28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Putin a minţit din nou lumea

8 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Preşedintele Federaţiei Ruse, V. Putin, a minţit din nou comunitatea internaţională, declarând că Rusia şi-a retras trupele de la hotarele cu Ucraina, că i-a povăţuit pe conducătorii „Republicilor Populare” din Doneţk şi Lugansk să nu înfăptuiască, la 11 mai, aşa-zisul referendum planificat. Grănicerii ucraineni afirmă că nu s-a produs nici o schimbare la frontiere, forţele armate ruse rămânând să staţioneze pe aceleaşi poziţii. Deci, prin această declaraţie Putin a „recunoscut” că războiul din estul Ucrainei a fost declanşat de Moscova.

Operaţiunea „antiteroristă” continuă

Continuă blocarea, de către serviciile interne ucrainene, a oraşului Slaveansk din Estul Ucrainei, bastionul extremiştilor separatişti proruşi, în cadrul operaţiunii antiteroriste de eliminare a teroriştilor ruşi şi ceceni. În consecinţa luptelor crâncene ce au loc sunt jertfe din ambele tabere. Sunt deja şi 13 morţi din partea militarilor ucraineni, mulţi fiind spitalizaţi cu răni grave. După cum a anunţat ministrul de interne Arsen Avakov,  operaţiunea de eliberare a teritoriului ocupat se complică şi prin faptul că teroriştii ştiu din timp despre planurile forţelor militare ucrainene,  extremiştii împuşcă din spatele localnicilor proruşi, care sunt plătiţi de membrii familiei şi de anturajul lui Ianukovyci. „Am putea  să-i nimicim pe ocupanţi destul de repede şi eficient, însă nu vom răspunde prin teroare şi violenţă pentru a proteja populaţia paşnică. Vom face totul, dar pas cu pas”, a spus Avakov. Iar Stepan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale, a declarat că teroriştii sun bine înarmaţi şi echipaţi, mulţi dintre ei sunt din Cecenia.

Violenţele şi  teroarea  din  Odessa -  finanţate  de Ianukovyci  şi  complicii lui

După tragedia ce a avut loc la 2 mai curent în Odessa, când au ars de vii în Casa Sindicatelor 46 de proruşi, iar 8 protestatari proeuropeni au fost împuşcaţi de aceştia, situaţia în oraş e stabilă. Conform cercetărilor, violenţele dramatice respective, în care au fost antrenaţi agenţi ruşi din Federaţia Rusă şi Transnistria, au fost organizate şi finanţate de fostul premier interimar Arbuzov şi de alt complice al lui Ianukovyci – fostul ministru Klymenko.

Majoritatea populaţiei din est se pronunţă  pentru Ucraina unitară

Conform unui sondaj sociologic, 70% din locuitorii  din  estul ţării preferă să trăiască în Ucraina unitară, în hotarele existente, pe când 80%  din populaţia Rusiei susţine politica de acaparare a lui Putin, considerându-i duşmani pe fraţii ucraineni.

Ucraina și-a închis  frontiera cu Crimeea

Conducerea Ucrainei a luat decizia să închidă temporar frontiera cu Republica Crimeea. Autoritățile ucrainene au decis închiderea temporară a 27 de puncte de control și de trecere a frontierei de stat cu Crimeea și Sevastopol, anexate în martie la Federația Rusă, în scopul stopării pătrunderii în estul Ucrainei a teroriştilor şi agenţilor serviciilor secrete ruse, a armamentului, adus de aceştia.

Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei a declarat că au fost nevoiţi să întreprindă acest pas de securitate, fiindcă, practic, Rusia a declanşat un război în ţinutul sudic şi estic al ţării, protestele proruşilor de aici fiind coordonate şi sprijinite de Kremlin, iar  escaladarea conflictelor şi violenţele înfăptuite de serviciile speciale ruse, de terorişti ruşi şi ceceni.

Felicia NICHITA-TOMA