09 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ZIUA MUNCII, CA UN CÂMP DE BĂTĂLIE

3 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Cele mai rele presupuneri s-au adeverit, sărbătoarea de 1 mai în estul Ucrainei decurgând deosebit de agitat. Separatiştii proruşi nu cedează, reacţionând violent la orice ieşire a manifestanţilor pentru integritatea Ucrainei. La Doneţk la 1 mai a fost luată cu asalt clădirea procuraturii, atacul soldându-se cu 26 de răniţi, printre care şi 8 miliţieni. Medicii au constatat la 4 persoane răni pricinuite de arme traumatice. Încordată la maxim a fost ziua de 1 mai la Lugansk, unde din nou s-au întreprins încercări de a acapara clădirea miliţiei regionale. Aceasta este unica clădire administrativă care încă n-a nimerit în mâinile separatiştilor. Potrivit spuselor secretarului de presă a Direcţiei regionale a MAI, conducerea forţelor de ordine din Lugansk este tare supărată pe preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, pentru că a fost învinuită de trădare şi colaboraţionism cu cei care destabilizează situaţia, în timp ce Kyivul rămâne surd şi mut la solicitările de ajutor. Încercând să intre în dialog cu rebelii proruşi, fără susţinerea centrului, cică şeful miliţiei din Lugansk a fost întâmpinat cu focuri de armă. În oraş se desfăşoară intens pregătirile pentru referendumul programat pentru 11 mai, la care populaţia va decide soarta autoproclamate republici populare Lugansk.

Mai paşnic a decurs defilările consacrate Zilei Muncii la Harkiv, Dnepropetrovsk, Odessa şi alte regiuni din sud-estul Ucrainei, unde în principal au ieşit la demonstraţie comuniştii şi adepţii federalizării Ucrainei. În capitală, în această zi s-a constituit o nouă formaţiune politică - Blocul de stânga al dreptăţii sociale, care a manifestat în faţa Radei Supreme. Cu mare grandoare a decurs parada locuitorilor din teritoriul ocupat, la Simferopol, unde circa 60 de mii de participanţi au purtat steagurile Rusiei şi portretele lui Putin, reanimând de anii de tristă pomenire când peste tot trona cultul demnitarilor partidului comunist.

Se caută miliardele furate de Ianukovyci

Ultima şi cea mai recentă cifră privind delapidările din vistieria statului de către fostul preşedinte este de 100 miliarde de dolari. Despre aceasta a anunţat procurorul general O. Mahniţki la forumul din Londra, convocat special pentru returnarea în Ucraina a miliardelor furate de V. Ianukovyci şi apropiaţii săi. Nu e simplu să li se dea de urmă, însă se ştie că o parte se află în băncile din Europa, iar alta – în Rusia. Procurorul susţine că 32 de miliarde de dolari în numerar au fost transportate în Rusia la începutul anului curent şi acum sunt canalizate la finanţarea separatiştilor din estul ţării. Un grup special de anchetă se ocupă de verificarea a 50 de întreprinderi şi bănci, precum şi a 33 de persoane implicare în maşinaţiile fostului preşedinte. Deocamdată au fost arestate conturile bancare şi imobile din Ucraina ale lui Ianukovyci, Kliuev şi Priseajniuk – 1,3 miliarde de grivne, hârtii de valoare (1,176 miliarde grivne) şi 9,6 miliarde de dolari.

Din urma acestei informaţii ne-a mai venit una legată de bani. Nu ştim dacă face să ne bucurăm, însă, în sfârşit, carul, în persoana FMI, a fost mişcat din loc. Consiliul executiv al FMI a hotărât să acorde Ucrainei un credit de 17 miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Prima tranşă este aşteptată în zilele apropiate. Din aceasta, 1 miliard va fi dat Băncii naţionale, iar 2 miliarde – pentru cârpirea deficitului bugetar. Desigur, decât acest împrumut, obţinut cu mari sacrificii pentru populaţia Ucrainei, mult mai bine ne-ar pica miliardele lui Ianukovyci, dacă se vor găsi vreodată.

„Cadou” de la guvern de Ziua Muncii

De-acum, trei ani la rând, sărbătoarea Muncii de la 1 Mai, ne va sosi cu noi majorări la plata gazelor. Potrivit hotărârii de la începutul lunii aprilie a Comisiei naţionale pentru energetică, guvernul a elaborat, începând cu 1 mai a.c., un grafic al majorării tarifelor la gaze pentru populaţie până în 2017. Astfel, de la 1 mai 2015 vom plăti cu 40% mai mult pentru consumul de gaze naturale, de la 1 mai 2016 – cu 20%, de la 1 mai 2017 – cu 20%. Dar pentru a realiza cu înaltă conştiinţă cetăţenească această decizie trebuie să ajungem cu bine până în 2017. Or, greutăţile cele mai mari urmează să le depăşim acum, când ţara se află în pragul colapsului economic şi toate consecinţele crizei sunt puse pe umerii simplilor cetăţeni. De la 1 mai curent, începe o nouă socoteală a tarifelor comunale, gazele prestate populaţiei scumpindu-se de 1,5 ori. Consumatorii care au contoare şi nu depăşesc norma de 2,5 mii de metri cubi pe an, vor plăti câte 1089 grivne pentru o mie de metri cubi, iar cei fără de contoare 1197 grivne. În cazul depăşirii acestei limite tarifele se măresc simţitor: până la şase mii metri cubi pe an – 1.788 grivne, iar de la şase mii în sus – 3.645 de grivne pentru o mie de metri cubi. Aceasta este una din principalele condiţii impuse de FMI pentru acordarea împrumutului, despre care auzim de atâta vreme.

Maria TOACĂ