiva ediţie a acestui prestigios concurs internaţional, ca şi ultimele, mi-au lăsat în suflet  un gust amar. Mă întreb, fireşte, în taină, ca nu cumva să supăr publicul „deştept” şi „relevant” ori avizaţii „talentaţi”, de ce nu reuşim să reţinem din toată această isterie muzicală şi  zgomotoasă, îmbibată până peste cap cu efecte tehnice, nici o piesă mai cât de cât, care să ne cucerească inimile prin muzicalitate, vreo una dintre cele ce nu-şi pierde fineţea şi valoarea artistică.

În anul curent, finala celei de-a 59-a ediţii a Concursului Internaţional de Muzică „Eurovision-2014” a avut loc în Copenhaga, capitala Danemarcei, la ea participând reprezentanţi din 26 de ţări finaliste, care au asistat neputincioşi şi dezamăgiţi la succesul incredibil al unui transsexual pentru care au votat, probabil, toţi gay din lume. Incredibil! Transsexualul din Austria, Concita Wurst, numit „Femeia cu barbă”, care a interpretat piesa „Rise like a Phoenix”, a fost desemnat, în consecinţa votului juriului de specialitate (50%) şi a televoting-ului (50%) cu 290 puncte, câştigând trofeul concursului. Locurile doi şi trei le-au revenit participanţilor din Olanda (238 puncte) şi Suedia (218 de puncte).

Evident, artiştilor le-a fost foarte greu să concureze cu un astfel de personaj ciudat şi artificial, de genul neutru – nici femeie, nici bărbat, cu păr lung (perucă), cu barbă şi  îmbrăcat în rochie, cu unghii şi gene false, ţopăind şi urlând de parcă a sosit Apocalipsa. Milioane de telespectatori şi mulţi interpreţi „învinşi”, dar foarte talentaţi, precum bucovineanca Maria Iaremciuk, care a interpretat cântecul „Tick- Tock”,  clasându-se pe locul 6 (113 puncte),  Paula Seling şi Ovi (România), care cu piesa  „Miracle” au obţinut doar 72 de puncte (locul 12), fiind la egalitate cu Finlanda, în consecinţă au rămas decepţionaţi şi descurajaţi, posibil, cugetând: mai are oare rost să evolueze vreodată pe scena acestui concurs internaţional prestigios, transformat, peste noapte, în circ?

Diana TOMA