09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„ROMÂNIA ESTE UN SUSŢINĂTOR FĂRĂ REZERVE AL INTEGRITĂŢII TERITORIALE A UCRAINEI”

5 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A declarat,  în cadrul unei conferinţe ce a avut loc duminică la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Traian BĂSESCU. Din păcate, lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil”.

Şeful statului român a sensibilizat că  sângeroasele evenimente de la Odessa devin  foarte periculoase şi pot duce la declanşarea  unui război civil masiv.

„Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”, a concluzionat Preşedintele Traian Băsescu, afirmând că „ România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc”.

România nu este ameninţată de un război, însă aceasta  nu înseamnă că ea nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, fiindcă oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate, a accentuat vorbitorul

Răspunzând la  întrebarea dacă s-a făcut o analiză privind posibilitatea chemării rezerviştilor sub arme, Traian Băsescu a informat că aceasta s-a făcut la ultimul CSAT.

„Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia. Nu ne punem problema rechemării, deocamdată avem evaluări. V-am spus, nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat. Dar evaluările se fac, şi conform legii române, şi conform procedurilor NATO”, a afirmat şeful statului român

Situaţia din Ucraina –  cea mai mare provocare de securitate pentru România din ultimii 20 de ani

Vizitând, la sfârşitul săptămânii precedente, Fabrica de Avioane din Craiova, Victor Ponta, premierul României, le-a spus colaboratorilor uzinei că, „deşi ne paşte un război”, o veste îmbucurătoare pentru ei este că vor avea comenzi, că situaţia din Ucraina se agravează de la o zi la alta şi Ţara urmează  să fie cât mai bine pregătită pentru toate provocările de la frontieră.

 "Vreau să fim cât de bine pregătiţi pentru toate provocările de la graniţa de răsărit, vreau ca România să fie pregătită alături de aliaţii NATO, să asigure cu responsabilitate siguranţa viitorului României şi în acelaşi timp vreau ca în următorul CSAT să pregătim, şi din partea guvernamentală, şi din partea celorlalte instituţii ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modalitatea prin care putem să protejăm identitatea şi drumul european al Republicii Moldova", a sensibilizat premierul României.

Victor Ponta a adăugat că situaţia din Ucraina e pentru România "cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani".

"Este o situaţie extrem de gravă ce se întâmplă acum în Ucraina. E din ce în ce mai rău în fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru România. Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea, militar şi strategic, de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând, faţă de populaţie, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului", a declarat premierul Victor Ponta, specificând că România e în coordonare şi dialog permanent cu partenerii  americani şi europeni, gata oricând pentru a avea o poziţie comună de a-şi respecta obligaţiunile în calitate de membru NATO.

Felicia NICHITA-TOMA